Results 1 to 15 of 15

torque management in hp tuners?

This is a discussion on torque management in hp tuners? within the Computer & Tuning forums, part of the LSx Technical Help Section category; I am very green yet on hp tuners software. just done a few basic things. I noticed the torque management ...

  1. #1
    Member luvmyz28's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Council Bluffs IA
    Posts
    192

    nbm
    99 z28

    torque management in hp tuners?

    I am very green yet on hp tuners software. just done a few basic things. I noticed the torque management setting on there. from what I understand it kinda tames things down a bit when you mash the peddle to help save the rest of the drive line a bit.

    anyone on here ever mess with that? does it matter if your auto or manual trans?

  2. #2
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    here's writeup i did on using hptuners. you can click the torque management link and it'll explain some things. torque management is more apparant in auto versus manual as it lessens the torque output between shifts.

    http://www.centralfloridastreetcars.com/hptuners.htm

  3. #3
    Member luvmyz28's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Council Bluffs IA
    Posts
    192

    nbm
    99 z28

    thanks for the link.
    alot of helpfull things there.

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    if you're an a4 car don't forget to remove it on both the engine and tranny side. I've been running with it zero'd for years.

  5. #5
    Member luvmyz28's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Council Bluffs IA
    Posts
    192

    nbm
    99 z28

    was it a noticeable difference when turned off?
    I have a manual car. should I even bother with it?

  6. #6
    LSX whore allbaugh_04's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Omaha, NE
    Age
    32
    Posts
    5,895

    Pewter
    2000 Z28 Camaro

    my tuner removed some of it, not sure how much. i didn't really notice a difference

  7. #7
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    Quote Originally Posted by luvmyz28 View Post
    was it a noticeable difference when turned off?
    I have a manual car. should I even bother with it?
    since you have the program you might as well drop it down.
    I'm an auto and it made a world of difference zero mine out along with dropping shift delay time.
    being a manual you won't notiv as big of a difference, but every little bit helps

  8. #8
    Member luvmyz28's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Council Bluffs IA
    Posts
    192

    nbm
    99 z28

    cool, thanks.
    I'm gonna try to install my lc-1 this weekend. maybe I'll play with the torque management when I'm done.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Glen Carbon, IL
    Age
    39
    Posts
    397

    Silver
    2000 Camaro SS

    I don't like tq management.

  10. #10
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Quote Originally Posted by luvmyz28 View Post
    cool, thanks.
    I'm gonna try to install my lc-1 this weekend. maybe I'll play with the torque management when I'm done.
    Take your time and get good grounds. Where you mounting your gauge? Did you order one?

  11. #11
    Member luvmyz28's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Council Bluffs IA
    Posts
    192

    nbm
    99 z28

    I was thinking of not using the guage. I really dont wanna get a pillar pod just for one guage. besides I can get the a/f reading through my hp tuner scanner can't I? at least thats how I was thinking it would work cuz I don't have a serial port on my laptop.

  12. #12
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    Quote Originally Posted by luvmyz28 View Post
    I was thinking of not using the guage. I really dont wanna get a pillar pod just for one guage. besides I can get the a/f reading through my hp tuner scanner can't I? at least thats how I was thinking it would work cuz I don't have a serial port on my laptop.
    yup you can use just hptuners on the laptop by tapping the brown wire off of your lc-1 into pin 1 on the interface and grounding pin 5.
    you dont need to run a separate gauge

  13. #13
    TJEA Retirement Home Dr.Crash's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    U. S And A Greatest country in all of world
    Posts
    3,383

    Stock
    2002 Camaro

    Quote Originally Posted by Hi-Po View Post
    Take your time and get good grounds. Where you mounting your gauge? Did you order one?
    where did you mount yours?

  14. #14
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    I wouldn't recommend running it without some way of knowing what the lc-1 is reading. There will most likely be a ground offset and you need some way of verifying that hptuners reading is actual AFR.

  15. #15
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Quote Originally Posted by Dr.Crash View Post
    where did you mount yours?





    Thanks Orion, That worked great. It cost me 1.90$!!! I have since turn the gauge so its straight. And next week I will cut some more off the back so its even more flush. Looks fine IMO. Plus it was 2 bucks.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Torque Management
    By pajeff02 in forum Computer & Tuning
    Replies: 22
    Last Post: 03-09-2010, 06:15 AM
  2. Torque Management
    By wooddaniel in forum GTO
    Replies: 7
    Last Post: 11-25-2008, 01:01 AM
  3. Torque Management??
    By Mr. CarelessAndImprudent in forum GTO
    Replies: 20
    Last Post: 02-04-2008, 06:08 PM
  4. Torque Management
    By LETHALxLS1 in forum Automatic Transmission
    Replies: 18
    Last Post: 11-08-2007, 05:52 PM
  5. torque management on or off
    By ggino85 in forum Manual Transmission
    Replies: 2
    Last Post: 07-15-2007, 12:13 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •