Results 1 to 15 of 15

Tach stuck @ 2200

This is a discussion on Tach stuck @ 2200 within the Computer & Tuning forums, part of the LSx Technical Help Section category; Alright, so I go out to start my '98 Camaro today. First, it has trouble starting so I look at ...

  1. #1
    Carless blkSS98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Eastsound, WA
    Age
    37
    Posts
    410

    Unhappy Tach stuck @ 2200

    Alright, so I go out to start my '98 Camaro today.

    First, it has trouble starting so I look at the voltmeter after it starts up-fine.

    Second, after it starts it revs all over the place and sounds like there is water in the exhaust.

    Third, I notice there is white smoke in the garage. Not very thick and not visible to see coming out of the exhaust.

    The car hasn't been driven on the road in over a month but has been pulled in and out of the garage several times. Warmed car up about once a week. When I put it in the garage it had a full tank of gas and a whole can of sta-bil in the tank. Half tank now.

    When I turned the car off the tach stuck @ 2200. And oh yeah, SES light is on.

    Car has Borla cat-back, descreened MAF, MTI lid, and bellows. 149,XXX miles on the car, I think I am the second owner and, I keep up w/ the oil changes pretty good.
    Last edited by blkSS98; 12-23-2008 at 04:10 PM. Reason: Car has never been in water deep enough to fill the exhaust up since I've owned it.

  2. #2
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    Quote Originally Posted by blkSS98 View Post
    Alright, so I go out to start my '98 Camaro today.

    First, it has trouble starting so I look at the voltmeter after it starts up-fine.

    Second, after it starts it revs all over the place and sounds like there is water in the exhaust.

    Third, I notice there is white smoke in the garage. Not very thick and not visible to see coming out of the exhaust.

    The car hasn't been driven on the road in over a month but has been pulled in and out of the garage several times. Warmed car up about once a week. When I put it in the garage it had a full tank of gas and a whole can of sta-bil in the tank. Half tank now.

    When I turned the car off the tach stuck @ 2200. And oh yeah, SES light is on.

    Car has Borla cat-back, descreened MAF, MTI lid, and bellows. 149,XXX miles on the car, I think I am the second owner and, I keep up w/ the oil changes pretty good.
    the (haze) is probably just normal exhaust fumes, the water is probably condensation from sittng, pulling in and out of garage.

    irratictach and running, id check the battery to be sure.

  3. #3
    Carless blkSS98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Eastsound, WA
    Age
    37
    Posts
    410
    Thanks Mark, I really like your paintjob too.

  4. #4
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    Quote Originally Posted by blkSS98 View Post
    Thanks Mark, I really like your paintjob too.
    thanks man! lol now i just have to make as fast as it looks

  5. #5
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Battery fo sho.. Probably threw maf and missfire codes IMO

  6. #6
    Carless blkSS98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Eastsound, WA
    Age
    37
    Posts
    410
    Quote Originally Posted by mark21742 View Post
    thanks man! lol now i just have to make as fast as it looks
    A maggie oughta do it pretty good.


    And Josh, Thanks to you to man! I should add you as a myspace friend.

  7. #7
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    Quote Originally Posted by blkSS98 View Post
    A maggie oughta do it pretty good.
    im only about $6,000 short for the maggie lol but that would be awesome

  8. #8
    Carless blkSS98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Eastsound, WA
    Age
    37
    Posts
    410
    Mark, How's the weather in PA?

  9. #9
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    Quote Originally Posted by blkSS98 View Post
    Mark, How's the weather in PA?
    started raining last night, and turning to ice as soon as it hit the ground......still raining now and EVERYTHING is covered with ice

    i hope it cools down alittle so we can have a white Christmas.


    how is it out there around your place?

  10. #10
    Carless blkSS98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Eastsound, WA
    Age
    37
    Posts
    410
    I am a southern boy staying with my grandma for vacation in WA. I got here on the 9th @ 7pm, and it's been snowing ever since. There is some ice underneath all the snow, but it warmed alot to 35* f today and we are afraid that the roads will turn into complete ice. I have not been able to drive my car since I got here, I am so upset about it.

  11. #11
    Carless blkSS98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Eastsound, WA
    Age
    37
    Posts
    410
    So, I got my Innova electronics corp brand "Digital OBD2 car reader" today, And I scanned the computer w/ it the way it says to in the book. The code that comes up is P0300, TWICE! WTF is that shit! Why does it come up twice?

    The book says the definition is "Random/Multiple cylinder misfire detected" I know what a misfire is, but what does that mean?
    Last edited by blkSS98; 12-24-2008 at 05:21 PM. Reason: My tach is not stuck anymore.

  12. #12
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    Quote Originally Posted by blkSS98 View Post
    So, I got my Innova electronics corp brand "Digital OBD2 car reader" today, And I scanned the computer w/ it the way it says to in the book. The code that comes up is P0300, TWICE! WTF is that shit! Why does it come up twice?

    The book says the definition is "Random/Multiple cylinder misfire detected" I know what a misfire is, but what does that mean?
    your car detected a missfire in two different cylinders....what mods do you have? mine popped random miss fires after i put in a stall....Merry Christmas man!

  13. #13
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Quote Originally Posted by JoshieDoom View Post
    Battery fo sho.. Probably threw maf and missfire codes IMO
    sensors werent functioning correctly. thus it misfired with the low volts

  14. #14
    Carless blkSS98's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Eastsound, WA
    Age
    37
    Posts
    410

    Merry Christmas everybody!

    Mark, Car has Borla cat-back, descreened MAF, FRA mod, Free EGR Mod, MTI lid, and bellows.

    Josh, what sensor?

    Merry Christmas everybody!

  15. #15
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    When the car was running on low volts it was reading the sensors correctly and caused a missfire because of maybe the wrong af ratio or something relevant. I was working in the dark one night and left my heads lights up and mine did this. Threw a TPS, Maf, and missfire code. Reset the codes and see if they come back.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. New here, just bought a 1994 Formula for $2200!
    By 94FormulaV8 in forum New Member Introductions
    Replies: 11
    Last Post: 11-25-2012, 11:07 AM
  2. Question: How do I rid the raspy sound of Loudmouth around 2200 RPM?
    By 02SS35th in forum External Engine
    Replies: 31
    Last Post: 09-17-2011, 11:16 AM
  3. Replies: 25
    Last Post: 06-20-2011, 03:58 PM
  4. 2200 stall
    By ttopz28 in forum Automatic Transmission
    Replies: 38
    Last Post: 05-14-2010, 06:33 AM
  5. $2200 to spend
    By blk_jaws in forum General Help
    Replies: 18
    Last Post: 02-08-2008, 10:58 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •