Results 1 to 6 of 6

Surging 1200-2000 Rpm lite load

This is a discussion on Surging 1200-2000 Rpm lite load within the Computer & Tuning forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hello to all !! Been a long time since I've posted here, just have no time like I used to. ...

  1. #1
    Refusing to grow up cyeagle's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Coral Springs, Fla
    Age
    63
    Posts
    37

    Black
    '01 Camaro SS

    Question Surging 1200-2000 Rpm lite load

    Hello to all !!

    Been a long time since I've posted here, just have no time like I used to.
    Anyway, I've got this lite load surging between 1200-2000 rpm, normal otherwise . Just a crack above idle, and it's getting worse. No codes, cleaned the Maf, new plugs/wires. 70K miles. I'm thinking maybe O2 sensor(s)?
    Put my scanner on it today Bank 1&2 #1 O2 sensors are all over the place, #2 sensors are steady. TPS Steady, Timing Etc, steady wtf?
    Last edited by cyeagle; 07-07-2010 at 06:08 PM.

  2. #2
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,997

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    You've made some good repair attempts there. Is it the stock OEM MAF? Does your scan tool read Long Term Fuel Trims? Sounds like its running lean or rich. It is possible for a contaminated O2 sensor to send a false reading to the PCM and cause incorrect fueling to the engine. Other possiblities are low or high fuel pressure, restricted fuel filter, or vacuum leaks.

  3. #3
    Refusing to grow up cyeagle's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Coral Springs, Fla
    Age
    63
    Posts
    37

    Black
    '01 Camaro SS

    Thumbs up

    Quote Originally Posted by Cutlass View Post
    You've made some good repair attempts there. Is it the stock OEM MAF? Does your scan tool read Long Term Fuel Trims? Sounds like its running lean or rich. It is possible for a contaminated O2 sensor to send a false reading to the PCM and cause incorrect fueling to the engine. Other possiblities are low or high fuel pressure, restricted fuel filter, or vacuum leaks.
    Thanks for the tips ! A buddy called me last night, he asked a Chevy dealer tech (ls1 dude) about the problem and he also mentioned trying the fuel filter first. The MAF is OEM, but I have a temp sensor mod. I plugged the OEM back in and it seamed to make it worse. The mod sensor is supposed to lean out W/O throttle
    I'll try the fuel filter this weekend. What fuel press. should I be looking for ? Thanks again

  4. #4
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,997

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    I'd suggest getting rid of that temp sensor mod thing. that can give you some issues also

  5. #5
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by cyeagle View Post
    Thanks for the tips ! A buddy called me last night, he asked a Chevy dealer tech (ls1 dude) about the problem and he also mentioned trying the fuel filter first. The MAF is OEM, but I have a temp sensor mod. I plugged the OEM back in and it seamed to make it worse. The mod sensor is supposed to lean out W/O throttle
    I'll try the fuel filter this weekend. What fuel press. should I be looking for ? Thanks again
    Stock fuel pressure should be a constant 58PSI.

    As Cutlass said, get rid of the stupid temp sensor mod. It only throws off the PCM and skews the readings. I'm willing to bet that's at least part of the problem.

  6. #6
    Refusing to grow up cyeagle's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Coral Springs, Fla
    Age
    63
    Posts
    37

    Black
    '01 Camaro SS

    Quote Originally Posted by Cutlass View Post
    I'd suggest getting rid of that temp sensor mod thing. that can give you some issues also
    Thanks guys !! The fuel filter really seems to have helped !
    I would have thought it would first effect W/O throttle
    It still has a sight surge, I'll try plugging the OEM temp sensor today and see what happens
    '07 ZO6, Red , stock for now
    '01 SS M6,MTI lid, F.R.A.M.,B.P.P MAF,coolant bypass,SLP 160 therm.SLP 1.85 rockers,SLP pulley,Drill mod,SLP STB,SLP SFC's,SLP D/S loop,Lou's S/S,BMR T/A,BMR LCA's,BMR LCA brackets,Bilstein's,Moser 12 bolt 3.73's, Nitto's, NOS 5177,MSD window switch

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Help 2000 camaro 5340 pro shift lite auto meter
    By cavboyls1 in forum LSx Retrofit and Swap
    Replies: 1
    Last Post: 08-01-2012, 08:56 PM
  2. 1200 HP vette
    By Speedy_Gonzales in forum Multimedia Section
    Replies: 10
    Last Post: 06-22-2007, 09:40 PM
  3. F/S t56 80K on it $1200
    By andrew69_04 in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 4
    Last Post: 12-15-2006, 06:11 PM
  4. 94 v6 camaro, need s motor $1200.00
    By CamaroMotorsports in forum Vehicles For Sale / Trade
    Replies: 0
    Last Post: 10-11-2006, 10:06 AM
  5. What would you do with 1200 dollars?
    By SS goblin in forum External Engine
    Replies: 8
    Last Post: 10-10-2006, 08:32 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •