Results 1 to 17 of 17

start up issues

This is a discussion on start up issues within the Computer & Tuning forums, part of the LSx Technical Help Section category; so i just got my new trans am, ended up with a 2001 ws6 6 speed, since i got it ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    start up issues

    so i just got my new trans am, ended up with a 2001 ws6 6 speed, since i got it it has been having some rough starts, it hardly ever cranks on the first turn no matter how long i let it churn, but then it usually starts up on the second turn but its rough, would hp tuners be able to diagnose the problem? if so ill make my order right now, thanks for any help or suggestions...and if you think you might know what it is feel free to chime in

  2. #2
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    if it's something that can be monitored, maybe. almost sounds like the fuel pump isn't priming up far enough for the first kick over. do this. turn the key to the on position, but do not start it. when you hear the fuel pump stop, turn the key off. then turn the key back on and let the pump prime again. when it stops, then start it and see if it fires right up.

    also, it could be time for plugs and wires, along with a fuel filter. maybe it just needs a good tune up.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    yea i was thinking tune up and see if that helps, ive heard changing the plugs is a bitch though, never done it on these cars

  4. #4
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    plugs take about 1-1.5 hours.

  5. #5
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    dang ive done what you suggested a couple of times now and its started up without trouble, good call man whats my next step? new fuel pump?

  6. #6
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    yep, that's a sign the fuel pump is on it's way out. Actually, I'm not sure if that's the pump or the regulator. It's all one module but you can change out just the fuel pump with a racetronix kit unless it's the regulator in which case just swapping the pump does you no good.

  7. #7
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    any way to tell which one needs to go?

  8. #8
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    I would probably put a fuel gauge on the rail and turn the key twice like you've been doing to get the pressure up at the rail and see if the pressure bleeds off. If it starts bleeding down then that'd make me think it's the regulator. I would probably lean towards the pump itself but honestly I don't know.

  9. #9
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    hmmm...ill see what i can do, thanks for the help man

  10. #10
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    Quote Originally Posted by '00T/A View Post
    dang ive done what you suggested a couple of times now and its started up without trouble, good call man whats my next step? new fuel pump?
    well first. replace the fuel filter and see what happens. cheap and easy try.

  11. #11
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    dang i just happend to pick one up last night for no particular reason while at pepboys, glad i did...thanks ill do that this afternoon and see how it goes

  12. #12
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    it's almost surely the pump, I have seen them fail like this a half dozen times or more. There really isn't anything to go bad in the factory regulator, it's like a disc and an orifice. 98s maybe different as they don't use a bucket; so I'm not sure.

  13. #13
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    will it eventually go out all together?

  14. #14
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    Yeah it will, and probably sooner than later. If you drive it regularly, it will almost certainly happen at some inoppurtune time

  15. #15
    Yo Da Lin The Valley..... astyles's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    here
    Posts
    3,693
    2001

    damn im glad i saw this mine is exactly the same

  16. #16
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    if it's the pump it'd be cheaper to swap out a racetronix kit. Check out Harris Speed Works or someone for that kit. There would be a little more work involved but the instructions that come with the kit are awesome. Just something to think about.

  17. #17
    Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Florida
    Posts
    238

    Oriental Blue
    2001 Trans Am WS.6 M6

    http://www.racetronix.com/RX-F99-FPKG-2.html heres the site, should i go for just the pump? is there any reason to get the wiring harness or any of the the other packages like the performance one?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. So Many Issues....Where to start??
    By afattitude in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 09-02-2012, 05:16 PM
  2. Am I going to have any issues?
    By Orp0408 in forum Wheels and Tires
    Replies: 1
    Last Post: 04-23-2012, 05:36 AM
  3. Help: Security issues will not let car start.
    By 1999slpss in forum General Help
    Replies: 8
    Last Post: 05-12-2011, 10:41 AM
  4. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 02-23-2007, 08:11 PM
  5. Cold Start/Warm Start Problem
    By I'mLS1John in forum New Member Introductions
    Replies: 0
    Last Post: 02-22-2007, 06:26 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •