Results 1 to 12 of 12

Poor idle when radiator fan comes on?

This is a discussion on Poor idle when radiator fan comes on? within the Computer & Tuning forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have an 08 automatic Corvette. What would cause idle misfire when the radiator fan comes on about 50% or ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sugar Land, Texas
    Posts
    115

    Supersonic Blue
    2012 Z06

    Poor idle when radiator fan comes on?

    I have an 08 automatic Corvette. What would cause idle misfire when the radiator fan comes on about 50% or more?
    2012 Z06
    08 Corvette 10.88 @ 125.25 mph(sold)
    98 Camaro 10.79 @ 122.64 mph, 1.44 60'(sold)

  2. #2
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    Are you sure its a misfire? Whats your voltage at when you say its misfiring.
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  3. #3
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sugar Land, Texas
    Posts
    115

    Supersonic Blue
    2012 Z06

    Quote Originally Posted by sunsetorangess View Post
    Are you sure its a misfire? Whats your voltage at when you say its misfiring.
    J
    02 voltage drops down to double digit values. I called it a misfire because that's what it feels like but believe it's going lean actually. Site won't let me post the log or I would.

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    what mods do you have? Tuned?

  5. #5
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sugar Land, Texas
    Posts
    115

    Supersonic Blue
    2012 Z06

    Orion,

    I have headers and and intake. I have HP Tuners. This misfire occurs with the stock file and with tuning. Tuning seems to make no difference.

  6. #6
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    first off you ran an 11.8@118 with headers and intake? That's impressive. Secondly, have you logged misfires with hptuners to see if it's cylinder specific or if it's random? Is there a certain time when it does it? Such as start up or does it do it all the time? Did it just start out of the blue or after headers/intake were done or something along those lines?

  7. #7
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sugar Land, Texas
    Posts
    115

    Supersonic Blue
    2012 Z06

    Quote Originally Posted by 0rion View Post
    first off you ran an 11.8@118 with headers and intake? That's impressive. Secondly, have you logged misfires with hptuners to see if it's cylinder specific or if it's random? Is there a certain time when it does it? Such as start up or does it do it all the time? Did it just start out of the blue or after headers/intake were done or something along those lines?
    I have a log of the misfires. They are random, all cylinders misfire. I believe it's a lean problem as my 02s go down to double digit when the radiator fan comes on around 60-70%.

    Had the poor idle from the day I drove away from the dealer. I read posts that the 08s idle wasn't as good as previous so unfortunately I didn't take it to the dealer prior to my headers and intake. They are not the problem in any case. Had I got in traffic and had the fan came on at a high % then I would have immedicately taken it back to the dealer. But it wasn't until after the headers that I found the problem with the fan/idle and in traffic.

    In closed loop I get misfires consistently at idle and lower rpm with low load. With load it goes away. WOT is unaffected. In open loop idle quality is much better, even acceptable until the fan comes on. Totally unacceptable with fan. Even with engine cold if I turn the fan on via VCM controls idle goes bad.

    11.802 is pretty impressive and it will even do better in cooler air. It was 77* on that pass with IAT temps even higher. If I could only get idle quality to an acceptable level I could enjoy the car.

  8. #8
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    in your file, is there a way to increase the airflow number for the fan? in mine, i can change the airflow number for the fans to compensate for the drain on the alternator. i increased mine from .1 g/cyl to 1.1 g/cyl. now, the idle doesn't drop.

  9. #9
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    Something just to keep in the back of your mind... It may not be lean at all. Misfires (when real) send unburnt fuel AND air out of the tailpipe. That fresh air/fuel mix hits the O2s (or wideband) and shows up as a false lean.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sugar Land, Texas
    Posts
    115

    Supersonic Blue
    2012 Z06

    mrr23,

    There are some fan relay controls. State vs. desired % and Output control vs. state. Not sure what those do. Idle speed doesn't seem to be a problem. Very rough idle but rpm is fine.

    Frost,

    Definitely could be. I really don't know for sure whether it's lean or too rich. Don't see any black smoke or smell anything so I would believe lean vs. rich.

  11. #11
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    Quote Originally Posted by Larry View Post
    mrr23,

    There are some fan relay controls. State vs. desired % and Output control vs. state. Not sure what those do. Idle speed doesn't seem to be a problem. Very rough idle but rpm is fine.
    in my case, by adding more airflow to the equation, the PCM knows to bump the idle up and add more fuel, if needed.

    tell you what, email me your file, so i can have a look at it. mrrjjdh03@aol.com

  12. #12
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Sugar Land, Texas
    Posts
    115

    Supersonic Blue
    2012 Z06

    I checked my voltage from my battery to ground and had an approx 1/2 volt drop. I jumped from the ground of my battery to the fan ground. Fan makes no difference in idle quality now. Half my problem solved! Yea! Still poor idle in Closed loop however. I think maybe my main ground is bad. Haven't been able to find it so far.

    At least the engine doesn't almost die now with the fan on!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Boiling sound at radiator, radiator cap blowin off
    By lanprat in forum External Engine
    Replies: 7
    Last Post: 08-05-2012, 05:29 PM
  2. Help: Poor Idle on 3800-II
    By 35th-ANV-SS in forum General Help
    Replies: 21
    Last Post: 07-15-2010, 04:22 PM
  3. poor dyno numbers? and poor exhaust
    By xzaero0 in forum Firebird / WS6
    Replies: 10
    Last Post: 07-22-2007, 10:45 AM
  4. Replies: 0
    Last Post: 04-03-2007, 10:20 AM
  5. Motor hesitation/poor idle.
    By InsaneWs6TA in forum New Member Introductions
    Replies: 1
    Last Post: 12-07-2006, 11:45 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •