Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 22

Error lights: ABS INOP and BRAKE come on randomly?

This is a discussion on Error lights: ABS INOP and BRAKE come on randomly? within the Computer & Tuning forums, part of the LSx Technical Help Section category; I've had this problem on and off for the last, I guess, month. My ABS INOP and BRAKE lights come ...

  1. #1
    Junior Member watson023's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Dallas
    Age
    31
    Posts
    63

    Pewter
    '02 WS6

    Error lights: ABS INOP and BRAKE come on randomly?

    I've had this problem on and off for the last, I guess, month. My ABS INOP and BRAKE lights come on randomly. Most of the time when I turn of the engine and restart the car, they go off, but sometimes, they come back on when I start it back up. I'd rather not spend a whole bunch at the dealership if anyone has had this problem before or has any ideas. Thanks.

  2. #2
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    if the code is stored, maybe run by an autozone and see if they can pull it.

  3. #3
    Car RamRod 98Camarod's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Goose Creek, SC/ NWS
    Posts
    253

    Green
    1998

    Did you recently put on tires? I just put on new tires and the rear are taller than the front, thats why my lights are on. I wanna get this fixed, it is ugly having the lights on while youre driving.

    P.S. mrr23 these wheels look awesome, i'll post some pics probably tomorrow.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    apopka, FL
    Posts
    21

    black
    98 Camaro

    if the abs inop light is on while your driving you will not have functioning abs. if you slam the brakes in this situation your wheels may lock. it can be any number of things, from a wheel speed sensor to the (ebcm)electronic brake control module(expensive). since it is only intermittant i would guess that the is electrically open or shorted internally. theres no way to know what it is exactly unless you scan for a trouble code.

  5. #5
    Yo Da Lin The Valley..... astyles's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    here
    Posts
    3,693
    2001

    when this happened to me it was a grounding wire to the radiator support on the drivers side

  6. #6
    Senior Member ninobrn99's Avatar
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Honolulu HI
    Age
    34
    Posts
    2,486

    Pewter
    all bore 370 Trans Am

    autozone wont be able to scan it. you need a bcm scanner. if you know someone with hpt or efi, they should be able to tell you what code it is. have you done any work to the rearend at all? I know when i changed my rear out for the 9", my light came and stayed on to this day

  7. #7
    Member ProwlerZ's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Myrtle Beach
    Age
    33
    Posts
    404

    Silver
    2002 Z28

    Here's the low down: If the light is on, then your ABS is being turned off, generally not a problem, as long as you know how to stop your car without ABS, which almost everyone except soccer moms and other stereotypical drivers knows. The problem is when your light isn't on. If you recently change tires, then the braking proportion has changed, along with the weight gradient, and your rear brakes will lock before your front brakes. It will feel like you're using a big metal sponge to brake with... Many people ignore the lights, and don't worry about them, but since you have to be driving for a short while before the system recognizes the error, that initial time frame can lead to an accident, as it has with many (just search the forums). You either need to balance out the tire sizes front/back, or buy an ABS delete kit, then physically turn off the bulbs (since they'll always be on). Please, don't ignore this, it'll catch up with you.
    She's baaaaaccccck...

    '02 Z/28 M6 Hardtop

  8. #8
    Junior Member watson023's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Dallas
    Age
    31
    Posts
    63

    Pewter
    '02 WS6

    Quote Originally Posted by ninobrn99 View Post
    autozone wont be able to scan it. you need a bcm scanner. if you know someone with hpt or efi, they should be able to tell you what code it is. have you done any work to the rearend at all? I know when i changed my rear out for the 9", my light came and stayed on to this day
    I got hit in the rear end about a year or 2 ago ($10,000 in damage), but nothin other than that. I'm gonna get the dealership to check it out when I get it serviced next (soon).

  9. #9
    yeah that's right! 15T01Z28's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    WPB, FL
    Posts
    18

    pewter
    '01 Z28

    i had the very same problem. as you i checked all the wires. i found nothing. it wasnt until i was replacing the batter that i found the problem. one of the connectors where over tq'ed. i started to lossen the bolt and the whole barrel nut poped out. ever since the batter replacement its been fine.

  10. #10
    Junior Member watson023's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Dallas
    Age
    31
    Posts
    63

    Pewter
    '02 WS6

    I took it to the dealer and was told that I just need a new brake control module or somethin. A couple grand...I can go without anti-lock brakes for a while.

  11. #11
    Car RamRod 98Camarod's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Goose Creek, SC/ NWS
    Posts
    253

    Green
    1998

    My lights still come on after I go over 55mph with my new wheels and tires. My car still stops fine.
    http://i88.photobucket.com/albums/k1...98Camarod3.jpg
    241's l Comp XER 230/230 Cam l SS4000 l Juice

  12. #12
    suckme sideways andrew69_04's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    nebraska
    Age
    32
    Posts
    313

    black w/ ghost stripes
    02 ws6

    buy the abs module off ebay. you can pick them up cheap.

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Fredericksburg, VA
    Age
    37
    Posts
    12

    Black
    2001 WS6

    You didn't have any work done to the rear did you? I had a similar problem when I destroyed my stock rear at the track and installed a Strange 12-bolt. Do you have Traction Control on your car?

    After installing the new rear and finding that ABS/TC didn't work, I spent many hours and email to/from Strange to diagnose and fix the problem. What it ended up being is a design difference in the Strange/GM rear's. There's a Traction Conrtol Module that goes in the backing plate of the rear on each side. I found out by trial/eror that the sensor was sticking in too far in the backing plate, thus messing up the readings from the reluctor (sp?) wheel. I ended up installing 2 rubber o-rings as spacers between the backing plate and the TC Module. Fixed my problem, now I need to have a metal spacer made as the rubber o-rings are giving out and the sensor is at the smallest angle.

    This may not have anyting to do with your problem, but something to check out.

    -Bryan

    P.S. I can include a pic of the sensor if you want.

  14. #14
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    34
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    Have you changed tires or installed a stall converter recently?

  15. #15
    Junior Member watson023's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Dallas
    Age
    31
    Posts
    63

    Pewter
    '02 WS6

    Quote Originally Posted by oneBADDz View Post
    Have you changed tires or installed a stall converter recently?
    Naw, it just started actin up on me one day. Just one of those things on a GM that breaks after a couple years I guess.

  16. #16
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    did you ever find out what this was? Mine is doing the same thing now, any help would be great!

  17. #17
    Junior Member watson023's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Dallas
    Age
    31
    Posts
    63

    Pewter
    '02 WS6

    Quote Originally Posted by sic2001 View Post
    did you ever find out what this was? Mine is doing the same thing now, any help would be great!
    Yeah, it was actually my electronic brake control module (EBCM) which the dealership said would cost $1,000 plus, installed. I got a buddy at another dealership who can get it for me and install it for a total of $550 which is great!

    Yours could be something else though, so if you can (without paying too much) you should run diagnostics on it to see exactly what it is. Could probably even be a wire (much cheaper than $500 or $1,000 I'm sure).
    Good luck. Hopefully it won't be as expensive for you.

  18. #18
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    codes that came up were C0550 ecu malfunction,C0896 device voltage range and U1301 communication. Any help from you or your buddy would be great!

  19. #19
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    k, for those who follow and have the same problem, mine turned out to be the wire between the two fog lamps had corroded and the connectionneeded to be redone. Its the wire that runs in front of the radiator.

  20. #20
    SUPREME member-oderator oneBADDz's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lost in Texas
    Age
    34
    Posts
    2,683

    Custom Slate Blue
    99 B4C

    Another one: mine is because I have slicks and skinnies on and the rears are taller than the fronts. Without the same size tires front and rear, ABS cannot function properly because it doesn't really know when you're slipping based on wheels speed and you will get the brake light and ABS inop

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Question: Lights/abs/inop
    By 98maro in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 06-22-2010, 07:01 PM
  2. Help: 98 z28 asr,brake and abs inop lights on
    By pdiddyz28 in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 09-20-2009, 02:57 PM
  3. ARS Off and ABS Inop lights....
    By JwMonE99 in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 08-07-2008, 03:36 PM
  4. My ASR/Brake/abs inop lights keeps goin on
    By Darkknight86 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 06-19-2008, 09:22 PM
  5. ASR and ABS inop lights on
    By rampage76 in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 09-30-2005, 08:00 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •