Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 23

can high ltfts cause knock durring wot ?

This is a discussion on can high ltfts cause knock durring wot ? within the Computer & Tuning forums, part of the LSx Technical Help Section category; can high ltfts cause knock durring wot ? logging my car i notice my bank 1 ltft and stft read ...

  1. #1
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    can high ltfts cause knock durring wot ?

    can high ltfts cause knock durring wot ? logging my car i notice my bank 1 ltft and stft read higher and more active than my bank 2...and when i got wot i record up to 4 degrees of knock retardation ..could the possible exhaust leak be causing my ltfts to get scewed and retard timing durring wot ?


    also my ltft sit at 25 quite a bit ...reason for concern ?

  2. #2
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    YES large cause for concern!!

    the exhaust leak (frash air that makes it's way to your O2 sensor) makes the PCM 'think' the car is lean and it will DROWN one side of the engine in fuel.

  3. #3
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Frost View Post
    YES large cause for concern!!

    the exhaust leak (frash air that makes it's way to your O2 sensor) makes the PCM 'think' the car is lean and it will DROWN one side of the engine in fuel.
    ok that is what i thought...but since both ltft go 25 during light throttle or medium throttle but drops to like 15 during wot ..do i assume that there is a intake leak..since both banks are maxed..or just go after the one side that constantly reads higher when both arent maxed ?

    sorry..i am still green with this...i understanding the logging and such..just not where to go with the info the logs give me

  4. #4
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    With what little I know about the LTFT's.....
    You want them at zero.
    25% adjustment is HUGE and as Frost mentioned....cause for concern.

  5. #5
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    so basically it is safe to say i have a vacuum leak somewhere ...i am sure my tune isn't way off as it is frost's tune..oh well start with what i kinda know...more than likely i have a exhaust leak at the collector on the driver side..fix that and clear the ltft and re-log and go from there...am i right ?

  6. #6
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    Pretty much.
    Easy enough to check for vacuum leaks....carb cleaner around the base of the intake and whatnot.

  7. #7
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Mr. Luos View Post
    Pretty much.
    Easy enough to check for vacuum leaks....carb cleaner around the base of the intake and whatnot.
    think maf cleaner will work ?

  8. #8
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    Sure it would be fine....
    Just make sure it can combust easily.

  9. #9
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    Misfires 'look' lean to the PCM as well (unburned cylinder charge) and will cause the fueling to wander off positive.

  10. #10
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Frost View Post
    Misfires 'look' lean to the PCM as well (unburned cylinder charge) and will cause the fueling to wander off positive.
    i thought about that at first and logged it....i logged misfires for each cylinder and none showed up for either....

    all i need to log misfires is to add under the engine diagnostics for "misfire current cylinder #X" correct ?

  11. #11
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    this sounds familiar. Haven't you been plagued with running lean/ vacuum leaks in the past? I seem to remember you had some problems with your LS6 intake or something. Wasn't it cracked or what?

  12. #12
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by Cutlass View Post
    this sounds familiar. Haven't you been plagued with running lean/ vacuum leaks in the past? I seem to remember you had some problems with your LS6 intake or something. Wasn't it cracked or what?
    yeah...used to idle and throw a bunch of codes...like system lean bank 1 and 2 and such...havent had those in a long time...if my ltfts and stft are so high...shouldn't i be throwing some type of code ?

  13. #13
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Stock or aftermarket MAF?

  14. #14
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    even tho i have cleaned my maf and such..i wonder if my maf is not reading quite right ..or if my map is reading correct

  15. #15
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Stock or aftermarket MAF?
    stocker...but it has over 100k on it and used to run a k&n filter...

  16. #16
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by shady milkman View Post
    yeah...used to idle and throw a bunch of codes...like system lean bank 1 and 2 and such...havent had those in a long time...if my ltfts and stft are so high...shouldn't i be throwing some type of code ?
    I would certainly think so

  17. #17
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    where is your exhaust leaking at? If it's before the front O2's I would get that fixed before going any further.

  18. #18
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    Shady, email me a log. Include some WOT as well. I can tell you if the MAF is reporting low.

  19. #19
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am


  20. #20
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    ok a update... i took off my driver side header...saw no leak..and the gasket looked good..so bolted it back up and then took my intake manifold off. There was a small leak in the back of the intake. so i JB welded that shit up ..but what concerned me was when i took my fuel rail off..my #7 injector was dripping fuel..i assume this is not normal..so now i need to address this issue to (maybe)

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: high oil pressure, knock sensor codes, flat spot in accelera
    By Stephen Thiede in forum General Help
    Replies: 13
    Last Post: 11-26-2014, 03:33 PM
  2. knock knock...who's there? wait...engine knock...
    By jiveass in forum Internal Engine
    Replies: 60
    Last Post: 04-26-2011, 08:04 AM
  3. knock sensor code with new knock sensors?
    By zaaronz in forum General Help
    Replies: 13
    Last Post: 02-27-2011, 07:26 AM
  4. Anybody know any good knock knock jokes?
    By preston1980 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 15
    Last Post: 07-22-2009, 02:35 PM
  5. knock sensor ect high temp?
    By mr.5.7 in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 06-25-2007, 09:14 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •