Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 29

the trans mount saga

This is a discussion on the trans mount saga within the Drivetrain forums, part of the LSx Technical Help Section category; ok so i put on a prothane trans mount on two days ago. it make the car ride like shit ...

  1. #1
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    Question the trans mount saga

    ok so i put on a prothane trans mount on two days ago. it make the car ride like shit esp. at 90 plus mph. So i am going to buy a stock rubber one for 90 f-ing dollars....the reason i put the prothane one on was that i was getting rear end trans slap in the tunnel.....its gone with the prothane mount but ride like shit,....my question for you guys is that do you thin a new stock rubber mount will still move like the old one causing me to still get tunnel slap? the old was had a few cracks and was worn so i am hoping the new will be ok. I am jsut afraid tht b/c its rubber it will give too much,....

  2. #2
    1 01ls1ws6's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    houston tx
    Age
    31
    Posts
    273

    pewter
    01 ws6

    Thats the same reason I got the oem trans mount, heard the prothane mounts caused vibration. When I got the new one it was alot stiffer than the old one, but then again the old one was totally seperated. But I do feel your pain on the 90 dollar!!!! wtf its rubber on two pieces of steel!! lol. Dam dealers

  3. #3
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    yeah i figured whatever, i cant deal with the vibration , so its worth it for me, if you look at the big picture 90 bucks isnt bad, its just that its freeking rubber!!!!! maybe i will just shove a box of condoms in there instead hahahahha

  4. #4
    Firebird Encyclopedia 9T8W66's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    St. Clair Shores. Michigan
    Age
    49
    Posts
    1,605

    Navy Blue Metallic
    `98 Formula M6 HdTp

    Might want to look into what caused the trans mount to fail in the first place.
    I went through 2 OEM mounts before I found out the left motor mount was bad. When we pulled it out and seperated the clamshells the rubber just fell on the floor. I have a Prothane motor mount now and a ES Poly Trans mount.
    Yes it does transmit more Vibration but IMO it's liveable for the peice of mnd of not having to worry about it again.
    Craig
    Semi Retired Street Racer
    2012 Lava Red Mustang GT Coupe Brembo/3.73's
    Build Date 3/17/11, Last Lava Red GT

    Gone but not forgoten
    NBM `98 Formula M6 HdTp
    1 of 1 Build Date 3/12/98

  5. #5
    A friggin fish! LOL buswwa's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Vernon, CT
    Posts
    653

    Pewter
    2000 Z28

    Dont go to the dealer!

    I had the same issue (dropping to third from sixth at 75 and stuffing it to beat an r6 on the highway blows trans mounts heh heh heh) and spent two months hunting for the trans mount, bought the prothane ones, went through the idiocy of being told by my mech that it wouldnt work, must find stock. Was outraged at how much the dealer wanted. Went to local parts stores, and kept being told it was a special order item, and then getting the wrong one. Three or four times I went through this. Then I went to the last place I wanted to try, NAPA, before going to the dealer. I talked to the counter guy and he said it wasnt listed (which we found odd considering how many m6 cars were made just in 99 let alone throughout the run of camaros/ta's) so he looked under 96 and low and behold there it was on the shelf. Problem solved for 11.00 dollars! And its holding up strong in the car right now.
    FOR SALE 2000 Z28 M6
    It's pretty much Raw Awesome

  6. #6
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    i have the prothane mount and i fucking love it... people who cry about the vibration obviously have other issues... i have no vibrations but i can feel in the gas peddle a lot more of what is going on...

    like said above check your motor mounts... also make sure oyu have it installed correctly...

  7. #7
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    haha yes its installed correctly.....motor mounts are fine. I replaced the stock one b/c the ass end of the trans was slapping the tunnel sometimes on hard accel. but i took off the old trans mount and it really wasnt in too bad of shape. I dont get tehe slapping anymore with the prothane mount, but i have tons of road noise and vibration. this due to the fact that the trans crossmember bolts directly to the floor pan. i dont lke the vib, so i am putting in a new stock trans mount,....if i still get slapping them i may run some thick rubber tubing around the trans, I guess its got enough torque on it to stretch the rubber mount, but i need the cushining i get from rubber. I am not sure how you dont notice more vibration after adding the prothane mount,....do you have a V8? any other ideas?

  8. #8
    2004 HEAD/CAM CTS-V 9t8z28's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    doylestown, Pa
    Posts
    6,818

    SILVER
    2004 CTS-V

    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    i have the prothane mount and i fucking love it... people who cry about the vibration obviously have other issues... i have no vibrations but i can feel in the gas peddle a lot more of what is going on...

    like said above check your motor mounts... also make sure oyu have it installed correctly...
    Install the poly motor mounts to and it will get rid of your tranny mount problem. The stock T-mounts sucks and will keep on breaking.

  9. #9
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,693

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by TransAm11973 View Post
    haha yes its installed correctly.....motor mounts are fine. I replaced the stock one b/c the ass end of the trans was slapping the tunnel sometimes on hard accel. but i took off the old trans mount and it really wasnt in too bad of shape. I dont get tehe slapping anymore with the prothane mount, but i have tons of road noise and vibration. this due to the fact that the trans crossmember bolts directly to the floor pan. i dont lke the vib, so i am putting in a new stock trans mount,....if i still get slapping them i may run some thick rubber tubing around the trans, I guess its got enough torque on it to stretch the rubber mount, but i need the cushining i get from rubber. I am not sure how you dont notice more vibration after adding the prothane mount,....do you have a V8? any other ideas?
    yup... i have a LS6 crate that i dropped in...

    other ideas.... check you TQ arm bushing...

  10. #10
    Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Springfield
    Age
    30
    Posts
    330

    Silver
    2004 SVT Cobra

    Ive always thought about using a small rubber bushing with the Poly mount on my car. Something about the size of the preload plate that comes with it, but use this in its place. I think doing this would really quiet things down and it would still feel tight. Ive never understood why GM didnt just mount the transmission directly to the crossmember, and mount bushing on the far sides where the member attaches to the frame. This is how many german cars are desinged, works a lot better.

  11. #11
    Junior Member sjones69's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Michigan
    Posts
    27

    RED
    1998 Trans Am, A4

    I put the prothane motor and tranny mounts on last year. I have really bad vibration all the time. Even in park or neutral. I thought it may be the after market stall. The tranny guy just called and said he thought it was the mounts. So here I am looking to see if anyone else has or had this problem.
    Mine feels like I'm running over the wake up strips on the highway.
    Back to the rubber ones??

  12. #12
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    i dunno once i switched from the prothane piece of sh-t to the Energy suspension mounts I have had zero problems,...a much better mount in my opinion

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    texas
    Age
    39
    Posts
    25

    artic white
    2000 SS LS1

    Quote Originally Posted by buswwa View Post
    I had the same issue (dropping to third from sixth at 75 and stuffing it to beat an r6 on the highway blows trans mounts heh heh heh) and spent two months hunting for the trans mount, bought the prothane ones, went through the idiocy of being told by my mech that it wouldnt work, must find stock. Was outraged at how much the dealer wanted. Went to local parts stores, and kept being told it was a special order item, and then getting the wrong one. Three or four times I went through this. Then I went to the last place I wanted to try, NAPA, before going to the dealer. I talked to the counter guy and he said it wasnt listed (which we found odd considering how many m6 cars were made just in 99 let alone throughout the run of camaros/ta's) so he looked under 96 and low and behold there it was on the shelf. Problem solved for 11.00 dollars! And its holding up strong in the car right now.
    so a tranny mount from a 96 camaro ($11 bucks?!) will work on a 2000 camaro? I just installed the poly one from summit and i don't like it at all. Like someone else said, after about 85 90mph it shakes bad, and if I punch it at 100 i thought the car was going to fall apart..

  14. #14
    That guy thearborbarber's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SoDak
    Posts
    892

    White over Red
    1991 Suburban

    Quote Originally Posted by 2kSSnTX View Post
    so a tranny mount from a 96 camaro ($11 bucks?!) will work on a 2000 camaro? I just installed the poly one from summit and i don't like it at all. Like someone else said, after about 85 90mph it shakes bad, and if I punch it at 100 i thought the car was going to fall apart..

    The design is slightly different but the bolt holes are the same and they are the same size.

  15. #15
    Senior Member INMY01TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    The great red state of MD.
    Posts
    5,755

    Black
    2001 Trans Am (sold)

    ES poly mount here. It's a lil noisier at 1st but softens over time. Don't even notice anymore. Anyone who pays $90 for a tranny mount is

  16. #16
    Junior Member sjones69's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Michigan
    Posts
    27

    RED
    1998 Trans Am, A4

    Quote Originally Posted by TransAm11973 View Post
    i dunno once i switched from the prothane piece of sh-t to the Energy suspension mounts I have had zero problems,...a much better mount in my opinion
    I agree, the Summit Prothane is a piece of sh-t.
    Went back to the OEM mount and the vibration is gone.

  17. #17
    Junior Member 2002blackz28's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    michigan
    Posts
    76

    black
    2002 camaro z28

    Question

    Quote Originally Posted by TransAm11973 View Post
    ok so i put on a prothane trans mount on two days ago. it make the car ride like shit esp. at 90 plus mph. So i am going to buy a stock rubber one for 90 f-ing dollars....the reason i put the prothane one on was that i was getting rear end trans slap in the tunnel.....its gone with the prothane mount but ride like shit,....my question for you guys is that do you thin a new stock rubber mount will still move like the old one causing me to still get tunnel slap? the old was had a few cracks and was worn so i am hoping the new will be ok. I am jsut afraid tht b/c its rubber it will give too much,....
    I just bought a 7-1604-BL - Prothane Transmission Mount from JEGS ONLINE. Hopefully I don't get any vibrations

  18. #18
    LSX whore allbaugh_04's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Omaha, NE
    Age
    32
    Posts
    5,895

    Pewter
    2000 Z28 Camaro

    I'm afraid to switch to prothane

  19. #19
    Senior Member INMY01TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    The great red state of MD.
    Posts
    5,755

    Black
    2001 Trans Am (sold)

    Quote Originally Posted by allbaugh_04 View Post
    I'm afraid to switch to prothane
    Why? Not hard to switch it back if you don't like it....

  20. #20
    Senior Member TransAm11973's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    in my Trans Am
    Posts
    2,630

    Black
    2000 Trans Am WS6

    Back from the dead!!!!

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. The Saga of the Trans Am Parking light
    By GULLETT17 in forum Firebird / WS6
    Replies: 222
    Last Post: 09-01-2016, 02:08 PM
  2. I think I got a Bad Trans Mount!
    By Adam_WS6_ in forum Manual Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 07-30-2008, 12:21 PM
  3. M6 Trans mount
    By ss~zoso~ss in forum Manual Transmission
    Replies: 3
    Last Post: 04-10-2007, 08:46 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •