Results 1 to 6 of 6

Rear end locks up in winter when the wheels spin..

This is a discussion on Rear end locks up in winter when the wheels spin.. within the Drivetrain forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have had this issue for a few years now, and nobody has been able to diagnos it. Atleast no ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Noblesville, In
    Age
    36
    Posts
    19

    Pewter
    2000 Camaro Z28

    Rear end locks up in winter when the wheels spin..

    I have had this issue for a few years now, and nobody has been able to diagnos it. Atleast no tech near me. I had a jasper rear end put in under extended warranty years ago, and had this issue come up a couple years later. Took it to the shop, and they took "measurements" and everything seemed to be ok. I couldnt get it to duplicate the problem either. I didnt know EXACTLY when it did it though at the time either.

    But, it happens in the winter time when the tires slips from snow/ice. When I go around a corner AFTER the rear tires spin, it seems like something is grabbing really hard, and the outside tire is almost locked to the inside tire. You can just feel it jumping when going around the corner. It doesnt do it though if you were to turn the opposite direction. I found the only way to break it loose was to floor it. I dont know what is going on, but figured I would ask here. Anybody have any suggestions as to what the heck is going on??? The car has 3:23's in it.

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Noblesville, In
    Age
    36
    Posts
    19

    Pewter
    2000 Camaro Z28

    Oh, and it doesnt seem to do it when I spin the tires in the summer.

    And for some reason this site is saying that I only have 15 posts. Dont know why that is. I have been on here for years, just havent posted much in the past couple years because I spend most of my time with the GN!

  3. #3
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    What style posi did Jasper install in that rear end? Eaton, Auburn, Zexel Torsen, Gov-lock...???

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Noblesville, In
    Age
    36
    Posts
    19

    Pewter
    2000 Camaro Z28

    I have no idea. How would I find out? And would the symptoms I mentioned pertain to only one of them???

  5. #5
    Auto Painter RyanJM's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Houston, TX
    Age
    41
    Posts
    2,002

    White
    1998 Trans Am

    I had my TA with the 3.23 rear in MA and drove it in snow, rain, any weather and never had any issue. I have whatever posi th 98 w/3.23 package came with.
    1998 Trans Am 85k miles.
    Bolt ons, MS3 113LSA cam, Circle D Stall, Tune, Modified WS6 style hood, Full Suspension, 6000k HID's, Clear Side Markers w/ Leds, Led 3rd Brake Light and 18" AR Staggered Killer Wheels w/ BFG KDW NT's.- Weekend Toy/DD
    02 Trailblazer -Sold
    09 Ram 1500 CC - Sold
    09 Cobalt SS/TC - Sold
    13 ram 1500 LoneStar CC 4x4 - Magnaflow, K&N,and more to come-DD/Toy

  6. #6
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by fbodlovr View Post
    I have no idea. How would I find out? And would the symptoms I mentioned pertain to only one of them???
    You'll have to take the cover off and look. Maybe take some pix and post them up here.
    Your symptoms sound like Gov-lock, which weren't installed from the factory in our cars. The Gov-lock was in some 3rd gens I believe. Sometimes those gov-locks lock up tight and it takes a little while for them to unlock.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: 4l60E Transmission wheels spin in park!!!
    By BANDITO in forum Automatic Transmission
    Replies: 2
    Last Post: 08-02-2009, 10:18 AM
  2. A4 guys. Wheels spin in neutral?
    By JoshieDoom in forum Automatic Transmission
    Replies: 5
    Last Post: 08-05-2008, 05:34 AM
  3. Can't get wheels off dam wheel locks
    By z/28guy in forum Wheels and Tires
    Replies: 12
    Last Post: 11-19-2006, 11:04 AM
  4. z-28 wheels/tires/locks
    By PARTSMANONE in forum Parts For Sale / Trade
    Replies: 3
    Last Post: 03-14-2006, 11:31 AM
  5. Replies: 19
    Last Post: 01-15-2006, 08:51 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •