Results 1 to 4 of 4

Rattle/Clanging Sound in Rear and False Anti Lock/Low Tract

This is a discussion on Rattle/Clanging Sound in Rear and False Anti Lock/Low Tract within the Drivetrain forums, part of the LSx Technical Help Section category; Hey guys. . . I'm having some rattling/clanging coming from what sounds like the rear end when braking. I just ...

  1. #1
    Senior Member GULLETT17's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Muncie, IN
    Posts
    2,554

    00 TA PWTR, 98 VertTA NBM
    80 TA BLK, 80 Formula NBM

    Rattle/Clanging Sound in Rear and False Anti Lock/Low Tract

    Hey guys. . . I'm having some rattling/clanging coming from what sounds like the rear end when braking. I just changed the front rotors a few weeks ago, because I was having pulsating when braking, like the rotors were warped. The new rotors fixed this, but about a week later I felt pulsating again like the rears were warped. Now I'm getting a slight pulsating and clanging noise. My first reaction was that one or both the front wheels were loose after the rotor change, but they're tight as frog's ass. And so are the rear wheels, but the axles seems to have a bit of play in the housing.
    I am also having an issue with the anti locks engaging unnecessarily and the low traction light on the first 5 minutes or so that the car is running. I don't know if these two are related, but they have both started around the same time.
    I also had the transmission rebuilt about a month ago. I took the tranny out to begin with it, got it rebuilt, put it back in and then it still had issues with it not shifting. So my tranny guy took the transmission back out out himself and reinstalled (later finding out it was unnecessary to remove it again to fix the issue).
    Again, I'm not sure if this could have anything to do with my new issue, but I figured it is worth mentioning. I'm thinking it probably just needs axles bearings or something, but I don't have a lot of experience with read ends. And I didn't find a thread similar to this problem, so I figured I'd gather your guys' thoughts.
    2000 TA, A4, LS6 intake, Magnaflow, WS9 hood, BMR STB, UMI boxed SFC, Spohn LCA, 9" Ford
    1998 TA Vert,​ NBM, M6, Flowmaster, WS6 hood, WS6 airbox, C6 wheels, UMI SFC, BMR STB
    1998 Bird, Black, V6, A4, 18" 077's, Wings West Body Kit
    1980 Formula, NBM, 402BB, cam, DR timing, LT headers, 3" TD w/ flowmasters, TH350
    1980 TA, Black, 301, bone stock

  2. #2
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,997

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Its normal for the rear axles to slide in and out a little bit, but any side to side or up and down movement is bad.
    This might sound simplistic but a rattle/clank only when braking might have something to do with the brakes. Have you pulled the rear wheels to look at the brakes?
    Unwanted ABS activation could be related to some of these problems but could also be something not related.

  3. #3
    Senior Member GULLETT17's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Muncie, IN
    Posts
    2,554

    00 TA PWTR, 98 VertTA NBM
    80 TA BLK, 80 Formula NBM

    The axles only move in and out, so I'm thinking that the rear end may not be the issue here. I agree with thinking it should be something simple. I have not taken the rear wheels off yet. I guess I haven't considered the rear brakes, because nothing has be done to them recently. I have got a feeling it could be something that was reinstalled with the transmission, like the torque arm. I had the car on the lift and looked the torque arm over, but the bolts at the rear looked tight. As for the ABS, it may just be a sensor. But it seemed odd that its happening at the same time as this issue. FYI, the ABS hasnt worked since I've had the car.

  4. #4
    Senior Member GULLETT17's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Muncie, IN
    Posts
    2,554

    00 TA PWTR, 98 VertTA NBM
    80 TA BLK, 80 Formula NBM

    It was the torque arm. Even if the bolts look tight, it can still have play in it. The abs issue is still there though. I'm thinking its probably a sensor.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 45
    Last Post: 07-21-2016, 09:12 AM
  2. Rattle in the middle or rear
    By Guerrillakilla13 in forum General Help
    Replies: 48
    Last Post: 02-05-2014, 12:48 PM
  3. Made my own Y pipe ANti-rattle solution!!! PIC
    By 5abivt in forum External Engine
    Replies: 4
    Last Post: 05-11-2010, 10:18 AM
  4. Left rear rattle
    By Fred H. in forum Convertible
    Replies: 17
    Last Post: 05-17-2008, 03:21 PM
  5. I Got This Rattle In My Rear End Can't Figure It Out!!!
    By sanfran2000ss in forum Camaro / SS
    Replies: 13
    Last Post: 03-10-2007, 07:54 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •