Results 1 to 13 of 13

Bad Vibration

This is a discussion on Bad Vibration within the Drivetrain forums, part of the LSx Technical Help Section category; I got an 01 TA with a 6speed. I was driving about 40mph in 4th and out of no were ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Centerton AR.
    Posts
    38

    Pewter
    2001 Firebird Trans Am

    Bad Vibration

    I got an 01 TA with a 6speed. I was driving about 40mph in 4th and out of no were the car started vibrating all over real bad. It only does it when you give it gas. Its not miss fireing, I was thinking the transmission mount broke, but I checked it and it looked fine, the (what they call) cat. hanger bolts were missing and was bent over and had a huge crack in it. It bolts from the transmission to the exhaust. I wouldnt think this would handel such a load as the vibration I was feeling. I also thought it might be the rearend but i didnt hear any unusual noises on the way home. It is getting close to the end of its life time though. The car has 418rwhp and im in the process of upgrading the rearend when funds arise.

  2. #2
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    make sure you dont have a loose wheel. also check the clutch to make sure all the bolts are still in it and the fly wheel looks tight. other than that IDK.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Centerton AR.
    Posts
    38

    Pewter
    2001 Firebird Trans Am

    Well I dont want to take the whole trany out just yet. I will keep that in mind if I cant find the problem else were. I was thinking it might be the pinion bearing. I dont know much about rear ends.

  4. #4
    NY Representative basballny2's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    NeW YoRk
    Posts
    3,393

    Red
    2001 ws6

    tie rod????? im drunk haha

  5. #5
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    Quote Originally Posted by 2001TransAm View Post
    Well I dont want to take the whole trany out just yet. I will keep that in mind if I cant find the problem else were. I was thinking it might be the pinion bearing. I dont know much about rear ends.
    you don't have to do you? there should be an inspection cover there that you can see the clutch bolts and pry lightly on the flywheel. I don't have a6speed but if there is no inspection cover I would be shocked.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Centerton AR.
    Posts
    38

    Pewter
    2001 Firebird Trans Am

    There isnt an inspection cover. The only way I can look up in there is threw a 1/4 inch by 1.5 inch slot at the bottom. Also the vibration only happens under load, so I dont think its the clutch because it is engauged w/and w/out vibration. I pulled the drive shaft to check the ujoints and weights, they are good. (gona replace ujoints anyway) Checked the pinon for play, it was tight. So I dont know, I think im gona start the car with the rearend in the air and see if I can simulate the problem. Any other ideas?
    Last edited by 2001TransAm; 10-27-2009 at 06:30 PM.

  7. #7
    Member herculesrider1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    TX
    Posts
    504

    Red
    '00 TransAm RamAir WS6 M6

    Quote Originally Posted by 2001TransAm View Post
    I got an 01 TA with a 6speed. I was driving about 40mph in 4th and out of no were the car started vibrating all over real bad. It only does it when you give it gas. Its not miss fireing, I was thinking the transmission mount broke, but I checked it and it looked fine, the (what they call) cat. hanger bolts were missing and was bent over and had a huge crack in it. It bolts from the transmission to the exhaust. I wouldnt think this would handel such a load as the vibration I was feeling. I also thought it might be the rearend but i didnt hear any unusual noises on the way home. It is getting close to the end of its life time though. The car has 418rwhp and im in the process of upgrading the rearend when funds arise.
    '01 T/A, this same thing happened to me the other day right after filling up my tank with gas. I would accelerate, and it would jump and vibrate....I would push in the clutch and it would stop jumping naturally, but then it started acting like it wanted to die on me, so, I would give it gas and it would rev, but when I let out the clutch, it would jump and die out, jump and die out,....almost like I was giving it gas, then letting off, giving it gas, then letting off, but much quicker.....hard to explain....almost like a misfire but not really. I pulled it into the bank where I was going, let it idle, turned it off, went into the bank, then about 15 minutes later, came back out and started it, and it idled smoothly and took off smoothly. I thought that it may have been water in the gas since it started happening immediately after I filled it up. The same thing happened to me on my way back from Knoxville...it was raining Rhino's and Elephants.....that's a whole bunch more than cats and dogs.....and it started doing the same thing, almost detonating, not really missing but not running like it should, almost like it was being starved for air.....I would press on the accelerator, and practically no response, almost like it was retarded in timing.....hard to explain. There again, I think it was just taking too much water laden air into the intake and too much water vapor was going into the engine. That may be what happened in your situation. Has it done it again since that time?

  8. #8
    Something Diabolical... chuckie669's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Houston, Texas
    Posts
    2,677
    2000 C5 Torch Red

    Does this occur while your car is stationary and you give it gas? Just trying to clarify. If so, you can you get it up on some ramps and have a friend give some gas while in neutral? May help track down where it's coming from.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Centerton AR.
    Posts
    38

    Pewter
    2001 Firebird Trans Am

    I dont think its quite the same situation as yours (herculesrider1) It was sunny out when this happend and I didnt fill up with gas just befor. It havent tryed driving it sense. (Chuckie-That is my plan today, after I put some new ujoints in it and pull the starter to see if I can see anything wrong with the clutch. I doubt it because its a Spec stage 3, but it could have a manufacture defect, who knows.

  10. #10
    Junior Member kaine806's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Lubbock TX
    Posts
    49

    silver
    97 e36 m3

    what type of clutch? full disk,6 puck,4 puck....ect ?
    I have a freind that has a 490rwhp 240sx and what your saying sound's just like what his was doing...
    his would do it around 50 to 55 and only do it under load and quit as soon as you pushed in the clutch...
    and it turned out one of the puck's on his 6 disk had come apart and all we found where small peace's of it in bellhousing...
    he was running a ACT performance 6 puck unsprung clutch.

  11. #11
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    I am pretty sure that the Spec Stage 3 is a 6 puck.

    The Spec Stage 3+ is a full disk.

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Centerton AR.
    Posts
    38

    Pewter
    2001 Firebird Trans Am

    Yeah, it is a 6 puck. I pulled the diff and found that the the gears were worn very badly. ring and pinion should have .002 -.02 clearance. I had more like .2, also sense im new to messin with differentials I thought that our cars had cone clutchs but turns out to have hexial or worm gears for LSD. Im planing on getting a Detroin Truetrac with 3:73s. Is this a good idea? Im just not ever going to be able to drop 3grand into a completely new rear end.
    Has anyone ever had a problem with a Spec stage 3 clutch?

  13. #13
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Quote Originally Posted by 2001TransAm View Post
    Yeah, it is a 6 puck. I pulled the diff and found that the the gears were worn very badly. ring and pinion should have .002 -.02 clearance. I had more like .2, also sense im new to messin with differentials I thought that our cars had cone clutchs but turns out to have hexial or worm gears for LSD. Im planing on getting a Detroin Truetrac with 3:73s. Is this a good idea? Im just not ever going to be able to drop 3grand into a completely new rear end.
    Has anyone ever had a problem with a Spec stage 3 clutch?
    I have the Stage 3+, which is the beefier upgraded one and I haven't had any issues other than some slight chatter on take off which I deal with. I've only put about 2-3K on it though.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. vibration
    By jsmith564` in forum General Help
    Replies: 213
    Last Post: 02-25-2012, 05:50 PM
  2. vibration
    By ron83 in forum Drivetrain
    Replies: 16
    Last Post: 03-29-2011, 05:01 AM
  3. vibration
    By jcdonjuan04 in forum Automatic Transmission
    Replies: 8
    Last Post: 11-26-2009, 08:09 PM
  4. vibration
    By shadowsnkx in forum Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 07-31-2008, 07:14 PM
  5. vibration
    By JROBINSON1016 in forum Internal Engine
    Replies: 5
    Last Post: 03-20-2007, 06:23 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •