Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 26
Like Tree2Likes

2000 Z28 throwing code P1860

This is a discussion on 2000 Z28 throwing code P1860 within the Drivetrain forums, part of the LSx Technical Help Section category; Looking at buying a 2000 Z28, but wanted some insight on an issue it has beforehand. Owner says he replaced ...

  1. #1
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    2000 Z28 throwing code P1860

    Looking at buying a 2000 Z28, but wanted some insight on an issue it has beforehand. Owner says he replaced the TCC solenoid as the converter was unlocking at highway speeds. That fixed that problem, but he's had the CE light on for that code since then. What are the most likely culprits for this?

  2. #2
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Triggers for that code occur when the PCM commands the solenoid "ON", 90 percent, and the voltage feedback remains high (essentially equal to whatever the charging system is putting out); or when the PCM commands the solenoid "OFF", 0 percent, and the voltage feedback remains low (zero volts).

    First thing to check is your ENG CTRL fuse - should be a 15 amp fuse in the underhood electrical box. Most of the other diagnostic tests require a scan tool that can command the solenoid to turn on and off, checking wires for continuity and resistance, etc. Have you inspected the wire harness for damage?

  3. #3
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Triggers for that code occur when the PCM commands the solenoid "ON", 90 percent, and the voltage feedback remains high (essentially equal to whatever the charging system is putting out); or when the PCM commands the solenoid "OFF", 0 percent, and the voltage feedback remains low (zero volts).

    First thing to check is your ENG CTRL fuse - should be a 15 amp fuse in the underhood electrical box. Most of the other diagnostic tests require a scan tool that can command the solenoid to turn on and off, checking wires for continuity and resistance, etc. Have you inspected the wire harness for damage?
    I haven't inspected it yet. If it's not the fuse under the hood are we looking at big time PITA or money fix here?

  4. #4
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    If it turns out to really be a faulty solenoid, you probably have to open the transmission back up and remove the valve body to replace it. Unfortunately, new parts do not always equate to good parts. Could also be an issue with the internal wire harness on the transmission.

  5. #5
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    If it turns out to really be a faulty solenoid, you probably have to open the transmission back up and remove the valve body to replace it. Unfortunately, new parts do not always equate to good parts. Could also be an issue with the internal wire harness on the transmission.
    Could be solenoid, sure, but when the solenoid was replaced, it solved the issues w/the converter not locking up, but the CE light stayed on.

  6. #6
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Interesting. When a P1860 code is set, it inhibits TCC engagement, freezes shift adapts from being updated, and can also inhibit 4th gear if it detects "hot mode".

  7. #7
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Interesting. When a P1860 code is set, it inhibits TCC engagement, freezes shift adapts from being updated, and can also inhibit 4th gear if it detects "hot mode".
    So what's my best course of action?

  8. #8
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Triggers for that code occur when the PCM commands the solenoid "ON", 90 percent, and the voltage feedback remains high (essentially equal to whatever the charging system is putting out); or when the PCM commands the solenoid "OFF", 0 percent, and the voltage feedback remains low (zero volts).

    First thing to check is your ENG CTRL fuse - should be a 15 amp fuse in the underhood electrical box. Most of the other diagnostic tests require a scan tool that can command the solenoid to turn on and off, checking wires for continuity and resistance, etc. Have you inspected the wire harness for damage?
    Checked all the fuses in there & they are all good.

  9. #9
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Apparently the PCM still thinks there is a problem. You'll need someone with access to a Tech II or similar to test the solenoid and see what is happening.

  10. #10
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Apparently the PCM still thinks there is a problem. You'll need someone with access to a Tech II or similar to test the solenoid and see what is happening.
    That puts me SOL.

  11. #11
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Not if the price is right. Selling the car with the SES light on could be an issue for him.

  12. #12
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Not if the price is right. Selling the car with the SES light on could be an issue for him.
    I bought the car so it's my problem now.

  13. #13
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    How does it seem to you when you drive it?

  14. #14
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    How does it seem to you when you drive it?
    Drives perfectly fine.

  15. #15
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    I assume you have disconnected the battery or cleared the code?

  16. #16
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    I assume you have disconnected the battery or cleared the code?
    I did.

  17. #17
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    If you want me to email you the diagnostic for that DTC, PM me your email address and I can scan it this evening.

  18. #18
    Member Never-Enough's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    PA
    Posts
    203

    Atomic Orange
    2007 Z06

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    If you want me to email you the diagnostic for that DTC, PM me your email address and I can scan it this evening.
    PM sent. Thank you.

  19. #19
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Email sent.

  20. #20
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    richmond,ca
    Posts
    2

    black
    1988 camaro

    You sure its not 1870 code component slipping

    Sent from my SM-N910P using Tapatalk

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Security light always on & code P1860
    By Never-Enough in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 05-21-2016, 06:58 PM
  2. Throwing MAF code and don't know why...
    By SajoR in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 03-23-2010, 06:03 AM
  3. NO longer throwing code
    By knightryda01 in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 09-18-2008, 05:42 PM
  4. Help: Throwing an Obd code the First day with it!!!
    By Justin93 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 06-24-2008, 11:20 AM
  5. O2sims and im throwing a code....
    By Liveforfunjim in forum Computer & Tuning
    Replies: 3
    Last Post: 07-11-2007, 02:43 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •