Results 1 to 13 of 13

Poor Idling

This is a discussion on Poor Idling within the GM Trucks forums, part of the Vehicle Specific category; I bought my truck new, 6.0L , installed cold air, headers, exhaust, hypertech, thermostat, MAF, truck ran great, now I ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Choctaw, OK
    Posts
    3

    Pewter
    2002 GMC Denali

    Poor Idling

    I bought my truck new, 6.0L , installed cold air, headers, exhaust, hypertech, thermostat, MAF, truck ran great, now I seem to be having some trouble keeping it running when I lift off the gas and come to stop it wants to die and does if I dont double foot the brake and gas. I swapped the MAF back to factory, no help, when I first start the truck run around 1000, then it warms and drops to 600, if I rev it and take my foot off the gas it will drop to 2 or 300, and then a second or two later recover to 4 or 5 hundred....any ideas???
    Last edited by katoom; 06-14-2007 at 02:29 PM. Reason: needed more info

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Rapid City, SD
    Age
    34
    Posts
    97

    Black
    2000 T/A WS6

    might be your throttle position sensor. does the service engine light come on

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Choctaw, OK
    Posts
    3

    Pewter
    2002 GMC Denali

    Idling

    It hasnt for awhile... it used to come after I would fill up with gas..but I was thinking that might be do to evap system... Is there a way to check it??

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Rapid City, SD
    Age
    34
    Posts
    97

    Black
    2000 T/A WS6

    not really sure on a definite way to check it, see if one of your buddies will let you swap off his, (same year, make, model, engine) see if that changes anything. cant get a donor car buy one and put it in, if it doesnt change anything take it back. take it and have it scanned if the service engine light comes on, think auto zone does it free, but i dont know if the hypertech will mess with any of their readings. did you remove the cats? o2 sensors still connected? also check to make sure you have a good seal around your cold air, if you suck air in after the maf it can make it run really weird too. another thing to check could be your pvc valve. just pull it off and shake it, if it rattles its good. if its quiet replace it. check the hose attached to the pvc valve too it might be clogged. if none of the above dont change anything man im all out of ideas for now.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Rapid City, SD
    Age
    34
    Posts
    97

    Black
    2000 T/A WS6

    not really sure on a definite way to check it, see if one of your buddies will let you swap off his, (same year, make, model, engine) see if that changes anything. cant get a donor car buy one and put it in, if it doesnt change anything take it back. take it and have it scanned if the service engine light comes on, think auto zone does it free, but i dont know if the hypertech will mess with any of their readings. did you remove the cats? o2 sensors still connected? also check to make sure you have a good seal around your cold air, if you suck air in after the maf it can make it run really weird too. another thing to check could be your pvc valve. just pull it off and shake it, if it rattles its good. if its quiet replace it. check the hose attached to the pvc valve too it might be clogged. if none of the above dont change anything man im all out of ideas for now.

  6. #6
    Need Sand ??? Naf's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sandbox, Kuwait
    Age
    38
    Posts
    247

    Black
    06 Chevy Caprice HT (RIP)

    Talking

    Ah, i have had this problem in the past, The engines idle control needs to be cleaned...Since you have a new series vehicle the idle is controlled by the throttlebody. So better take it off and insure all wholes are clear, and open.

    Additionally your intake might need a good Cleanin...I learnt that using those handheld programmers just dump more fuel and that then causes more carbon to build up in the intake.

    Have fun with that...

    If you are lookin to score a few more MPG and low end torque, add in a good set of groundin wires...

  7. #7
    Senior Member SeVeReDiStOrTiOn's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Roseville, CA
    Posts
    8,164

    05 Wrangler
    00 Z28 sold :-(

    If I was you the first thing i'd do is remove the throttle body and clean it good....along with the IAC valve like Naf said. Does the hypercrap have a live data monitoring feature? If it does you can use that to make sure your TPS is working correctly, if not then replace it....they're not adjustable like the older TPS's so don't worry about that.

    Also i'd keep the stock MAF on....aftermarket MAF's make it harder to get a good tune and they don't do anything that you can't do through a tune anyway. I'd sell it and the hypercrap....if you like handhelds get a diablosport predator but for tuning software hptuners is the best. The predator is around the same price as the hypertech but does so much more it's not even funny.

    Doesn't your hypertech read/erase codes? If it doesn't just go to autozone and you can use their scanner for free. Man that thing is such a POS...I can't believe they get away with selling it for the same price as the predator.

  8. #8
    Need Sand ??? Naf's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sandbox, Kuwait
    Age
    38
    Posts
    247

    Black
    06 Chevy Caprice HT (RIP)

    WHATs the news? You get it runin right?

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    usa
    Posts
    58

    Lt. pewter
    02 suburban

    I Had A Smiular Problem With 2002 Suburban..
    I Change The Map Sensor, Plug And Still Did The Same Thing...
    I Took It To A Shop And The Only Thing They Came Up With Is The A/c Was Dripping Water From Condensation On The Bank2 O2sensor...
    I Was Cleaned And Put A Loop On The Wire That Connect To The O2 Sensor....
    Hope This Helps...

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    allagash
    Posts
    3

    Black
    2003

    I had this EXACT SAME problem. All i did was Remove teh TB and Clean it. When u do Make shure u Manually MOVE the fin inside and get where it sits there with be a black ring of crap i Garentee, Also reach inside ur inake n clean that as much as possable, I did this and it was cured if it dont cure it mabe it spreed to ur injectors??

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    VA Beach
    Posts
    54

    blue
    1998 Formula

    what solvent did you use to clean it with?
    Douglas Charles Horchler

    "Great is the power of steady misinterpretation" Charles Darwin


  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    VA Beach
    Posts
    54

    blue
    1998 Formula

    oh and i just today cleaned the MAS tiny sensor wires with rubbing alcohol today. could be my imagination but it seemed to run much smoother...but prolly just delusions of graduer

  13. #13
    Need Sand ??? Naf's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Sandbox, Kuwait
    Age
    38
    Posts
    247

    Black
    06 Chevy Caprice HT (RIP)

    I use throttlebody cleaner and afterwards WD-40...It cuts the carbon...

    Just dont freak when you wanna start and it takes a while to do so...Also give the intake tube a squirt and the MAF a GENTLE cleanin...

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Idling
    By edrvsqz1980 in forum Firebird / WS6
    Replies: 27
    Last Post: 07-22-2010, 03:15 AM
  2. Idling RPM's?
    By qwk01ta in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 04-27-2010, 11:09 PM
  3. Help: Erratic Idling please help
    By SVG210 in forum GM Trucks
    Replies: 3
    Last Post: 04-14-2008, 07:27 PM
  4. poor dyno numbers? and poor exhaust
    By xzaero0 in forum Firebird / WS6
    Replies: 10
    Last Post: 07-22-2007, 10:45 AM
  5. Idling at 650 to 750 RPM's
    By 9t8z28 in forum External Engine
    Replies: 4
    Last Post: 10-31-2006, 07:25 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •