Results 1 to 8 of 8

Oil pressure sending unit help!

This is a discussion on Oil pressure sending unit help! within the GM Trucks forums, part of the Vehicle Specific category; So today I just replaced my third knock sensor in my 07 Silverado classic 4.8l with over 180k. This time ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    South Florida
    Posts
    4

    Black
    2002 Chevy Camaro Z28

    Oil pressure sending unit help!

    So today I just replaced my third knock sensor in my 07 Silverado classic 4.8l with over 180k. This time around I figured I would replace my valley cover gaskets as the sensors sit in the rubber bushings (whatever you call them). While removing my valley cover I had to put quite a bit of pressure for it to release from the rubber bushings that the cover popped up quickly. I fear that from doing this I may have unplugged or broke the wire going to the OPSU and didn't realize it. I put everything back together and took it for a drive when I noticed that the oil pressure read 0. Now it's not throwing a code or given me any warning lights, and I let the engine idle up to running temp and didn't hear and taping from the lifters. My guess is that there are two signals for the oil pressure, one to the gauge and one to the computer. Somebody please help!

  2. #2
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Definitely something not right back there. The OPSU is a PITA for lack of a better description. They are impossible to get at in an F-body, but as you have a truck you might have better luck. Get a light and inspect everything back there carefully - could be disconnected, wire is pinched or the sender is broken...

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    South Florida
    Posts
    4

    Black
    2002 Chevy Camaro Z28

    Thanks, I guess I'll be taking that intake off again tomorrow. I need the truck for work tomorrow so I hope I'm not hurting anything.

  4. #4
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...

    Cracked OPSU will show no pressure as well. Just be careful, if it's a cracked OPSU with med-high revs you can shoot oil out the OPSU. You start having a mess you will know. With it being a truck you should not need to remove the intake to get to it.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    South Florida
    Posts
    4

    Black
    2002 Chevy Camaro Z28

    OK so I got up early to see if I could feel the sensor and find out what was going on. Once I finally got my freaking hands down there I felt that the connector was hanging loose. Connected it back up and everything is good thanks guys for the suggestions. A free fix is a great fix

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    South Florida
    Posts
    4

    Black
    2002 Chevy Camaro Z28

    So I got up early to see if I could possibly resolve the issue before heading out to work. I reached to the back (causing a few bloody knuckles) and felt that the connection was completely off the OPSU. Plugged it back in and all is good, thanks for the suggestions!

  7. #7
    Spaz is My Mentor SMWS6TA's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Ugy Lower Corner of AL
    Posts
    10,511

    Navy Blue Metallic
    98 T/A w/a little mods...


  8. #8
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Glad it was an easy fix.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Oil Pressure Sending Unit
    By kb274868 in forum External Engine
    Replies: 6
    Last Post: 01-12-2010, 07:30 PM
  2. Oil Pressure Sending Unit
    By driftpin in forum External Engine
    Replies: 1
    Last Post: 03-18-2009, 02:39 AM
  3. Oil pressure sending unit
    By uLs1a in forum Western Members
    Replies: 7
    Last Post: 02-20-2009, 06:06 PM
  4. oil pressure sending unit
    By emotionalpiracy in forum General Help
    Replies: 14
    Last Post: 02-16-2008, 07:54 PM
  5. Pic of oil pressure sending unit??
    By LETHALxLS1 in forum External Engine
    Replies: 7
    Last Post: 05-11-2007, 09:32 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •