Results 1 to 16 of 16

gmc typhoon help

This is a discussion on gmc typhoon help within the GM Trucks forums, part of the Vehicle Specific category; I have this gmc Typhoon that was forced to be my daily drive because my 91 GTA was totaled. I ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tallahasse Fl
    Posts
    46

    Black
    1991 T/A GTA

    gmc typhoon help

    I have this gmc Typhoon that was forced to be my daily drive because my 91 GTA was totaled. I was wondering if anyone could help me with some of the issues I am having. This is my first turbo vehicle and I am at a loss on it. thank you.

  2. #2
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,466

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    List your issues.
    It's on jackstands.

  3. #3
    Senior Member 5.0THIS's Avatar
    Join Date
    Oct 2001
    Location
    Colorado
    Posts
    3,704

    red
    95 Z28

    I know exactly what's wrong. I have a crystal ball.


    Wait what was the problem?

  4. #4
    Your dealership guy konigandy6's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Romeo, MI
    Posts
    6,557

    Velocity Yellow
    2008 Corvette Z06

    Yeah what I would do first is get the truck up on jack stands, and make sure your canooter valve isn't stuck in the open position. Problem solved.



  5. #5
    Member initechpeter's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Iowa
    Posts
    207

    2002 Trans Am WS6 - Red
    2013 Chevy Traverse LTZ

    Pictures.

  6. #6
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,466

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Maybe he meant the GMC got hit by a typhoon.

  7. #7
    Former Mopar Man 2002ssslp's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Branchville, NJ
    Posts
    3,111

    Silver & Blue
    02 Camaro SS, 04 GTO

    Quote Originally Posted by konigandy6 View Post
    Yeah what I would do first is get the truck up on jack stands, and make sure your canooter valve isn't stuck in the open position. Problem solved.


    Texas Speed has a trick aftermarket canooter valve with a slick Teflon coating. They never stick. The only problem is that you have to open up the rumpege slot .001 to get the fit correct.
    My ride is a 2002 Camaro SS SLP #3296 with 30k, LTH, 3" Y, CME, Frost tune, K&N, ported TB, Blackwing lid, Bellows, MSD, Denso Iridium, and 85mm MAF, Bilsteins, Eibach springs, SLP strut brace, Adj. Panhard, TA Girdle, UMI, Pro 5.0, Nitto NT555
    My wife has a 2004 GTO with the rare SAP, 18" wheels, K&N Cold Air System, MSD, Ported TB, Frost tune, Denso Iridium, Flowmaster cat-back, 3200 Yank, 75k

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tallahasse Fl
    Posts
    46

    Black
    1991 T/A GTA

    Love the responses lol. One issue is in wont idle smoothly at all, it dies all the time when I come to a stop or put it in gear I know the rough idle and dying is related. It acts like its missing badly. if the a/c is on it idles up a little and it stays running all the time but still misses at idle. Driving it runs perfect plenty of power up to 80% throttle, no missing.
    second issue. Over 80% it starts to loss power, still runs smooth engine sounds different turbo drops 2 to 3 lbs of boost but then after about 3 to 4 seconds the boost comes back I don't stay in it after that because there is that thing called a speed limit.
    I have done a lot of repairs every thing I have done improved drivability
    ac delco plugs cr43ts gapped to .025
    o2 sensor and repaired a broken wire
    tested ignition control module tested good
    intercooler pump and wired it to run all the time
    set base timing to 0
    msd coil (when I installed this I couldn't go over 1/4 throttle it would cut out. I did plugs and it fixed that issue)
    fuel pump and sending unit ( return line was leaking)
    egr valve
    I did a smoke test on the vacuum system and replaced the bad hoses.
    the check engine light is not on
    before I disconnected the battery to do the fuel pump I had a codes 43 and 42 stored

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tallahasse Fl
    Posts
    46

    Black
    1991 T/A GTA

    I would love to post a pic but I cant fugure out how to get it from my computer to the forum

  10. #10
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    Been a long time since I've had a Typhoon.

    I don't remember what codes 43 and 42 are, but that might be a clue.

    Edit: Code 42 is the ignition control ground circuit. So you'll have to dig into the distributor and trace the wires, make sure you have good clean connections and no wires are chafed.

    Code 43 is the knock sensor. It pulls timing when knock is present.

    So it sounds like you have 2 seperate issues going on here.
    Last edited by Firebirdjones; 08-20-2013 at 06:01 AM.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tallahasse Fl
    Posts
    46

    Black
    1991 T/A GTA

    I just hooked up a computer and let it idle and watched the knock when its acts like its missing it shows knock and the timing changes. im not sure if the knock retard is making it run poorly or if something is acting up then the computer is compensating for that with knock retard. If I rev it to 1000 rpms knock goes away and runs smooth.

  12. #12
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    Quote Originally Posted by rob2000gt View Post
    I just hooked up a computer and let it idle and watched the knock when its acts like its missing it shows knock and the timing changes. im not sure if the knock retard is making it run poorly or if something is acting up then the computer is compensating for that with knock retard. If I rev it to 1000 rpms knock goes away and runs smooth.
    If it's running rough and anything is rubbing or clanging (exhaust for example) it will trigger that knock sensor and pull timing. Knock sensors are cheap though and wouldn't hurt to change it. I would guess it either set that code for accessive knock or it's a faulty sensor.
    It's obvious from your description the rough running is causing some sort of knock issue triggering the sensor, that rough running could likely be related to the ignition control ground circuit (the other code you found).

    After all that is changed/fixed and you still see knock retard then you would have to start another process of elimination. For instance a few gallons of high octane race gas would tell you if it's false knock or real knock.

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tallahasse Fl
    Posts
    46

    Black
    1991 T/A GTA

    I will change the ignition control module and check the ground I have a one from my GTA that I put in 6 months ago ( had to put one in because the original failed and car wouldn't start) They share the same part which is nice. I just cross referenced the knock sensor that also shares the same part. When my GTA got rearended it ran perfect I was actually able to fix it when something acted up.

  14. #14
    Member RONS98TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    MARYLAND
    Age
    44
    Posts
    803

    BLACK
    1998 PONTIAC TA

    I would also check ALL the grounds on the truck. Start at the battery and work your way around the whole engine bay. Remember your dealing with computer controlled stuff and grounds are very important. A little bit of corrosion and the battery terminals to the frame will cause some serious havoc. Make sure you take OFF every ground you find and clean it down to bare metal. Don't just clean the top of it. Then add a touch of paint or grease to it after you reinstall to prevent rust/corrosion from building back up on said ground. I have done this in the past and solved a bunch of problems.

  15. #15
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tallahasse Fl
    Posts
    46

    Black
    1991 T/A GTA

    Quote Originally Posted by RONS98TA View Post
    I would also check ALL the grounds on the truck. Start at the battery and work your way around the whole engine bay. Remember your dealing with computer controlled stuff and grounds are very important. A little bit of corrosion and the battery terminals to the frame will cause some serious havoc. Make sure you take OFF every ground you find and clean it down to bare metal. Don't just clean the top of it. Then add a touch of paint or grease to it after you reinstall to prevent rust/corrosion from building back up on said ground. I have done this in the past and solved a bunch of problems.
    Good to know I will also do the ground checks thank you I will post results when I have time to do it.

  16. #16
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Tallahasse Fl
    Posts
    46

    Black
    1991 T/A GTA

    update: I removed the msd coil and reinstalled the original coil and now is doesn't die on me but still idles poorly. I did 8.5 mm msd wires not much of a change maybe slight performance gain. I cant seem to find the knock sensor its supposed to be on the back of the engine.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Typhoon Intake
    By Tracker9118 in forum External Engine
    Replies: 14
    Last Post: 08-29-2011, 10:26 AM
  2. 1992 Typhoon
    By Zinergy in forum Domestics and Foreigns
    Replies: 43
    Last Post: 03-22-2011, 08:05 AM
  3. this typhoon intake
    By mrcarter in forum External Engine
    Replies: 4
    Last Post: 02-22-2008, 11:20 AM
  4. Selling my 93 GMC Typhoon
    By Stangeaterss in forum Mid-West Members
    Replies: 7
    Last Post: 12-27-2007, 04:01 PM
  5. typhoon or ls6?
    By Jays00ss in forum External Engine
    Replies: 7
    Last Post: 11-05-2007, 04:50 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •