Results 1 to 7 of 7

96 Tahoe... Need some help

This is a discussion on 96 Tahoe... Need some help within the GM Trucks forums, part of the Vehicle Specific category; ok guys I got a 96 tahoe with 260,000 on her and I can't let her die yet. I got ...

  1. #1
    Member knightryda01's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Michigan
    Posts
    710

    midnight blue
    2000 Pontiac ram air ws-6

    96 Tahoe... Need some help

    ok guys I got a 96 tahoe with 260,000 on her and I can't let her die yet.

    I got a bad misfire on her... 5 and 6 I believe. Truck hesitates and does the little chug thing while driving.

    Now I am getting a pop, almost sounds like dragging cans comming out of the exhaust. I think my caddilic converters (Both) are bad. I am getting a 02 code of sensor 1 bank 2.

    I just rebuilt the transmission (4l60E) and the truck is not shifting properly. My guess is that since the motor is not running correctly it is not giving the transmission the signal to do it's job properly.

    I am wondering if I just cut out the converters and put a straight pipe through if I can help the situation here. Can't afford a whole new set up. But I need some sort of back pressure. So, is there like a small muffler or something I can place in there to give me some backpressure. The only thing I can think of is a bullet?

  2. #2
    Your dealership guy konigandy6's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Romeo, MI
    Posts
    6,557

    Velocity Yellow
    2008 Corvette Z06

    Quote Originally Posted by knightryda01 View Post
    ok guys I got a 96 tahoe with 260,000 on her and I can't let her die yet.

    I got a bad misfire on her... 5 and 6 I believe. Truck hesitates and does the little chug thing while driving.

    Now I am getting a pop, almost sounds like dragging cans comming out of the exhaust. I think my caddilic converters (Both) are bad. I am getting a 02 code of sensor 1 bank 2.

    I just rebuilt the transmission (4l60E) and the truck is not shifting properly. My guess is that since the motor is not running correctly it is not giving the transmission the signal to do it's job properly.

    I am wondering if I just cut out the converters and put a straight pipe through if I can help the situation here. Can't afford a whole new set up. But I need some sort of back pressure. So, is there like a small muffler or something I can place in there to give me some backpressure. The only thing I can think of is a bullet?
    You can buy an aftermarket cat for around the same price as a muffler I'm assuming. By removing the converters, you are going to throw an o2 code and it may cause your engine to run lean. It may help your misfire situation regardless. And you are correct to assume the trans isn't shifting properly because of the SES light.

    2008 Z06 - Velocity Yellow - OEM

    2017 Silverado Z71 5.3 - OEM

    2002 Z06 - Electron Blue Metallic - D1 - E85 - 701 rwhp 687 rwtq **sold**

    2002 Z28: M6 NBM - cam and boltons - 396rwhp 357 rwtq **sold**

  3. #3
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    If you remove the cats you might not pass inspection. Sensor 1 is pre cat anyway. Have you checked your wires and cap and rotor?

  4. #4
    Member knightryda01's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Michigan
    Posts
    710

    midnight blue
    2000 Pontiac ram air ws-6

    Yes I checked cap and rotor. Everything is good on that.

    Just did a back pressure test and the converters are coming out good as well.

    It just seems the transmission is not engaging. I start having issues around 35mph... Then I can free rev up to about 4000rpm and nothing.... If I mash on it then it will catch but sounds and acts like crap in the process. getting all kinds of noises.. almost sounds like pops and tin cans draggin.

    The guy at the shop seemed to think possibly injectors or even weak cylinders... I dunno...

    Runnin out of time

  5. #5
    Senior Member bigrondownhiller's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Orange County, NY
    Age
    42
    Posts
    2,674

    Black
    1996 Camaro Z28 vert

    Check for vacuum leaks. Dont the vortec engines have a plastic intake spider that distributes fuel? I have heard of cracking.

  6. #6
    Junior Member Oldgoatherder's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Nothwest Oklahoma
    Age
    55
    Posts
    25

    Black
    2002 Firehawk

    A vacuum leak is a possible cause for missing and rough running. That might have an affect on the shifting too, I don't know if your transmission has a vacuum modulator or not. The intake manifold has a section of gasket that is prone to warping and that can lead to vacuum leaks and or drawing oil into the cylinders. Plugs could be fouled from oil. Or another problem might be a worn out thermostat, keeping the engine from warming up; that also can foul the plugs. The ignition wires could be worn, try looking under the hood in the dark... with the engine running... and see if you can see any arching.
    Good luck!

  7. #7
    Member knightryda01's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Michigan
    Posts
    710

    midnight blue
    2000 Pontiac ram air ws-6

    Figured it out...

    It was the rotor that spins with the distributor or whatnot.... Runs smooth as can be now. Thanks for all the input guys. I also need intake gaskets, but it's leaking on the ground not the oil.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 02 tahoe z71
    By 98maro in forum GM Trucks
    Replies: 15
    Last Post: 06-19-2012, 09:19 PM
  2. 10 tahoe
    By tom70 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 07-18-2011, 07:35 PM
  3. LS1 in a 95 Tahoe
    By l88zl1 in forum New Member Introductions
    Replies: 9
    Last Post: 02-11-2011, 08:36 AM
  4. LS6 Cam in Tahoe
    By Naf in forum GM Trucks
    Replies: 0
    Last Post: 06-24-2008, 02:04 AM
  5. 2004 Chevrolet Tahoe - DIY 2004 Tahoe
    By Ed Blown Vert in forum Stereo and Electronics
    Replies: 0
    Last Post: 08-16-2007, 01:50 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •