Results 1 to 6 of 6

01 S-10 4.3l idle problem

This is a discussion on 01 S-10 4.3l idle problem within the GM Trucks forums, part of the Vehicle Specific category; I have my truck in storage right now, im in the process of selling it. I had a friend go ...

  1. #1
    Junior Member TwinTA's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Connecticut/Hawaii
    Posts
    49

    Red
    95 TA & 99 TA - Sold 99

    01 S-10 4.3l idle problem

    I have my truck in storage right now, im in the process of selling it. I had a friend go and start it up, he said there was not problem, battery was good, but as soon as he dropped it into gear it wouldnt idle. What could this be? Before i stored it i added fuel stabilizer. Could it be the Torque converter? a sensor? or EGR valve? I had someone one another web site say it could need plugs, wires , and tune-up, but i doubt it, if it was that it would run like crap as soon as you start it.

  2. #2
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by TwinTA View Post
    I have my truck in storage right now, im in the process of selling it. I had a friend go and start it up, he said there was not problem, battery was good, but as soon as he dropped it into gear it wouldnt idle. What could this be? Before i stored it i added fuel stabilizer. Could it be the Torque converter? a sensor? or EGR valve? I had someone one another web site say it could need plugs, wires , and tune-up, but i doubt it, if it was that it would run like crap as soon as you start it.
    Could be almost anything. Is the check engine light on?? If so, pull the codes and diagnose from there.

    If not, knowing that the 4.3's often have trouble with leaking fuel injector (spider) assemblies, that is a definite possibility. What happends is the fuel injection system, which is located in the lower half of the intake, begins to leak. So you get raw, un-atomized fuel dumping into the intake ports. This results in rough idle, stalling, poor driveability, and usually black smoke out the exhaust.

  3. #3
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Quote Originally Posted by Wesman View Post
    Could be almost anything. Is the check engine light on?? If so, pull the codes and diagnose from there.

    If not, knowing that the 4.3's often have trouble with leaking fuel injector (spider) assemblies, that is a definite possibility. What happends is the fuel injection system, which is located in the lower half of the intake, begins to leak. So you get raw, un-atomized fuel dumping into the intake ports. This results in rough idle, stalling, poor driveability, and usually black smoke out the exhaust.
    Hit that right on the dam head

  4. #4
    Member Goldcuffs's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Florida
    Posts
    411

    Silver
    2000 Trans Am

    IAC, idle air control valve. You can find it right on the side of the T/B.

  5. #5
    Junior Member TwinTA's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Connecticut/Hawaii
    Posts
    49

    Red
    95 TA & 99 TA - Sold 99

    Quote Originally Posted by Wesman View Post
    Could be almost anything. Is the check engine light on?? If so, pull the codes and diagnose from there.

    If not, knowing that the 4.3's often have trouble with leaking fuel injector (spider) assemblies, that is a definite possibility. What happends is the fuel injection system, which is located in the lower half of the intake, begins to leak. So you get raw, un-atomized fuel dumping into the intake ports. This results in rough idle, stalling, poor driveability, and usually black smoke out the exhaust.
    thanks for the info, ill test it out as soon as i arrive in the states Thanks again!!

  6. #6
    Import Killer SLP00blueSS's Avatar
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    MIchigan
    Age
    33
    Posts
    182

    Navy Blue Metallic
    2000 Camaro SS

    also 4.3 are known for bad intake gaskets, i had the same problem on my 98 intake gaskets went. had them changed and all good

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Idle Problem!!!
    By 00hawk109 in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 10-11-2011, 02:38 PM
  2. Question: different idle problem
    By Brad(WS/Z0.6) in forum General Help
    Replies: 16
    Last Post: 01-31-2009, 08:19 AM
  3. Idle Problem please help
    By christrusler in forum General Help
    Replies: 18
    Last Post: 01-25-2009, 08:16 AM
  4. Idle Problem
    By larryndog in forum V6
    Replies: 2
    Last Post: 08-13-2006, 05:55 PM
  5. idle problem
    By occamaroz in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 06-17-2006, 10:00 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •