Results 1 to 18 of 18

SES light on but diagnostics says engine fine

This is a discussion on SES light on but diagnostics says engine fine within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; recently put on a flowmasters 40 series on my 02 Z28. a few days after the SES light came on ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Norfolk, Va
    Posts
    11

    Navy Blue
    02 Camaro Z28

    SES light on but diagnostics says engine fine

    recently put on a flowmasters 40 series on my 02 Z28. a few days after the SES light came on auto zone and the muffler shop i was at both had the code P0420 which is bank1 o2 sensor. well gm says that my MV should be between 650-850 and im running high 700s. my fuel/air is 14.6 and optimal is 14.7, now i had my computer resest and my PCM reflashed so why is my light still coming on?

  2. #2
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    could be a couple of things start by checking your cats see if they are loose i had one of my cats housing break


    look for exhaust leaks by the o2 sensors
    also your o2 sensor could be failing
    and possible bad coolant temp sensor
    also it could be a bad converter

  3. #3
    Senior Member redbird555's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    pompano beach florida
    Age
    27
    Posts
    1,008
    2002 Camaro Z/28 Pewter

    which o2 sensor are you looking at? you need to look at bank 1 sensor 2 and monitor it. however most of the time when p0420 is thrown it means you have a bad cat gm has a 10yr 120k warranty on 01-02 cars so you maybe in luck however if yur car isnt an 01-02 it might just be time for headers lol

  4. #4
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    a p0420 code is bank 1 it can be thrown for different reasons the big one is both bank 1 sensor 1 and sensor 2 are reading the same voltage... it could mean the cat isnt doing anything or what i stated in my above post....

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Norfolk, Va
    Posts
    11

    Navy Blue
    02 Camaro Z28

    thanks

    I had the whole system checked and the muff shop ssaid no so idk hope for the warrenty or it will go away when I awitch the o2 sensor

  6. #6
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    do you know how they tested the system?

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Norfolk, Va
    Posts
    11

    Navy Blue
    02 Camaro Z28

    yes

    They showed me the smoke and water when it was in the shop

  8. #8
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    Smoke and water?

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Norfolk, Va
    Posts
    11

    Navy Blue
    02 Camaro Z28

    Smoke underneath to see if it gets blown away from the car and the water by the intake to see if it was sucked in and shuts off

  10. #10
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    ok so they didnt test the sensors with a scope or obdII brick? or check the temp. of the cats to see if they are the same temp?

    these are some things you may want to check if the cats are different temps but a good amount then you probably have a bad cat... and the scope/brick will show you wave forms of the o2 sensors to make sure they are working properly...

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Norfolk, Va
    Posts
    11

    Navy Blue
    02 Camaro Z28

    Im not sure bout temp but I did see them check the O2 sensor the line was really straight and he shot my rpm up and the did one straight upward climb the went back to horizontal

  12. #12
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    O2 sensors should not scope out in s straight line they switch from rich to lean over and over which would make a good wave form if thats how they tested it and that was the result then theres something wrong with your O2 sensors... also the test must be done in closed loop.

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Norfolk, Va
    Posts
    11

    Navy Blue
    02 Camaro Z28

    F oh well looks like im going to have spend the money thanks for the help

  14. #14
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    before you go nickel and dimming your car see if you can get a good test done, a easy and quick test see if you have a buddy with a temp gun shoot it at your cars see if the temp is close to the same to rule out bad cats.... most advance/autozones have scan tools that can read live data, see if you can get someone to scan your car using the live data feature and see if the voltage of your "front" o2 sensors are switching from 0.002ish-5 volts decently quick(if they are switching slow or not at all they are more than likely bad)... also look at the "rear" o2 sensors and see if they stay consistently around the same voltage(for example sit at 2.45v for like 2-3 seconds)(if they are switching to fast then they are bad or if they are reading close to the same as your front o2's then your cats are bad...

  15. #15
    Junior Member BIGGDADDYWIGGS's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Martinez Ga
    Posts
    17
    Blog Entries
    2

    Triple Black
    2002 Ram Air Trans Am

    check your gas cap

    If the cap is loose it lets air into the fuel system and it can't pressurized. Usually taking thaw cap of and putting it back on better will turn the light off

  16. #16
    Member My00Z28's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Holland, MI/Lima, OH
    Age
    26
    Posts
    822

    Red
    2000 Camaro Z28 A4

    That would be an evap code then!!!!!!

  17. #17
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    you either have a bad rear drivers side sensor or a bad drivers side cat...... easy (free) way to test is to swap your rear sensors side to side. If you then start throwing p0430 then you know it's the sensor.

  18. #18
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2011
    Location
    Norfolk, Va
    Posts
    11

    Navy Blue
    02 Camaro Z28

    prob gone

    Did the oil used Lucas fuel sys cleaner and went from 89 to 93 and two tanks later my light is off thanks for the help prob saved me an ass ton of money

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 12
    Last Post: 06-01-2011, 07:16 PM
  2. Check Engine light vs. Service Engine light
    By bigrig73 in forum Computer & Tuning
    Replies: 1
    Last Post: 04-20-2010, 07:11 AM
  3. engine misfires then dies, then runs fine....
    By DemonSpeed in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 06-24-2009, 04:14 AM
  4. Security light stays on, but car runs fine???
    By nosvet in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 06-08-2008, 07:14 PM
  5. just got my car runs fine but it has the check engine light on
    By purplebat66 in forum Internal Engine
    Replies: 1
    Last Post: 08-28-2007, 08:03 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •