Results 1 to 10 of 10

Running lean

This is a discussion on Running lean within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; Ok so bought my 02 WS6 29k orig mi with a brand new ZO6 LS6 in it pretty much stock ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    MICH
    Posts
    14

    Black N Gold
    02 WS6 / Ls6 with mods.

    Running lean

    Ok so bought my 02 WS6 29k orig mi with a brand new ZO6 LS6 in it pretty much stock except for a Comp cam headers and a couple other things. Anyway engine light came on so I just took it to Autozone to get an idea of what was going on . The code said bank 1 & 2 lean . My question is do I have to find a special Tuner / Dyno since the motor is not stock ? Or can I just take it to a Reg mech to have this fixed ? I put about 1400 mi on the car and new motor so far with no issues , overall the motor only has about 1500 mi on it.

    Thanks
    Last edited by MeanMachine1; 09-30-2012 at 03:29 PM.

  2. #2
    expensive tires az gt eater's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    phoenix
    Posts
    1,951

    white
    04 2500 4x4 crew cab

    You would be better off finding a shop that does a lot of fbodys, but really any good mechanic should be able to help you.

  3. #3
    Your friendly policeman FinZ28's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Alabama
    Posts
    519

    Bright Rally Red
    2001 Chevy Camaro Z28

    Sounds like you need a tune since you mentioned you have a cam. Check with Frost. He's a site sponsor and can get you pointed in the right direction.
    2001 Chevy Camaro Z28 A4
    SLP cold air intake/lid, SLP smooth bellow, Pacesetter LT's, ORY, Magnaflow exhaust, BMR STB, adjustable Panhard rod, SFC's, LCA's, 1LE sway bars, cross-drilled rotors

  4. #4
    Senior Member tatertot91's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Springs, Fl
    Posts
    5,773

    Sunset Orange Metalic
    2001 Camaro SS

    Quote Originally Posted by FinZ28 View Post
    Sounds like you need a tune since you mentioned you have a cam. Check with Frost. He's a site sponsor and can get you pointed in the right direction.
    Agreed, when there is modification involved a specialist is the best bet

  5. #5
    Former Mopar Man 2002ssslp's Avatar
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Branchville, NJ
    Posts
    3,111

    Silver & Blue
    02 Camaro SS, 04 GTO

    Let Steve do the job, he is one of the best with F-Bodies. BTW, just got our 2004 GTO computer back. Installed in a few minutes and let the wife, 51 years young, drive it for reprogram and it now runs and shifts (AUTO) fantastic. We drove out to PA on 84 West and nobody on the road. Down goes the gas pedal and the car just flew. Before we knew it we were doing 130mph. Thank you Steve. My wife fell in love with her Goat all over again.
    My ride is a 2002 Camaro SS SLP #3296 with 30k, LTH, 3" Y, CME, Frost tune, K&N, ported TB, Blackwing lid, Bellows, MSD, Denso Iridium, and 85mm MAF, Bilsteins, Eibach springs, SLP strut brace, Adj. Panhard, TA Girdle, UMI, Pro 5.0, Nitto NT555
    My wife has a 2004 GTO with the rare SAP, 18" wheels, K&N Cold Air System, MSD, Ported TB, Frost tune, Denso Iridium, Flowmaster cat-back, 3200 Yank, 75k

  6. #6
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    However, if it is lean both banks a lot of times it ends up being a dirty MAF. You still running one or are you SD? Also a weak fuel pump will cause both to be lean, as will a vacuum leak.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2012
    Location
    MICH
    Posts
    14

    Black N Gold
    02 WS6 / Ls6 with mods.

    Quote Originally Posted by Too Fast View Post
    However, if it is lean both banks a lot of times it ends up being a dirty MAF. You still running one or are you SD? Also a weak fuel pump will cause both to be lean, as will a vacuum leak.
    Well sounds like theres a few things to check . And yes running a Granitelli MAF . The prev owner sent the PCM to LSX Solutions after all the updrades and I have'nt done anything diff to the engine. Would more money for a Frost tune be of any benefit ? Any idea on an approx cost ? It's prob one of those compare apples to apples thing.

    Thanks

  8. #8
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    I think Frost mail order tunes are about $150. If you've put about 1400 miles on it and now this suddenly is happening, then it most likely is not a tune related issue. I'd check or have someone check the basics first, like mentioned above.

    Although, if it was borderline lean for a while, it can run fine almost on the verge of setting the code and then it finally sets and turns on the light. You'd have to check the fuel trims, and see if you can see your O2 sensors respond. Also, sometimes coatings on the inside of the headers can foul the O2 sensors and cause fuel trim problems. If it runs great on WOT, then that usually proves out the fuel pump/filter, since the engine would be noticably down on power.

  9. #9
    Senior Member tatertot91's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Coral Springs, Fl
    Posts
    5,773

    Sunset Orange Metalic
    2001 Camaro SS

    Look over fuel pressure, and check for vacuum leaks. I would seriously consider a dyno tune though. Mail order is good, but after you start changing internals like the cam you're better off putting it on a dyno.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    ardmore oklahoma
    Posts
    121

    yellow
    2004 pontiac gto

    02's are bad. i have one leanon my 04 gto and it richens up the good cylinder trying to compensate.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. running lean
    By occamaroz in forum Computer & Tuning
    Replies: 4
    Last Post: 12-05-2009, 07:00 PM
  2. Would i be running lean
    By ledesma54 in forum GTO
    Replies: 6
    Last Post: 03-21-2008, 10:43 AM
  3. Running lean
    By emotionalpiracy in forum External Engine
    Replies: 5
    Last Post: 11-14-2007, 12:34 AM
  4. Running too lean
    By ddouds2000 in forum General Help
    Replies: 12
    Last Post: 01-03-2007, 10:27 PM
  5. running lean ??
    By wukash in forum LT1
    Replies: 4
    Last Post: 08-13-2006, 08:32 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •