Results 1 to 12 of 12

Oil Pressure Question

This is a discussion on Oil Pressure Question within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have a question for you guys. I am attempting to make a LONGGGGG story short. OK...I bought a engine ...

  1. #1
    come get some VENOMIZED03's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    S.W. Florida
    Posts
    17

    Red
    2000 Camaro SS

    Oil Pressure Question

    I have a question for you guys. I am attempting to make a LONGGGGG story short. OK...I bought a engine off of a person on this sight. Before I ran the motor I put a MS4 cam, spring, rods ect. on it. The motor has a LS6 ported oil pump and a LS2 timing chain. I get the motor all together and start it up. Oil pressure is at about 5-10 psi at idle and goes to about 20psi on a 4k rpm rev up. I am like WTF...So I go to the chevy dealer. Buy a brand new oil pump. Pull the damn pan back down and decide to take it off. The pickup was alittle clogged but nothing horrible. Clean everything up really nice, put the new oil pump on and get it all back together. Started the engine up again. Once again its at about MAYBE 15 psi at idle and MAYBE 30psi on a 4k rpm rev up. I know thats not enough PSI to feel safe. I dont know what to do. I would say maybe the gauge is bad but I hooked a mechanical gauge up to the car and thats how I know the exact PSI. Can someone please help me out alittle. I am stumped on what I need to do next. All opinions are needed.
    THANKS JASON

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Iowa
    Posts
    44

    black
    1993 Vette

    if there is nothing wrong with the pump or pickup (and provided those pressures are low I don't know LS oil press specs) it is possible the privious owner had his oil gallerys enlarged the larger area would allow for greater oil flow great for keeping your bearings clean and coold but can be a hinderance to oil press also esential to maintaining bearing oil wedge consider changinge to a high volume pump and if posible compare the manufaturer specs for flow rate. The other option is the press regulating valve that LS motors have is leaking by I cant remember exactly where it is in the motor.

  3. #3
    Nitrous Tuner LS2Tuner's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    WestCoast AZ-CALI
    Posts
    4,763

    Silver
    05 Goat SMASHED

    Sounds SCARY LOW!!!!! I would pull the motor ALL the way down and get out a mic and dial bore guage and start measuring and inspecting all bearings!!! Not to mention checking ALL oil gally plugs are there.
    Could be multiple things who ever put together fucked up!!!!
    10 psi. per 1000rpm is a generic guide line.
    Don't be afraid of the bottle!!! Be afraid of your tune!!!

  4. #4
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,129
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Oh hell no...something is bad wrong....I idle at 50lbs and 70lbs at WOT with a Lingenfelter pump....something is clogged or not allowing oil to flow pass your guage....and critical parts for sure....

  5. #5
    Bad habbit- Smoking Fords
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    South Florida
    Posts
    198

    Sunset Orange Metallic
    2001 Camaro SS

    I idle at 65lbs and 80 lbs at WOT with a SLP ported LS6 oil pump.
    2001 SS - 430 RWHP 412 RWTQ
    6 spd, FIPK, Corsa exhaust, LS7 clutch, Dart Pro PP LS1 heads, custom 220/224 cam, Kooks LT's. Ported TB, Full suspension, C5 ZO6 brake upgrade.

  6. #6
    nc98z
    Guest

    oil pressure

    I have ran into something like this before. The problem we found was somebody put too much silicon on a gasket and it squezzed out got in the oil pan and would almost stop up the oil pickup when the car was running. Hope this helps.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    San Diego
    Posts
    12
    Hate to say it, but you can't ignore a bearing clearance problem with those symptoms on a new motor.

  8. #8
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    did you ever find out what this was?My car is doing the exact same thing now after a cam/heads job

  9. #9
    Member Tracker9118's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    ohio
    Posts
    138

    Black
    99 Z-28

    You should have around (60 psi) at 4500 rpm

  10. #10
    I lika da Chevy's LETHALxLS1's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    USA
    Posts
    5,329

    BLACK
    Z/28 LS1

    Quote Originally Posted by sic2001 View Post
    did you ever find out what this was?My car is doing the exact same thing now after a cam/heads job
    Did you put a new oil pump in it? I was talking to a guy on here and he told me there is a o ring on the oil pump pickup tube that needs replaced when you replace the oil pump or low oil pressure will result the part# is GM#12557752

    I hope that helps

  11. #11
    tattoo artist,esquire sic2001's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Huntington Beach, California
    Age
    48
    Posts
    416

    navy blue metallic
    2001 trans am

    thanks alot, were gonna put a melling pump in...along with a new o-ring. The guy who did the h/c job was a boob and a liar. He put a used pump in so Im sure used the same o-ring

  12. #12
    I lika da Chevy's LETHALxLS1's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    USA
    Posts
    5,329

    BLACK
    Z/28 LS1

    I hope that fixes the problem and if he put a used pump in he prolly didnt put a new o ring in(like u said). Alot of people overlook this from what I was told because the O ring can look fine but still needs changed. Good luck and keep us posted.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Oil temp/pressure question.
    By Young11b in forum Internal Engine
    Replies: 11
    Last Post: 08-29-2012, 01:13 AM
  2. Oil Pressure Question
    By BradZ01 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 10-01-2009, 10:48 PM
  3. oil pressure question
    By b.lee in forum General Help
    Replies: 75
    Last Post: 09-29-2007, 10:56 PM
  4. oil pressure question
    By gsxrsteve in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 07-15-2007, 12:54 AM
  5. oil pressure question
    By gsxrsteve in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 07-13-2007, 05:44 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •