Results 1 to 6 of 6

Oil Pressure problem

This is a discussion on Oil Pressure problem within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; I just finished putting an 2004 LQ9 6.0 Liter with 70K miles into my 1951 Ford. I can not get ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Southern California
    Posts
    3

    Black Cherry
    1951 Ford

    Angry Oil Pressure problem

    I just finished putting an 2004 LQ9 6.0 Liter with 70K miles into my 1951 Ford. I can not get the air out of the oil pressure line. When the engine is reved I get a maximum of 40 psi. At idle it flucuates from 0 to 25. I adapted to a mechanical oil pressure guage out of the rear sending location. Other than the obvious that the oil pump in sucking air somehow, is this not a good place for the guage pick up??? Any other thoughts???

  2. #2
    Member side2000's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    md
    Posts
    861

    red
    2000 camaro ss

    so you dont have the electric sender hooked up just the mechanical guage, and thats what its reading?

    -what pan, oil pump, pickup are you using?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Southern California
    Posts
    3

    Black Cherry
    1951 Ford

    Everything is stock SS Silverado Truck. I put in 6 qts to fill. Maybe too much oil. I did have to drop the oil pan and take out the pump to fit the engine in the car. Thought that I put it back properly. After reading some other posts, it looks like it is easy to screw up the "O" ring. Doesn't look good for me. Lots of work to remove the oil pan.

  4. #4
    Member side2000's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    md
    Posts
    861

    red
    2000 camaro ss

    yep, most likely something you did with pump, and most likely o ring. sorry bud. happens to the best. take your time, take breaks, get that pan off and see whats goin on in there.

  5. #5
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Probably the o-ring. They are very easy to pinch. You never know you pinched it until you have this problem and take it back out. You really have to get the pick up tube on very straight and then tighten the bolt. Dont bring the tube up with the bolt. Should not have to force anything. Just bring tube up with your finger and then tighten.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Southern California
    Posts
    3

    Black Cherry
    1951 Ford

    Thanks for the advise. After taking 6 months to build the car to this point, I should be able to disassemble it blind folded.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help oil pressure problem
    By tom70 in forum Internal Engine
    Replies: 4
    Last Post: 03-23-2012, 04:46 AM
  2. oil pressure problem
    By tom70 in forum Internal Engine
    Replies: 4
    Last Post: 07-23-2011, 08:40 AM
  3. Oil Pressure Problem...
    By BlueTA99 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 03-17-2008, 06:47 PM
  4. Oil Pressure Problem
    By Tonik in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 10-16-2007, 07:27 PM
  5. 383 low oil pressure problem
    By fastrthanurs in forum Internal Engine
    Replies: 35
    Last Post: 06-08-2007, 04:40 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •