Results 1 to 14 of 14

Oil consumption

This is a discussion on Oil consumption within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; Good evening everyone, I have a quick question. My LS1 uses about 1 1/2~2 quarts of oil in between oil ...

  1. #1
    Junior Member Bama99z's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Muscle Shoals AL
    Posts
    54

    Artic White
    1999 Camaro Z28

    Oil consumption

    Good evening everyone, I have a quick question. My LS1 uses about 1 1/2~2 quarts of oil in between oil changes. I have asked a couple of people that i know, some say that the LS1 has a tendacy to use more oil that the ols small blocks. Is this normal? Car does not smoke when it is cranked up or when it it running. Any info would be greatly appreciated.

  2. #2
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Quote Originally Posted by Bama99z View Post
    Good evening everyone, I have a quick question. My LS1 uses about 1 1/2~2 quarts of oil in between oil changes. I have asked a couple of people that i know, some say that the LS1 has a tendacy to use more oil that the ols small blocks. Is this normal? Car does not smoke when it is cranked up or when it it running. Any info would be greatly appreciated.
    Well, The Stock LS1 PCV system is sup par. Since you are not noting any serious blue smoking at high RPM... I would bet a poor PCV sustem. Myself, personally, Went with that exact thing as the PCV sticky in the GTO section. Check it out.

  3. #3
    Junior Member Bama99z's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Muscle Shoals AL
    Posts
    54

    Artic White
    1999 Camaro Z28

    Hi-Pro Thanks for the info. Kinda new here where and how do i get to the article that you are speaking about?

  4. #4
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6


  5. #5
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    If you are seeing blue smoke at higher rpm, I would start looking at valve seals.

  6. #6
    Junior Member Bama99z's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Muscle Shoals AL
    Posts
    54

    Artic White
    1999 Camaro Z28

    Thanks HI-PO no smoking at high RPM or when the engine is started, thats what was confusubg me. I was thinking maybe valve seals but no signs that it was valve seale either. Let me ask 1 more dumb question. In the articla a couple of guys mentioned using ( PP 10-30 ) oil what does the PP stand for?

  7. #7
    Senior Member karpetcm's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Tujunga, CA
    Posts
    1,646

    White
    01 Camaro 6speed

    Penzoil Platinum

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Carbondale Pa
    Age
    34
    Posts
    13

    Metallic Black
    1994 Trans am GT

    my silverado 5.3 l had the problem with the last oil change. I always use mobil 1 synthetic and for some reason it was 2 qts low. so I decided to change the oil to Valvoline synthetic and so far no issues. I have about 4k on this oil change. its weird though I always used mobil 1 in the truck since new.

  9. #9
    Junior Member Bama99z's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Muscle Shoals AL
    Posts
    54

    Artic White
    1999 Camaro Z28

    I have been using Castrol Syntec. I beleve that I am going to try a different mfg.

  10. #10
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    As Hi-Po said, I've look into the PCV system as the culprit. The stock PCV tends to really guzzle up oil, especially if you have an manual trans.

    The best thing you can do is convert to the LS6 style PCV, and then if necessary you can also run a catch can. I did the conversion on my car, and I've been happy with it. I don't have a catch can either, I just run a clear plastic fuel filter between the PCV hose and intake manifold to catch the crap.

  11. #11
    When it comes to ls1 oil usage it seems there are so many different levels because of the terrible piston matching gm did. My 99 used 1qt every 500 miles and ran AWESOME...my 02 doesn't use ANY and doesn't run near as well as the 99.

  12. #12
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by 99RTA View Post
    When it comes to ls1 oil usage it seems there are so many different levels because of the terrible piston matching gm did. My 99 used 1qt every 500 miles and ran AWESOME...my 02 doesn't use ANY and doesn't run near as well as the 99.
    Its not that the pistons are not matched. The issue is with the fact that the LS1 uses Hypereutectic pistons, which expand at a different rate than the rest of the metals in the engine. Hence why some motors have piston slap when cold.

  13. #13

    Post NOACK volatility

    Quote Originally Posted by Bama99z View Post
    Good evening everyone, I have a quick question. My LS1 uses about 1 1/2~2 quarts of oil in between oil changes. I have asked a couple of people that i know, some say that the LS1 has a tendacy to use more oil that the ols small blocks. Is this normal? Car does not smoke when it is cranked up or when it it running. Any info would be greatly appreciated.
    Some motor oils have greater tendencies to boil off under normal operating conditions. See also NOACK volatility.


    Click HERE for larger image.

    CompSyn

  14. #14
    Member Siciliano15's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    NY/CT
    Age
    33
    Posts
    263

    Black
    1998 Trans Am WS-6

    Quote Originally Posted by Bama99z View Post
    Good evening everyone, I have a quick question. My LS1 uses about 1 1/2~2 quarts of oil in between oil changes. I have asked a couple of people that i know, some say that the LS1 has a tendacy to use more oil that the ols small blocks. Is this normal? Car does not smoke when it is cranked up or when it it running. Any info would be greatly appreciated.
    make sure u dont have a blown head gasket. on my dakota r/t, i didnt torque the heads properly and was losing oil from there. took the heads off. cleaned everything up, retorqued, and all better

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Oil consumption on 3800??
    By mroby in forum V6
    Replies: 22
    Last Post: 08-14-2010, 10:40 AM
  2. Question: Oil Consumption
    By Dr.Crash in forum General Help
    Replies: 12
    Last Post: 09-08-2009, 06:31 PM
  3. Pcv oil consumption
    By MNZ28 in forum General Help
    Replies: 12
    Last Post: 07-26-2009, 10:00 PM
  4. Oil Consumption
    By jc99ls1ss in forum Internal Engine
    Replies: 30
    Last Post: 04-28-2009, 06:33 AM
  5. OIl consumption question
    By SSPORT in forum Internal Engine
    Replies: 16
    Last Post: 01-30-2006, 04:24 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •