Results 1 to 6 of 6

Noise and oil pressure issues. 2000 SS

This is a discussion on Noise and oil pressure issues. 2000 SS within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; Ok, let's see if I can describe this. When I start my car in the morning, or after it has ...

  1. #1
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,483

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Noise and oil pressure issues. 2000 SS

    Ok, let's see if I can describe this. When I start my car in the morning, or after it has sat for a while, I hear this ungodly constant whine in my engine...what's weird is I can't pinpoint it, and I think it's internal. I can go to the back of the car, and the noise is projecting out of the tailpipes as well!! Sounds almost like some kind of bearing whine....hope not. Anyway, after about 30 seconds, I hear a noise that sounds like a turbo blow-off valve and the noise quits at that instant.....now, here lately when the car warms up, especially if the air conditioner is running, the oil pressure will drop between the 20 and 40 mark and bounce up and down a little. This car is my DD, so any help would be appreciated.

    2016 Summit White 1SS - The DD
    2001 NBM Trans Am WS6 - Wifey's Grocery Getter
    2000 Arctic White SS #1667 - Sold

  2. #2
    That guy thearborbarber's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SoDak
    Posts
    892

    White over Red
    1991 Suburban

    Sounds like the AIR pump kicking on and then turning off. Normal if that's it.

  3. #3
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,483

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Quote Originally Posted by thearborbarber View Post
    Sounds like the AIR pump kicking on and then turning off. Normal if that's it.
    Well if it's that, then it's coming off anyway when I get my LT's. But why would I hear it only when I first start the car? Does the AIR pump only kick in when you first start the car, or does it come back on? And why would I hear it through the tailpipes?

  4. #4
    Member Orange99z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    joliet il
    Age
    33
    Posts
    231

    orange
    99 z28

    yeah its only on the first few minutes after startin the car. the point is to get air to the cats faster. if anyone knows what else could cause this noise (pretty constant) please share, i'm worried about my engine at the moment

  5. #5
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,483

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Quote Originally Posted by Orange99z28 View Post
    yeah its only on the first few minutes after startin the car. the point is to get air to the cats faster. if anyone knows what else could cause this noise (pretty constant) please share, i'm worried about my engine at the moment
    I see. So it probably is my AIR pump. I bet the noise projects through the pump into the engine and out the tailpipes. Well, then this isn't much of an issue since it is being removed soon. And the oil pressure I have been monitoring, doesn't seem to be a problem, just a tick lower than normal with the AC, no bid deal. And it's just about time for an oil change anyway. So is your car making the same noise, or what?

  6. #6
    Member Orange99z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    joliet il
    Age
    33
    Posts
    231

    orange
    99 z28

    no, its a whistle, or whine i really can't tell. sounds like its coming from pass. side around the head. i took both pullies off and ran it - noise still there. when i start it it's not there, but as soon as i touch the gas it starts and keeps goin until i shut her down. also when i shut it off its like air pressure was built up and after the engine stops it kind of does a psss noise like i have a leak in some vaccum hose or something?? anyone got any info?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: 2000 z28 clutch issues... need help!
    By mammoth713 in forum Camaro / SS
    Replies: 4
    Last Post: 09-30-2014, 08:13 AM
  2. Replaced Oil Pump. Low pressure, no noise.
    By Black LS1 T/A in forum Internal Engine
    Replies: 22
    Last Post: 12-14-2011, 07:36 AM
  3. Oil pressure issues
    By jrbonds in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 07-20-2011, 11:35 AM
  4. Whining noise from exhaust, low oil pressure
    By 02pewterws6 in forum Internal Engine
    Replies: 2
    Last Post: 05-20-2010, 04:31 AM
  5. Help: 2000 SS with ASR issues
    By StilesAutos in forum Camaro / SS
    Replies: 7
    Last Post: 06-04-2009, 10:23 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •