Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 21 to 40 of 52

Low Oil Level

This is a discussion on Low Oil Level within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; Originally Posted by Deviant LS1 Most LS1s burn oil. I would get use to it. This is not a true ...

  1. #21
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Quote Originally Posted by Deviant LS1 View Post
    Most LS1s burn oil. I would get use to it.
    This is not a true statement.

  2. #22
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Quote Originally Posted by Knight View Post
    This is not a true statement.
    Agree. My low oil light has never came on since I've owned my car. Granted I only have 23,000 miles on mine now, but I do drive it aggressively.

  3. #23
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Same here. I'm at around 58k on the odometer. Never had the oil light come on, never had to add oil.

  4. #24
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    I'm at around 3,000 miles on my set-up with the Procharger. I'll be changing the oil within the next (2) weeks probably. I'll post in here exactly how much I have when I drain it.

  5. #25
    Junior Member thor2001TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Chicago NW Burbs
    Posts
    64
    Blog Entries
    2

    Black
    2001 Trans Am

    Quote Originally Posted by SMWS6TA View Post
    Now do a catch can and it will help keep what little oil that still get's by the PCV from getting into the intake.


    Prior to doing the LS6 VCT I was like you, once a month my low oil light would come on and I would have to add about 3/4 of a quart. It's been about 8 months and have had no oil lights or issues. I've drained the catch can 2 times in this period and have only gotten about a 1/3 of a measuring cup the first time and a 1/4 of a cup the last time.



    Did you check the PCV like we asked?
    PCV still looks good. Good to know you have had no issues after 8 months. I am hoping this is the case for me.

    Quote Originally Posted by 35th-ANV-SS View Post
    I'm at around 3,000 miles on my set-up with the Procharger. I'll be changing the oil within the next (2) weeks probably. I'll post in here exactly how much I have when I drain it.
    Cool, it'll be interesting to see what you come up with.
    Last edited by thor2001TA; 09-24-2011 at 03:27 PM.

  6. #26
    Member Nowhereman's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    California
    Posts
    261

    Black
    2000 WS6

    I've had my low oil light come on a few times.
    This LS1 uses oil and I believe it's the rear main seal.
    I cleaned it up and went to RP and the 2nd generation PCV valve.
    Now, I use just a little oil and seepage from the bell housing is minimal.
    Be who you are and say what you feel 'cause people who mind don't matter, and people who matter don't mind.'
    -Nowhereman

  7. #27
    Member blackcar's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Arkansas
    Posts
    1,234

    2000 Camaro SS
    '02 Z28 parting-out

    To the people that are using oil: How much are you putting in, what brand, what filter?

  8. #28
    Member Nowhereman's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    California
    Posts
    261

    Black
    2000 WS6

    Quote Originally Posted by blackcar View Post
    To the people that are using oil: How much are you putting in, what brand, what filter?
    For me, I use K&N filters, RP 5/40 and I will changeout six quarts.

  9. #29
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    5.5 quarts of Pennzoil Platinum with an AC Delco truck filter.

  10. #30
    Member blackcar's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Arkansas
    Posts
    1,234

    2000 Camaro SS
    '02 Z28 parting-out

    Quote Originally Posted by 35th-ANV-SS View Post
    5.5 quarts of Pennzoil Platinum with an AC Delco truck filter.
    Have you been burning or using oil?

  11. #31
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    Quote Originally Posted by blackcar View Post
    Have you been burning or using oil?
    My low-level oil light has never came on and I've went as long as 5K miles on an oil change. I think that time I was maybe 1/2 quart low and I drive my car pretty aggressively when I do take it out, since it's only about 1-2 times a week and only for about an hour or two at a time. I usually change it every 3K miles though. In years past, that meant only 1 oil change per season.

    I've never had smoke or seen smoke coming from the tailpipes. I've also never smelled oil burning.

    I will be changing the oil in it really soon. I will measure how much I drain this time and report back. Probably next weekend.

    I do not have any oil leaks anywhere.

    When does the low-level oil light come on? Anyone?

  12. #32
    Member blackcar's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Arkansas
    Posts
    1,234

    2000 Camaro SS
    '02 Z28 parting-out

    My oil light came on one time about 9 years ago. I don't remember how much I had to add I just remember it was more than 1qt to get it to full.

    I said "use oil" earlier but I meant "burn oil" I was asking about the guys who "burn" oil and or get low oil light what they were doing. Hoping to find something in common among them. For ex. only 5 qts in at a fill-up. By the book you are only 1/2 qt low and that should be fine. I did that with my first oil change. Before I changed my oil again at 5,000 miles the low oil light came on. Since then I've put 5.5 and driven harded and a little longer and never had the light on again.

  13. #33
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    Wow, there seems to be alot of oil users on here. We go 3,000 miles between oil changes on our 4th gens and it's never been more than 1/2 quart low after all that time. We don't have any PCV mods or anything.
    My used 6.0 I installed in the blazer hasn't used a drop of oil, at all.
    I wouldn't know anything about the low oil lights, I've never seen one come on. I've had a habit over the years to check oil in all the cars every few weeks anyway just to stay on top of things in case a problem were to occur.

  14. #34
    Junior Member thor2001TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Chicago NW Burbs
    Posts
    64
    Blog Entries
    2

    Black
    2001 Trans Am

    Quote Originally Posted by blackcar View Post
    My oil light came on one time about 9 years ago. I don't remember how much I had to add I just remember it was more than 1qt to get it to full.
    When my light came on (see post 1) i was about 2 qts low.

  15. #35
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    Damn!!! Do you guys every check your oil at all?? 2 quarts low??

  16. #36
    Senior Member wileyCoyote's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Centerville OH
    Posts
    1,591

    blue
    1999 TransAm

    OP, are you sure you don't see any blueish smoke from the exhaust???... i mean wouldn't 2 quarts (assuming no leaks) would have to be going out the exhaust right?...

  17. #37
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    I'd say it has to be going somewhere.

    The problem with exhaust smoke is that having catalytic converters tends to burn alot of that off before it exits, so it could very well be burning oil and it's just hard to detect, Asssuming he still has cats on the car.

    But I agree, only 2500 miles and it already used 2 quarts of oil means it's using oil excessively. More than likely worn valve guides and/or seals. The PCV system wouldn't suck that much unless the rings were worn creating excessive blow by.

    Personally I'd pull the entire PCV system and see how wet it is inside. Then I'd do a leak down test and find out where it's all going.

  18. #38
    Member denegrader's Avatar
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    ca
    Posts
    181

    midnight blue metalic
    2001 camaro z28

    Well experiencing same thing with mine 2001 z28 6 speed with only 74,000 miles it was leaking some .n ow no more leak just uses about 1/2 quart in 400 miles, i figured these ls1's use oil just like my 5.0 yeah



    Quote Originally Posted by Deviant LS1 View Post
    Most LS1s burn oil. I would get use to it. My old motor I would have to add 1/2qt every three weeks or so.

  19. #39
    Senior Member wileyCoyote's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Centerville OH
    Posts
    1,591

    blue
    1999 TransAm

    Quote Originally Posted by denegrader View Post
    Well experiencing same thing with mine 2001 z28 6 speed with only 74,000 miles it was leaking some .n ow no more leak just uses about 1/2 quart in 400 miles, i figured these ls1's use oil just like my 5.0 yeah
    denegrader, did you get your rear main seal fixed?

  20. #40
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    I don't know how many miles I had on this last oil change, but I checked it last weekend and I was about 1/2 quart low. I am guessing I am at about 4,500 miles on this oil. Still looked clean. I added the 1/2 quart because I will just change the oil before I store it for the winter now. Only going to have a few more days I can take it out probably.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. level 3 trans vs a level 5 rebuilt kit
    By FMR_TransAm in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 03-18-2012, 10:13 PM
  2. Question: oil level
    By Karczewski in forum General Help
    Replies: 17
    Last Post: 11-05-2011, 12:54 PM
  3. TODAY SALE, LEVEL 2 $100 OFF, LEVEL 3 $300 off
    By performabuilt in forum Automatic Transmission
    Replies: 1
    Last Post: 05-21-2008, 02:47 PM
  4. oil level sensor
    By 96 ta in forum LT1
    Replies: 1
    Last Post: 12-09-2007, 01:29 PM
  5. Sea Level???
    By SPLIT THIS in forum Drag Racing
    Replies: 2
    Last Post: 05-30-2006, 08:04 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •