Results 1 to 11 of 11

Intermittent lifter tapping ?

This is a discussion on Intermittent lifter tapping ? within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; Since I put the cam in for about 5minutes every day or every other day I get a really loud ...

  1. #1
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    hawaii
    Posts
    117

    black
    2001 camaro ss

    Intermittent lifter tapping ?

    Since I put the cam in for about 5minutes every day or every other day I get a really loud lifter tap. Then it goes away just as fast as it comes. Usually when its been driven for a few.

    Already pulled valve covers and checked rocker arm tqs. Everything was solid. It went a little overdue on the oil change and I assumed that was it but it has had a fresh 10w30 mobil1 oil change for 2 weeks and still doin it. Lifter failing?

  2. #2
    Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    285

    Pewter
    2000 Camaro SS

    Does it do it when you do a cold start (Piston Slap) or also when the car is warmed up and you start(what size push rods, Did you check the length you needed with an adjustable pushrod?) post a video.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    hawaii
    Posts
    117

    black
    2001 camaro ss

    Its def not the good old ls1 piston slap. It sounds like its just a single lifter. Usually its when I have been driving it for 20-30 min and its good and warm. Sometimes it starts tapping while the car is idling, sometimes when im cruising down the road. Then just goes away a few min later. No check engine light no nothing.

  4. #4
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    hawaii
    Posts
    117

    black
    2001 camaro ss

    Its the standard size pushrods for this cam TSP 233/239 113 7.400 chromoly pushrods. If it would be the pushrod size or a bent one im thinking it would be nonstop vs the come and go noise I get.

  5. #5
    Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    285

    Pewter
    2000 Camaro SS

    Did you replace the Oil Pump? I have read that if the oil pump is replace and the o-ring for the pickup tube is not installed correctly you can get noises. The way to check is pull the dipstick out and look for air bubbles on the dip stick after its been running a bit.

    I dont know if this would work but next time it does it make sure its in your drive way and pull the valve covers off and see if you have play in the rockers to the push rods. What side does it sound like its coming from.

    I have also read someone had an issue with the power steering pully and it was making a sound that sounded like a bent pushrod.

    Just things to check.

  6. #6
    Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Pennsylvania
    Posts
    285

    Pewter
    2000 Camaro SS

    See if you can post a video.

  7. #7
    Waiting on the Tree transamtom's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Niagara Falls Ont.Canada
    Posts
    927

    NBM
    1999 TA A4

    Maybe you set the lash too tight when you installed the rockers?

  8. #8
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    hawaii
    Posts
    117

    black
    2001 camaro ss

    Yes i replaced the oil pump with the tsp ported ls6 pump but have checked the oil a few times when hot and once running and the oil looks good.

    I put a screwdriver on each valvecover and used it as stethoscope and cant remember wich side i heard it louder from but it was definitly not coming from an accessory. Def valvetrain.

    Maybe i fudged something cause the rockers are stock and i thought i was good with putting them on and TQing them and moving the valvetrain and rechecking the tq. . . . Is adjusting lash something u do on non adj rockers????

  9. #9
    Waiting on the Tree transamtom's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Niagara Falls Ont.Canada
    Posts
    927

    NBM
    1999 TA A4

    Quote Originally Posted by 2NDSLPSS View Post
    Yes i replaced the oil pump with the tsp ported ls6 pump but have checked the oil a few times when hot and once running and the oil looks good.

    I put a screwdriver on each valvecover and used it as stethoscope and cant remember wich side i heard it louder from but it was definitly not coming from an accessory. Def valvetrain.

    Maybe i fudged something cause the rockers are stock and i thought i was good with putting them on and TQing them and moving the valvetrain and rechecking the tq. . . . Is adjusting lash something u do on non adj rockers????
    Well I guess its not lash but you need to follow the sequence:

    The tighten and turn method gets you close real close but if you over tighten the lifter won't pump up and that could be what your hearing.

    The TQ spec is 22ft lbs and you need to rotate the engine.

    With the engine at TDC #1 tighten 1,3,4,5 on the intake side and 1,2,7,8 on the exhaust side.

    Now rotate the engine 360* and tighten 2,6,7,8 on the int. and 3,4,5,6 on the exh.

  10. #10
    Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    hawaii
    Posts
    117

    black
    2001 camaro ss

    Awesome. I wil get in there and try that. Thank you! might be a few days before i get some time to get into it but i will keep you guys posted.

  11. #11
    Waiting on the Tree transamtom's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Niagara Falls Ont.Canada
    Posts
    927

    NBM
    1999 TA A4

    Quote Originally Posted by 2NDSLPSS View Post
    Awesome. I wil get in there and try that. Thank you! might be a few days before i get some time to get into it but i will keep you guys posted.
    Cool let us know how it works out.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Intermittent missing
    By johngoodman in forum Internal Engine
    Replies: 15
    Last Post: 06-28-2015, 07:05 AM
  2. Pontiac Lifter Guide - Lifter Lowdown
    By Ed Blown Vert in forum Firebird / WS6
    Replies: 0
    Last Post: 10-09-2008, 07:10 AM
  3. Help: Intermittent Start
    By kesterpontiac in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 07-29-2008, 11:38 AM
  4. Question: Intermittent Asr
    By ksupersport02 in forum Camaro / SS
    Replies: 4
    Last Post: 06-05-2008, 11:00 AM
  5. Question: Lifter/lifters Tapping
    By ERICS FORMULA in forum Internal Engine
    Replies: 1
    Last Post: 03-18-2008, 09:52 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •