Results 1 to 10 of 10

High Idle after APS and 317 heads install

This is a discussion on High Idle after APS and 317 heads install within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; After installing APS Twin turbo system and 317 heads I started the car up and it idles fine for a ...

  1. #1
    Member fil131's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    NM
    Age
    33
    Posts
    323

    NBM
    2002 NBM WS6

    High Idle after APS and 317 heads install

    After installing APS Twin turbo system and 317 heads I started the car up and it idles fine for a while.

    When it idles for a while it starts climbing and sits around 2200 to 2400 RPM, if I shut it down and start it back up same thing.

    Once it reaches operating temp, it will go to 2200 or 2400 RPM and sit there right away.

    Do you think I forgot something or I need to tune for something?

    I wanna drive the car to the tuneshop 19 miles away, but if I can't get it to idle normal then I'll just trailor it there.

    Any Ideas guys?
    02 NBM WS6
    APS TT LG Upgraded Snails
    317's
    60# Mototrons
    Tuned by Sean@Solid-Technology
    610RWHP

    Nitrous is no more than a turbo or a supercharger wrapped up in a bottle

  2. #2
    Member fil131's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    NM
    Age
    33
    Posts
    323

    NBM
    2002 NBM WS6

    T.t.t

  3. #3
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,129
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Off the top of my head....
    IAC motor valve sticking
    Vacuum leak
    sensor connections on tps or map giving pcm bad info

  4. #4
    Likes twisty roads bene's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    England but from TX
    Posts
    803

    Light Pewter Metallic
    2K Camaro Z28

    Check all of your vaccum lines for loose connection or holes. Check for IAC sensor. Check MAP sensor connection.

  5. #5
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    Vacuum leak, needs tuned (too much air from the turbos at idle).
    What throttle body?

  6. #6
    Member fil131's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    NM
    Age
    33
    Posts
    323

    NBM
    2002 NBM WS6

    Quote Originally Posted by Mr. Luos View Post
    Vacuum leak, needs tuned (too much air from the turbos at idle).
    What throttle body?
    Stock throttle body.

    What kind of vacuum system activates after idling for a while? Or when operating temp is acheived?

    Thanks, all for your input I will double check all hoses, fittings...

  7. #7
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    my *guess* would be incoming air from the turbo's is causing that. Frost would be able to help you more I think. My guess would be you need tuned and your idle air tables need worked.

  8. #8
    Member fil131's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    NM
    Age
    33
    Posts
    323

    NBM
    2002 NBM WS6

    I tuned it rich to be safe and drove it all the way to the tuners shop like 20 miles away, upshifting like crazy to keep the RPMs down to not hit boost, and when I got there I opened the hood to show the tuner the work I had done and was explaining the High Idle issue and he looked around for like 10secs and said "Oh Shit" lol, your throttle is a bit open... Thats when I realized I had removed the adjustment cover on the throttle cable and had reapplied it too tight . I cant believe I made such a big thing out of something that I could have taken a little more time to investigate and notice the throttle was not touching the set screw.

    Oh well, if thats the only thing that goes wrong for me with this buildup I will be very lucky.

    Thank you for your time and patience.

    Your help is always appreciated.

    Filbert

  9. #9
    Not sure? I know alot of blower guys need to goto ls7 TB to keep it from sucking open?

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    ambridge,pa
    Posts
    19

    red
    0235thanv

    Aps

    I had a vacum leak on mine, the brake booster was off on mine!!and made it ideal high

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. high shift points & high idle
    By Red 99 T/A in forum General Help
    Replies: 5
    Last Post: 07-26-2010, 09:04 PM
  3. high idle after long tube install
    By Ramairgod84 in forum General Help
    Replies: 3
    Last Post: 10-08-2009, 10:02 PM
  4. High Idle after APS and 317 heads install
    By fil131 in forum Computer & Tuning
    Replies: 10
    Last Post: 06-25-2008, 02:40 AM
  5. Heads and Cam Install finished :) Idle Video..
    By juiced99ws6 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 15
    Last Post: 06-14-2007, 11:14 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •