Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 26

help with engine noise

This is a discussion on help with engine noise within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; hi guys i have a 2000 camaro ss ls1 and I'm noticing the engine becoming more noisy. Someone told me ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    texas
    Age
    39
    Posts
    25

    artic white
    2000 SS LS1

    Exclamation help with engine noise

    hi guys i have a 2000 camaro ss ls1 and I'm noticing the engine becoming more noisy. Someone told me it was my hydraulic lifters..? I'm sure its in the top of the engine but I'm not a mechanic. When i first crank from cold it sounds fine for the first 20-30 seconds then the "tapping" starts.. Its really starting to worry me, oh btw the car has 67k miles. after the tapping start i can idle it up to maybe 1.3k rpm and the tapping subsides temporarily.

    Basically i need some advice here, this car is my baby. I've never rebuilt an engine by myself but I'm an intelligent person and i believe i can do whatever it takes with the right tools and knowledge. What should i do ?

    I don't want to get into a big conversation about upgrading with a whole bunch of high performance parts but while I'm fixing it and its simple enough i wouldn't mind adding some high performance stuff to it.

    Any and all help is greatly appreciated. thanks

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    texas
    Age
    39
    Posts
    25

    artic white
    2000 SS LS1

    bump.....

    maybe a set of lifters and pushrods? do they make some sort of "kit" maybe?

    Feedback would be great.

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    arizona
    Posts
    10

    black
    2000 z28 conv.

    I have the same problem with my ride (Black Z28 conv. 2000.). It only happens when the engine is cold, once it warms up it stops tapping. If idle to 15rs it subsides, but tapping returns at idle. Car has 54k miles on it. Never over rev the engine. I'm still learning the ins & outs of my LS1. I hope it's not the valve train. One thing bad about my camaro, no room to work. Just about everything is in the way.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    texas
    Age
    39
    Posts
    25

    artic white
    2000 SS LS1

    surely there are some experienced people out there that can shed some light on this subject for us.........

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Manchester UK
    Age
    44
    Posts
    12

    silver
    02 SS

    mines kinda made a noise since my header swap! but i've been told it's nothin to worry about! i did have a tickin noise in the engine found out the oil level was real low! topped it up & it went! check plug & leads other than that

  6. #6
    Junior Member MNR-0's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Australia
    Age
    48
    Posts
    80

    BLACK
    2004 Monaro

    Try a different oil. I had same problem until I changed my oil to 10W40 semi-syn. I used to run 20W50 and I think it was too thick. Also, make sure its an oil that maintains its viscosity. Mobil SuperS 10W40 Ive heard is good.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    arizona
    Posts
    10

    black
    2000 z28 conv.

    The oil is at operating levels. Type of oil I used is 5w30, recomended oil. Brand is mobil 1 syn.

  8. #8
    CamaroSSx1999
    Guest
    either piston slap or ur fuel injector's

  9. #9
    Junior Member Rabbit's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lexington Ky
    Age
    35
    Posts
    68

    Navy Blue Metallic
    2001 Z28 Convertible

    Wasn't there a Gm service bulletin a while back about this. Something about a o ring in the oil pump breaking and causing a problem that sounds a lot like that. I could be way off. The link to the site was on the old forum. Maybe someone else will rember what I am talking about or have a link to it.

  10. #10
    Grand Imperial Wizard Sarge's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Texas Department of Corrections
    Posts
    18,129
    Retired Outlaw Sum Bitch

    Like a Knock

    Piston slap ....
    http://www.pistonslap.com/

  11. #11
    Junior Member Rabbit's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Lexington Ky
    Age
    35
    Posts
    68

    Navy Blue Metallic
    2001 Z28 Convertible

    Hey thats where the link to that TSB was. You'd think I could have rembered something as obvious as pistonslap.com Heh argh. Your the man Sarge.

  12. #12
    CamaroSSx1999
    Guest
    Tsb=?

  13. #13
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    texas
    Age
    39
    Posts
    25

    artic white
    2000 SS LS1

    so what would u guys do with a car thats developing piston slap? it has almost 70k miles on it, and i'm still paying for it (got about $10k left to pay). Has anyone ever overcome this problem?

    Thanks for all the responses.

  14. #14
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    arizona
    Posts
    10

    black
    2000 z28 conv.

    All info u dudes have given are helpful. U rodders are a great help.
    For me I going to keep my Z-ride. Can't get it new. For me, time to prepair for a rebuild.
    Well see what it will lead to. I'll keep checking to see if anyone has temp. fix. I hope there is one.
    Thanks again.

  15. #15
    Moo cow f**k milk Demon_Speeding's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    New Mexico...from Kansas City
    Age
    38
    Posts
    330

    Black
    2001 Camaro Z28

    Quote Originally Posted by Not stock&4smokin barrels
    mines kinda made a noise since my header swap! but i've been told it's nothin to worry about! i did have a tickin noise in the engine found out the oil level was real low! topped it up & it went! check plug & leads other than that
    If you installed SMOG legal headers then it may be the air tubes. I can't remember the specifics of it. There used to be a ton of threads on here about it. It had something to do with the fact that the AIR tube gaskets were too big. I think it was something like make a new gasket and drill a specific size hole, smaller than stock. If I remember right the larger stock size gasket was letting exhaust "pop" back up into the AIR tube. You might want to do a search on another LS1 forum and see if you can dig up the specifics. I had a tick after my header install....turned out it was the AIR tubes. I wound up just blocking mine off after the tune, since I had my AIR disabled.

  16. #16
    CamaroSSx1999
    Guest
    thatound like piston slap?

  17. #17
    mustanggt35th
    Guest
    Quote Originally Posted by Sarge
    No worky. But yeah no doubt its piston slap. I have had 5 GM vehicles that had it. The bigger the displacement LS motor the louder the slap. My Denali does it now

  18. #18
    CamaroSSx1999
    Guest
    sell or keep a car that has piston slap?????

  19. #19
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Tulsa,OK
    Age
    37
    Posts
    914

    Quick Silver
    2002 Z06

    Well I got 160,000 miles on my 98 LS1 no noise or problems. Guess I got lucky. I know its kinda lame but I don't change my oil anymore since I can get it done and get my car vaccumed and my fluids topped for the same price it takes to buy that damn Mobil 1. My point is when I first started paying someone to do it they didn't know the car took 5.5 quarts. They underfilled it twice but even then I didn't hear any noise. You got enough oil?

  20. #20
    CamaroSSx1999
    Guest
    my dad;s 5.3 is WAY louder then mine... 5.3's r horrible with slap, they ALL do it almost.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: What could this engine noise be???
    By James Reid in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 07-25-2016, 05:09 PM
  2. After I fix my engine noise, what next?
    By Naaman in forum General Help
    Replies: 49
    Last Post: 09-14-2013, 02:02 AM
  3. Engine noise
    By JayTA98 in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 06-29-2009, 08:18 AM
  4. Help: new engine noise
    By TimMc in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 06-19-2008, 05:45 AM
  5. Engine noise help
    By seasponge in forum General Help
    Replies: 11
    Last Post: 07-01-2007, 12:47 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •