Results 1 to 4 of 4

Engine misfires, rough idle, minor hessitation upon acceleration

This is a discussion on Engine misfires, rough idle, minor hessitation upon acceleration within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; My '99 Firebird V6 3.8 ran excellent up to about 6 months ago when it started throwing service engine lights ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    michigan
    Posts
    4

    Cozumel Blue
    99 Firebird

    Exclamation Engine misfires, rough idle, minor hessitation upon acceleration

    My '99 Firebird V6 3.8 ran excellent up to about 6 months ago when it started throwing service engine lights for P1441 emmissions code, replacement of the gas cap made the light go off. The code came back, has stumped 3 dealerships and 4 race shop mechanics.
    Engine hessitates to start, gas smell intense, black smoke from exhaust at startup, idles intensely rough for 2 seconds, then switches over to a somewhat smoother idle with what appear to be skips or misfires.
    Plugs and wires had been replaced, car received complete fuel injector and engine enema. No change. Does not accelerate very smoothly.
    Considered a fuel pressure regulator replacement, I believe it may be related to some sensor miscommunicating to the computer. Computer was recently reflashed following Cat replacement. My 2nd '99 Firebird V6 3.8 does not have any such problems after a plug and wire change, new Cat and reflash. Yes, the plugs and wires were stock replacements and "professionally installed by a certified Michigan Mechanic".
    All mechanics have been stumped and I'm out $500.00...


    Also how does one replace a multifunction switch that has a ghost short that knocks out the 15amp A/C and Cruise control?
    GM does not list a picture of the replacement part, and it is not a stock item. Aside from that the dealership claims after diagnostic there is only an 80% chance replacing the switch will resolve the shorting issue

  2. #2
    Junior Member murray01's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Arkansas
    Age
    36
    Posts
    51

    red
    01 z28

    My neighbor had a problem like this on his v6 and it was a coil that was bad. Not saying that this is your problem but it may be something to check into. They are fairly easy to remove and autozone will check them for free.

  3. #3
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    South of Heaven
    Posts
    139

    Navy Blue Metallic (NBM)
    2002 Camaro SS

    Emissions codes and running rough? Sounds like my first guess would be an O2 sensor going bad.

  4. #4
    Member matthewaqui's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Lakewood, California
    Posts
    779

    Red/Silver/Black/Red
    TA-G8-Expe-L200-Camaro

    Rough Idling!

    Pm experiencing the same problem... where you ever able to resolve this problem?

    Matt

    Quote Originally Posted by skintox View Post
    My '99 Firebird V6 3.8 ran excellent up to about 6 months ago when it started throwing service engine lights for P1441 emmissions code, replacement of the gas cap made the light go off. The code came back, has stumped 3 dealerships and 4 race shop mechanics.
    Engine hessitates to start, gas smell intense, black smoke from exhaust at startup, idles intensely rough for 2 seconds, then switches over to a somewhat smoother idle with what appear to be skips or misfires.
    Plugs and wires had been replaced, car received complete fuel injector and engine enema. No change. Does not accelerate very smoothly.
    Considered a fuel pressure regulator replacement, I believe it may be related to some sensor miscommunicating to the computer. Computer was recently reflashed following Cat replacement. My 2nd '99 Firebird V6 3.8 does not have any such problems after a plug and wire change, new Cat and reflash. Yes, the plugs and wires were stock replacements and "professionally installed by a certified Michigan Mechanic".
    All mechanics have been stumped and I'm out $500.00...

    :

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: rough acceleration
    By L...S...1 in forum General Help
    Replies: 22
    Last Post: 12-15-2009, 08:48 PM
  2. Help: intermittant rough idle, off idle hesitation
    By Matto4785 in forum General Help
    Replies: 1
    Last Post: 09-21-2009, 06:12 AM
  3. Help: 2000 Camaro misfires during acceleration
    By JFos in forum General Help
    Replies: 19
    Last Post: 05-12-2009, 10:20 PM
  4. Help: Bad Flow - Rough Acceleration
    By matthewaqui in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 03-05-2008, 03:22 PM
  5. Misfires when engine warms up... help!!!
    By Shnukemz in forum LT1
    Replies: 5
    Last Post: 10-05-2006, 04:27 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •