Results 1 to 13 of 13

Engine backfired, now the car wont start??

This is a discussion on Engine backfired, now the car wont start?? within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; Last night I went to the dragstrip. The good news is I run a 7.60 with a 1.668 60 foot, ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    NC
    Posts
    20

    White
    2002 Camaro

    Engine backfired, now the car wont start??

    Last night I went to the dragstrip. The good news is I run a 7.60 with a 1.668 60 foot, but now my car wont run. On my fourth run (while spraying 100 shot) the car started to backfire, and the lid blew off (the metal straps come undone but nothing was damanged). So I let the car sit, then run it again and that's when I run a 7.60. So after that exciting run I waited about 5-10 min and returned to the pits. On my last run It backfired and then the car died. There are no leaks, the engine still turns over normally and it's NOT freespinning. I checked all the fuses, and all seemed to be ok, but when we pulled one of the wires to check the spark(fire) I had no spark. There is a video of the run where the car died below, whats going on?

    http://s188.photobucket.com/albums/z...ent=nathan.flv

  2. #2
    Member squee's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Baton Rouge
    Age
    27
    Posts
    952

    Navy Blue Metallic
    2000 SS M6

    So it'll spin over but has no spark? Could it be the computer?

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    NC
    Posts
    20

    White
    2002 Camaro

    I don't think the computer as a whole is bad, because if it was the case I would think that nothing in the car would work. Which everything else does.

  4. #4
    Senior Member Danger731's Avatar
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Indy
    Posts
    6,712
    Did you break wires in your MAF ?

    What is your A/F when WOT on spray ?
    04 C5 A4 Torch Red

    2009 CTS4 Ice Black

    2013 1500 Silverado Z71

    02 Z/28 M6 Onyx Black All Options - Sold

  5. #5
    Senior Member Orcus79's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Canada
    Age
    38
    Posts
    1,346

    black
    2002 WS6

    Yea sounds like like you blew out your MAF with the NOS back fire. If its not picking up air flow its not gonna fire spark or fuel I would guess.

    Just watched the video. Your leaving late on the light, but what ever. I would deinfatly tear into the intake side of the motor to check for damage and possibly dare go as far as the heads to check for burnt valves, push rods and broked springs as it seem that you have also floated the valves.
    Last edited by Orcus79; 04-20-2008 at 10:58 AM. Reason: More suggestions

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    NC
    Posts
    20

    White
    2002 Camaro

    I think it's the MAF or the crank sensor

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    NC
    Posts
    20

    White
    2002 Camaro

    I don't know what the A/F ratio is, but the car was tuned by Mayhem Motorsports in Raleigh NC

  8. #8
    Senior Member Danger731's Avatar
    Join Date
    Aug 2000
    Location
    Indy
    Posts
    6,712
    tuned for nitrous i hope. You shouldn't be backfirin w a 100 shot. I asume it is a wet kit. I don't spray till 3300 just to be safe. Do you have a WS and what rpm did you have it set at ?

  9. #9
    JUISSED Midnight02's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Atlanta
    Age
    37
    Posts
    663

    Navy Blue Metallic
    2002 Camaro SS

    As the others have stated, it's probably worthwhile to take a look at the MAF sensor to see if the wires were damaged during the N20 backfire. Did you have a window switch and WOT switch setup for your 100 shot?

    I just noticed that the track you were running at has a Biggs Cadillac billboard.....I grew up in Elizabeth City, NC. Which track were you running at?
    2002 Camaro SS M6, 2.5 PRC 5.3L heads, TFS 228/230 cam, FAST 92, bolt ons + a 10 lb bottle in the back.


    1989 Corvette L98, A4, Full bolt ons, etc.

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    NC
    Posts
    20

    White
    2002 Camaro

    My friend works at a chevrolet dealership, and he put a scan tool on my car, He thinks the maf sensor is bad b/c all the codes relate back to the maf sensor. The codes were:
    P0101
    P0102
    P0128
    P0132
    P0155
    P0300
    P0335
    P1135
    P1153
    P1637
    could the maf sensor not working cause the car not to have spark(fire)? What Maf sensor should I buy, my car was tuned with a Granatelli Motor Sports Mass Airflow Sensor, so what sensor should I buy?

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    NC
    Posts
    20

    White
    2002 Camaro

    Quote Originally Posted by Danger731 View Post
    tuned for nitrous i hope. You shouldn't be backfirin w a 100 shot. I asume it is a wet kit. I don't spray till 3300 just to be safe. Do you have a WS and what rpm did you have it set at ?
    Yes the car was tuned for the nitrous ANd I have the horsepower in a box timing tuner. Its a wet kit, mine sprays from 3000-6000

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    NC
    Posts
    20

    White
    2002 Camaro

    Quote Originally Posted by Midnight02 View Post
    As the others have stated, it's probably worthwhile to take a look at the MAF sensor to see if the wires were damaged during the N20 backfire. Did you have a window switch and WOT switch setup for your 100 shot?

    I just noticed that the track you were running at has a Biggs Cadillac billboard.....I grew up in Elizabeth City, NC. Which track were you running at?

    Yes it's at northeast dragway in EC

  13. #13
    JUISSED Midnight02's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Atlanta
    Age
    37
    Posts
    663

    Navy Blue Metallic
    2002 Camaro SS

    Quote Originally Posted by suprsiz3_ls1 View Post
    could the maf sensor not working cause the car not to have spark(fire)? What Maf sensor should I buy, my car was tuned with a Granatelli Motor Sports Mass Airflow Sensor, so what sensor should I buy?
    The short answer to that question is "absolutely".....sounds like your MAF sensor will more than likely need to be replaced. Pull it off the car and take a look at it....it doesn't take much to break the tiny little wires on the sensor. If you were tuned with a GMS MAF sensor, I'd replace it with one....used ones all over LS1tech.com in the $100 range.

    I figured you were at Northeast Dragway in E.C. I'm coming to visit my family in E.C. in July and have been debating making the drive with my SS in hopes that I could get a few runs in while I'm there!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: car wont start and now gauges wont work!
    By AB'sLs1 in forum General Help
    Replies: 52
    Last Post: 04-20-2013, 09:54 PM
  2. LS1 Wont Start
    By Mentu in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 01-20-2011, 12:18 AM
  3. Help: car wont start need help
    By LT1ricekill in forum LT1
    Replies: 8
    Last Post: 04-13-2008, 08:28 PM
  4. Wont start
    By bealschad in forum General Help
    Replies: 19
    Last Post: 12-08-2007, 09:23 PM
  5. Car wont start PLEASE HELP!!!
    By RS_SS69 in forum Rocky Mountain Members
    Replies: 14
    Last Post: 06-12-2007, 02:32 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •