Results 1 to 14 of 14

dumb question....

This is a discussion on dumb question.... within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; sorry, not sure if this is even the right spot. Did anyone use mobil 1 synthetic oil and the gm ...

  1. #1
    Member pewterzron's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    chicago
    Posts
    579

    NBM M6
    2000 SS

    dumb question....

    sorry, not sure if this is even the right spot. Did anyone use mobil 1 synthetic oil and the gm trans fluid then change to royal purple? I did and was not happy at all. I ran slower at the track by .2 to .4 tenths of a second. Then switched back to the gm dextron III and the mobil synthetic and was back at the same times. I was wondering if anyone had the same problems. I was not happy with royal purple. I also have to mention it is a 6 speed.

  2. #2
    member since may 2000 nhraformula's Avatar
    Join Date
    Dec 2002
    Location
    n/w chicago
    Age
    47
    Posts
    6,933

    black
    2000 nhra edition formula

    ive never heard of anybody picking up or losing .4 tenths from oil.
    weather and track conditions affect times the most.
    consistant times with a 6 speed are a bitch also.
    2000 nhra edition formula
    a few bolt ons, 379 rwhp
    11.96 @113.25

  3. #3
    Life in the Fast lane sunsetorangess's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Bragg NC
    Posts
    2,835

    Met. Sunset Orange
    01 SS

    There are a ton of variables that could have effected your Et's, i highly doubt that changing your fluids had anything to do with it.
    J
    2001 SS, Its not the car its the Driver that matters....

  4. #4
    Member pewterzron's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    chicago
    Posts
    579

    NBM M6
    2000 SS

    I dont know? I was not happy at all with the way the car ran with the royal purple fluids. Went back to the dextron III and the mobil 1. But was just wondering if anyone else did not like royal purple. Must be in my mind???????????????????????????? Car did run the same after I changed the fluids back though! And even with the six speed I ran consistent times. 13.2 13.1 13.2 13.1 at around 108-109. I was on street tires with a 60 foot times of 2.3-2.4. Need some drag radials!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  5. #5
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by pewterzron View Post
    I dont know? I was not happy at all with the way the car ran with the royal purple fluids. Went back to the dextron III and the mobil 1. But was just wondering if anyone else did not like royal purple. Must be in my mind???????????????????????????? Car did run the same after I changed the fluids back though! And even with the six speed I ran consistent times. 13.2 13.1 13.2 13.1 at around 108-109. I was on street tires with a 60 foot times of 2.3-2.4. Need some drag radials!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Exactly what kind of Royal Purple fluid were you using?? The T56 is only supposed to take ATF, if you were using Manual Transmission Fluid (MTF) that could have been part of your problem.

  6. #6
    Member pewterzron's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    chicago
    Posts
    579

    NBM M6
    2000 SS

    I was told by speed inc, in schamburg ILL. that the 6 speed takes manual trans fluid from royal purple. But the 6 speed also will take the dextron III auto trans fluid. I did not use the auto fluid from royal purple. Just was not happy with the stuff. Kinda weird, I dont know. I went back to the dextron III and am happy again.

  7. #7
    Member pewterzron's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    chicago
    Posts
    579

    NBM M6
    2000 SS

    I used the manual trans fluid from royal purple, was TOLD NOT TO USE auto fluid form royal purple.

  8. #8
    Sold: LS1 '85 El Camino ls1camino's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    Laurel, Maryland
    Posts
    4,977

    2000 Grand Prix GTP
    2000 Trans Am WS6 M6

    Quote Originally Posted by Wesman View Post
    Exactly what kind of Royal Purple fluid were you using?? The T56 is only supposed to take ATF, if you were using Manual Transmission Fluid (MTF) that could have been part of your problem.
    I think you have these reversed...

  9. #9
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by ls1camino View Post
    I think you have these reversed...
    Nope. The T56 says right on the side of the case, "Use Dexron III Fluid only". In other words, Dexron III/Mercon ATF.

  10. #10
    Member pewterzron's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    chicago
    Posts
    579

    NBM M6
    2000 SS

    Quote Originally Posted by Wesman View Post
    Nope. The T56 says right on the side of the case, "Use Dexron III Fluid only". In other words, Dexron III/Mercon ATF.
    I saw that also, BUT the royal purple uses manual fluid for the T56 and it has the atf fluid also. Has anyone changed to the royal purple?

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    Northern Kentucky
    Age
    40
    Posts
    96

    Pewter
    2000 Camaro SS

    It's not the fluid change. It's the driver.

  12. #12
    Member pewterzron's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    chicago
    Posts
    579

    NBM M6
    2000 SS

    Quote Originally Posted by N4cer View Post
    It's not the fluid change. It's the driver.
    LOL

    But seriously, after I went back to dextron, I went back to my reg times/runs.
    And since you have a 02 pewter car you must be OK!!!!!!!!!!!

  13. #13
    Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    omaha, ne
    Age
    31
    Posts
    228

    red
    1998 camaro z28

    I had my tranny rebuilt from sixspeedsinc a sponsor on ls1tech and all they do is rebuild the t-56 and have one of the worlds fastest n/a ls1. Amber specifaclly said not to use royal purple as it seemed to wear down components faster they only recommended mobil 1 or dexron.

  14. #14
    Member pewterzron's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    chicago
    Posts
    579

    NBM M6
    2000 SS

    [QUOTE=miller456;1219867]I had my tranny rebuilt from sixspeedsinc a sponsor on ls1tech and all they do is rebuild the t-56 and have one of the worlds fastest n/a ls1. Amber specifaclly said not to use royal purple as it seemed to wear down components faster they only recommended mobil 1 or dexron.[/QUO

    Interesting, I really did not like the way the car ran. But like I said I thought it was in my mind. Does anyone use royal purple trans fluid??????????????

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Dumb question!
    By Badass WS6 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 7
    Last Post: 01-05-2010, 02:49 PM
  2. Dumb question again
    By JwMonE99 in forum LT1
    Replies: 21
    Last Post: 11-15-2007, 03:26 PM
  3. maybe a dumb question...
    By Cyrad2 in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 08-19-2007, 03:58 PM
  4. Maybe a dumb question...
    By M-Ten in forum Firebird / WS6
    Replies: 20
    Last Post: 08-11-2007, 10:29 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •