Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 25

CAM worn lobe??

This is a discussion on CAM worn lobe?? within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; hey what are the affects of a worn lobe on a cam? and how could i tell if that is ...

  1. #1
    Junior Member nativetalon's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    pembroke, nc
    Age
    34
    Posts
    59

    silver & black
    2000 TA 1979 TA

    CAM worn lobe??

    hey what are the affects of a worn lobe on a cam? and how could i tell if that is what it is for sure? could it keep causing a lifter to fail or tick, or even a rocker to come aloose?

  2. #2
    Member 20ws6speed01's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Winston,OR
    Posts
    272

    blue
    2001 WS6

    u could have a misfire code..running rough..a pushrod off of rocker..Do a compression test....take the valve covers off and have a look...I had 1 lobe gone on my '79 454 & it ran like poop...

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    australia
    Posts
    20

    White
    72 HQ Holden

    I'd wip the valve covers off and check the valve lash if you think its worn a lobe off, why do you suspect this problem? Its not usually the first point of call.

  4. #4
    Junior Member nativetalon's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    pembroke, nc
    Age
    34
    Posts
    59

    silver & black
    2000 TA 1979 TA

    Quote Originally Posted by mick08 View Post
    I'd wip the valve covers off and check the valve lash if you think its worn a lobe off, why do you suspect this problem? Its not usually the first point of call.
    i had a tick. kinda drove it like that for a year because there were no performance problems i could tell since it was ticking wen i bought it. then recently i changed the rockers the arms and also intake. and it still ticks!. and It sounds like something is going to come aloose now.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    australia
    Posts
    20

    White
    72 HQ Holden

    I would think you would have metal contamination in the oil if it was slowly wearing a lobe away, do you do your own oil changes? If so check both the oil and oil filter, i cut mine open and fan out the media to see exactly whats going on, or you could send a sample out for an oil analysis, that will tell you for sure what is in the oil, what type of metal and where in the engine its coming from.

  6. #6
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    A small exhaust leak will often times sound like a "tick".

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    australia
    Posts
    20

    White
    72 HQ Holden

    Reading your first post again, a worn lobe obviously increases the clearance at the rocker tip and valve top, this could very well be the tick and if left unchecked will flog out the pushrod seat in the rocker, could wear the top of the valve with the constant jackhammering from increased clearance and i have had a pushrod come adrift from the rocker and smacked up against the inside of the valve cover making a horrible noise, luckily i shut it down quick,that engine was a straight six but when i had a rocker break on my 400SBC the rotating cam lobe flicked the lifter out of its bore, this could have been real bad if that lifter had made it down one of the drain back holes and 'interfered' with the crank. You won't always notice 1 cylinder down in a V8 caus the others compensate, i only knew something was up when i came to a stop and the idle was a bit fluffy, a 4cylinder with a dropped cylinder shows up much more dramatic.

  8. #8
    I don't sell out! blackSS01's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Wisconsin
    Posts
    5,558

    Black
    2001 Camaro SS M6

    Piston slap usually sounds kinda like a tick
    A lifter going out sounds like a tick
    Like PAJeff said, exhaust leak sounds like tick
    Valve train can sound like a tick (Sewing machine)

    Worn cam lopes are very uncommon in the LS1 motors. They use roller lifters which don't wear on the cam as much as older motors. I would not suspect that first. Rockers are known for losing the needle bearings, thats probably not the noise but I would suspect almost everything before a worn cam lope. Just my .02
    ┌∩┐(◕_◕)┌∩┐

    Man: The Mods you are fighting,
    they are the biggest Men I have ever seen. I
    wouldn't want to fight them!

    Me: That is why no one will remember your name!

  9. #9
    Member RedHot99T/A's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Albany,NY
    Posts
    175

    Red
    1999 Trans Am ws.6

    I actually found evidence of worn lobes I have 2 bad 1s on my original cam that has 130000k on it ill try n post pics up.

  10. #10
    I don't sell out! blackSS01's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Wisconsin
    Posts
    5,558

    Black
    2001 Camaro SS M6

    Quote Originally Posted by RedHot99T/A View Post
    I actually found evidence of worn lobes I have 2 bad 1s on my original cam that has 130000k on it ill try n post pics up.
    In my 6 years on this site, you are the first person I have seen say that

  11. #11
    Member RedHot99T/A's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Albany,NY
    Posts
    175

    Red
    1999 Trans Am ws.6

    I'm being 100%honest to lobes are noticably ruined....ever since I bought the car it had a noticable skip in the power band,when I get home and on my comp ill take a pic of the lobes,maybe there not ruined but they are deff worn looking compared to the rest.

  12. #12
    I don't sell out! blackSS01's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Wisconsin
    Posts
    5,558

    Black
    2001 Camaro SS M6

    Quote Originally Posted by RedHot99T/A View Post
    I'm being 100%honest to lobes are noticably ruined....ever since I bought the car it had a noticable skip in the power band,when I get home and on my comp ill take a pic of the lobes,maybe there not ruined but they are deff worn looking compared to the rest.
    Not calling you a liar, just saying its a first for me here.

  13. #13
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Does it have aftermarket springs, rockers, or lifters in it? Your post said that you changed the rockers, but not with what.

  14. #14
    Junior Member nativetalon's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    pembroke, nc
    Age
    34
    Posts
    59

    silver & black
    2000 TA 1979 TA

    yes all aftermarket new top end except for the valves and cam and heads. Comp Cams ultra gold rockers

  15. #15
    Junior Member nativetalon's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    pembroke, nc
    Age
    34
    Posts
    59

    silver & black
    2000 TA 1979 TA

    Quote Originally Posted by nativetalon View Post
    yes all aftermarket new top end except for the valves and cam and heads. Comp Cams ultra gold rockers
    decked bbk intake. 98 ss port and polished heads. custom cam. manley valves. but these were not replaced

  16. #16
    Junior Member nativetalon's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    pembroke, nc
    Age
    34
    Posts
    59

    silver & black
    2000 TA 1979 TA

    i think I'm going to have to tear it down soon to find out.

  17. #17
    Member RedHot99T/A's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Albany,NY
    Posts
    175

    Red
    1999 Trans Am ws.6

    Got the pictures to show you all the cam,but my computer isn't working right now,ill sure start a thread about it when its up n running to see what all of you think could cause this.

  18. #18
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    Quote Originally Posted by nativetalon View Post
    yes all aftermarket new top end except for the valves and cam and heads. Comp Cams ultra gold rockers
    Quote Originally Posted by nativetalon View Post
    decked bbk intake. 98 ss port and polished heads. custom cam. manley valves. but these were not replaced
    Did you convert to an adjustable valvetrain??

    If not, it could be an improper length set of pushrods creating too much lash.

  19. #19
    cutting and welding mark21742's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    mercersburg pa
    Posts
    6,443

    hugger orange
    2004

    I have a regrind I got off Ebay laying in the garage for my ls1...after running it for less than a year it had VERY bad grooves worn into it

  20. #20
    Junior Member nativetalon's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    pembroke, nc
    Age
    34
    Posts
    59

    silver & black
    2000 TA 1979 TA

    Quote Originally Posted by Firebirdjones View Post
    Did you convert to an adjustable valvetrain??

    If not, it could be an improper length set of pushrods creating too much lash.
    I'm not sure what you mean, and if so, how do i fix it?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Worn Out Upholsetry
    By navyLS1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 4
    Last Post: 01-31-2010, 07:40 PM
  2. What are the Symptoms of a bad cam lobe
    By Justin93 in forum Internal Engine
    Replies: 6
    Last Post: 04-16-2009, 01:08 AM
  3. Camshaft Lobe Separation Angle Performance Test -
    By Ed Blown Vert in forum Camaro / SS
    Replies: 5
    Last Post: 04-01-2009, 07:56 AM
  4. Lobe Sep.
    By QUIK SILVA in forum Internal Engine
    Replies: 21
    Last Post: 01-19-2007, 05:15 PM
  5. lobe separation question
    By zman98 in forum Internal Engine
    Replies: 4
    Last Post: 06-30-2006, 08:25 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •