Results 1 to 14 of 14

after I put the cam in it it ticks ????

This is a discussion on after I put the cam in it it ticks ???? within the Internal Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; I put a cam in my 2002 trans am. For some reason and I should say I think it has ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    PA
    Posts
    22

    Black
    2002

    Cool after I put the cam in it it ticks ????

    I put a cam in my 2002 trans am. For some reason and I should say I think it has always had this tick just seems louder now. But anyways I start it up and you don't hear anything its quiet but just about when it gets to set temp it starts this like ticking noise and does it for about maybe 2 mins then stops I have know idea what it is. It sounds like its coming form the driver side of the motor thought it was the headers but don't think it is. Any ideas.

  2. #2
    Member 00ls-1's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Kilgore Texas
    Age
    32
    Posts
    378

    Silver
    2000 z28

    could be an exhaust leak at your header gasket maybe not sure ive never seen one quiet then ticking then quiet

  3. #3
    ROWDY BURNS jsteele90's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    camp pendleton
    Age
    35
    Posts
    105

    383/372 CMS tuned
    2000 z28

    did you check your pushrod length

  4. #4
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    did you do cam only? What other mods did you do at the time of the cam swap?

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    PA
    Posts
    22

    Black
    2002

    I got the cam kit from thunder racing cam pushrods springs. Um I had the computer programed by thunder racing ported tb headers exhausted air lid bigger mass sencer stuff like that is what is done to it.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    PA
    Posts
    22

    Black
    2002

    oh just the cam springs pushrods and computer when I put the cam in it. had to put a map sencer in it too.

  7. #7
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,519

    98 Formula
    06 duramax

    you say it was there before the cam swap right? Have you checked the torque on the header bolts? My first thought was a lifter or pushrod issue but if it's starting off quiet then I doubt that's correct. Check those bolts for the headers if you haven't already. Also, do you have the air system hooked up on the headers or are there provisions for them? Might check those flanges to make sure there's no leak there.

  8. #8
    My Neighbors Hate Me!!! lvbroham1's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Ft. Lee, Virginia
    Posts
    374

    Artic White
    2001 Chevy Camaro SS

    Just to be on the safe side, I would recommend pulling the valve covers off and making sure everything is ok. Check for broken springs, loose rockers, bent push rods, etc., but like Orion stated 'It's not likely anything is messed up because of the quiet start up'. Of course before doing all of that I would look to see if there's an exhaust leak at the head, just like mentioned before. I've heard this story many times before, and lets just say 90% of the time it's because of an exhaust leak. The other 10% it's pushrod length, broken spring, loose rockers, etc.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    PA
    Posts
    22

    Black
    2002

    Ok I will look at all that again I did check to see if the rockers where tight but did not check the pushrods or springs. I will look again just to make sure thanks guys. I will say it drives me up a wall hate stuff like that lol.

  10. #10
    Senior Member rajiv1998's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    New Jersey
    Age
    30
    Posts
    1,489

    Black
    1998 Pontiac Trans Am

    Quote Originally Posted by lvbroham1 View Post
    Just to be on the safe side, I would recommend pulling the valve covers off and making sure everything is ok. Check for broken springs, loose rockers, bent push rods, etc., but like Orion stated 'It's not likely anything is messed up because of the quiet start up'. Of course before doing all of that I would look to see if there's an exhaust leak at the head, just like mentioned before. I've heard this story many times before, and lets just say 90% of the time it's because of an exhaust leak. The other 10% it's pushrod length, broken spring, loose rockers, etc.
    X1000! Make syre your valvetrain is ok. Make sure your springs and lifters are ok. Check the rods while your at it. Why did you have higher rating springs and all that before the cam swap?
    "Life is to short to drive a slow car"

    Gone but not forgoten: 1998 Pontiac Trans Am M6 "The Black Bandit"
    Bought- 11-18-05
    Sold- 10-14-08

  11. #11
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    did you TQ your rockers down to the right TQ specs??? if it sounds like a sewing machine it's more than likely your rockers...

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    PA
    Posts
    22

    Black
    2002

    I did the springs push rods and cam all at the same time got it all from thunderracing. Its all comp stuff

  13. #13
    O U 8 1 2 Spaz's Avatar
    Join Date
    Nov 1999
    Location
    over here...
    Age
    39
    Posts
    25,692

    []D [] []V[] []D
    1999 trans am

    Quote Originally Posted by breathnitrous View Post
    I did the springs push rods and cam all at the same time got it all from thunderracing. Its all comp stuff
    what part of PA are you from???

  14. #14
    Senior Member rajiv1998's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    New Jersey
    Age
    30
    Posts
    1,489

    Black
    1998 Pontiac Trans Am

    Quote Originally Posted by Spaz View Post
    what part of PA are you from???
    LOL come to Spaz's picnic!!!

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Question: ticks?
    By O'Learys_SS in forum Firebird / WS6
    Replies: 4
    Last Post: 05-15-2008, 05:28 PM
  2. I feel like i have no say and it's ticks me off!!
    By nite2viper in forum Almost Anything Goes
    Replies: 19
    Last Post: 04-21-2007, 09:26 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •