Results 1 to 16 of 16

Trans Problem!!!

This is a discussion on Trans Problem!!! within the Manual Transmission forums, part of the Drivetrain category; a cuople weeks ago i got on the gas hard and when i went to hit 3rd it ouldnt go ...

  1. #1
    Junior Member 02 Camaro SS SLP's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    NC
    Age
    24
    Posts
    90

    Pewter
    02 Camaro SS SLP

    Trans Problem!!!

    a cuople weeks ago i got on the gas hard and when i went to hit 3rd it ouldnt go into gear. i ignored but it kept actin funny when i got on it or even half throttle. so the other day i got on it half throttle and when i came to a stop at the stop sign close ahead from where i did this at it wouldnt go in 1st 3rd 5th or reverse but it went in 2nd 4th and 6th just like normal, so i had a brand new GM clutch and slave cylinder put in it and had the clutch fluid bleed. today i got on about 3/4 throttle in 2nd and it did it AGAIN, 1st 3rd 5th an reverse didnt work but 2nd 4th and 6th did, what is goin on?? PLEASE HELP!!

  2. #2
    Junior Member 02 Camaro SS SLP's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    NC
    Age
    24
    Posts
    90

    Pewter
    02 Camaro SS SLP

    Exclamation

    Antbody

  3. #3
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Does it grind when you try to put it those gears, or you cannot put it into those gears at all?

  4. #4
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    sounds like it might be an internal transmission problem.

  5. #5
    Junior Member 02 Camaro SS SLP's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    NC
    Age
    24
    Posts
    90

    Pewter
    02 Camaro SS SLP

    it grinds igoing into 3rd eveyonce and a while but after a drive it awhile after i get on it it goes right back to normal. its got 93k miles on it so.. i thinks its time for a tranny rebuild. but could it be a fluid problem in the tranmission problem??

  6. #6
    Junior Member 02 Camaro SS SLP's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    NC
    Age
    24
    Posts
    90

    Pewter
    02 Camaro SS SLP

    people tell me that i should put GM synchrmech fluid in it and it might fix it but its bein werid

  7. #7
    ʢ ൧ ൨ ൩ ൪ ൫ ൬ ൭ ൮Ր Ց Ւ Փ Smittro's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Pittsburgh
    Posts
    9,965

    White
    2008 Hummer H3

    Wink

    Quote Originally Posted by 02 Camaro SS SLP View Post
    people tell me that i should put GM synchrmech fluid in it and it might fix it but its bein werid
    No amount of fluid or brand of such will "fix" a damaged or worn anything.. Once the damage is done it's done and will stay damaged till replacemant of or rebuilt with new parts..
    :\Users\Steven\Pictures\d6ftg5nh.gif


    Suggestion: If you are particularly irritated by another member's posting habits and are constantly fighting the urge to flame them, you can click on that person's profile, and select "Add to ignore list." This will make that person's posts invisible to you.

  8. #8
    Junior Member 02 Camaro SS SLP's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    NC
    Age
    24
    Posts
    90

    Pewter
    02 Camaro SS SLP

    Quote Originally Posted by Smittro View Post
    No amount of fluid or brand of such will "fix" a damaged or worn anything.. Once the damage is done it's done and will stay damaged till replacemant of or rebuilt with new parts..
    yeah i didnt think so, its most likely my sncyrons just worn out but it dont make sense that it just does it when i get on it, any other ideas

  9. #9
    None Shall Pass Knight's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    East of Cleveland, Ohio
    Posts
    3,828

    Black
    99 WS.6 - Modified

    Quote Originally Posted by 02 Camaro SS SLP View Post
    yeah i didnt think so, its most likely my sncyrons just worn out but it dont make sense that it just does it when i get on it, any other ideas
    Usually if the tranny cannot be put into a gear, I would suggest the forks are bent. I guess it's possible that when you hammer on the throttle, the torque is causing something to flex. I would suspect, as Cutlass stated, that you have an internal tranny problem.

  10. #10
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    virginia beach, va
    Posts
    6

    red
    2000 pontiac trans am

    i had that problem and paid to get my tranny rebuilt. after the shop tore my tranny apart they called and said that my shifter had broken and all i needed was a new shifter. after that it worked fine again.

  11. #11
    Moderator 35th-ANV-SS's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Wherever life takes me
    Posts
    12,465

    Red
    02 35th LE Camaro SS

    OP - I was also thinking something to do with your shifter or the linkage. The fact that is does it in ALL upward gears seems a little weird to me.
    Last edited by Cutlass; 11-22-2010 at 05:53 PM.

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    virginia beach, va
    Posts
    6

    red
    2000 pontiac trans am

    well mine wouldnt go down into 2,4,6 gear it sound like the same problem i had just the opposite direction

  13. #13
    Member jetaws6's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Fallston, Maryland
    Posts
    576

    Black
    1998 Trans Am Ws6

    Quote Originally Posted by 02 Camaro SS SLP View Post
    a cuople weeks ago i got on the gas hard and when i went to hit 3rd it ouldnt go into gear. i ignored but it kept actin funny when i got on it or even half throttle. so the other day i got on it half throttle and when i came to a stop at the stop sign close ahead from where i did this at it wouldnt go in 1st 3rd 5th or reverse but it went in 2nd 4th and 6th just like normal, so i had a brand new GM clutch and slave cylinder put in it and had the clutch fluid bleed. today i got on about 3/4 throttle in 2nd and it did it AGAIN, 1st 3rd 5th an reverse didnt work but 2nd 4th and 6th did, what is goin on?? PLEASE HELP!!
    Do you have a short shifter??? It sounds like the screw to stop the over shift came lose and moved forward some it happened to me and I couldnt get it into any of the top gears. Loosen it up and itll fix it

  14. #14
    Member jetaws6's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Fallston, Maryland
    Posts
    576

    Black
    1998 Trans Am Ws6

    just realized how long ago this thread was. Really hope he didnt tear it down before trying what I said

  15. #15
    Junior Member Gerrys Ls1's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Orlando Florida
    Posts
    14

    White
    2000 Z28

    I have the same problem, the syncros in the transmision are not catching up. Call Lamota Ford, there's a guy there that fixes that problem and charges something like $600.00 to do it.

  16. #16
    Junior Member Gerrys Ls1's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Orlando Florida
    Posts
    14

    White
    2000 Z28

    Check the shifter first if you have a short throw.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: TRANS problem
    By JaycenK in forum Automatic Transmission
    Replies: 8
    Last Post: 01-13-2009, 12:45 PM
  2. trans problem maybe?
    By LetemSpin1 in forum Automatic Transmission
    Replies: 10
    Last Post: 04-15-2008, 03:34 PM
  3. 98 Trans Am A/C problem / its hot - help!
    By frank450r in forum Firebird / WS6
    Replies: 8
    Last Post: 08-11-2007, 11:00 AM
  4. Trans Problem Please Help!!!!!
    By jang89 in forum Automatic Transmission
    Replies: 6
    Last Post: 10-20-2006, 04:57 PM
  5. problem with m6 trans
    By candlelit in forum Manual Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 09-28-2006, 11:41 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •