Results 1 to 18 of 18

Clutch switch issues

This is a discussion on Clutch switch issues within the Manual Transmission forums, part of the Drivetrain category; I have a 2000 TA with M6 MY CHECK ENGINE LIGHT CAME ON ONE DAY,SO I PLUG IN THE OBD ...

  1. #1
    Junior Member BADHAWK209's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Stockton,CA
    Posts
    53

    BLACK
    00 TRANS AM M6

    Clutch switch issues

    I have a 2000 TA with M6 MY CHECK ENGINE LIGHT CAME ON ONE DAY,SO I PLUG IN THE OBD 2 SCANNER.AND ITS THROWING CODE PO 704 FOR THE CLUTCH SWITCH.I WAS ABLE TO START THE CAR WITHOUT DEPRESSING THE CLUTCH UNTIL I REPLACED THE SWITCH WITH A NEW ONE.OK SO I ERASED THE CODE. A WEEK LATER THE SES LIGHT APPEARS AGAIN WITH THE SAME CODE AFTER I PUT THE NEW SWITCH IN. ITS ALSO AFFECTING MY CRIUSE CONTROL ANY ONE KNOW GOING ON HERE??
    Last edited by BADHAWK209; 07-02-2010 at 01:50 AM.

  2. #2
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    Can you still start the car without depressing the clutch pedal? If so, could be a bad new switch or wiring to it. I've never heard of anybody with this issue. Does you scanner just show codes, or can you see the data? That would help, it would show the clutch switch position.

    And yes, it affects cruise, if the PCM thinks the pedal is touched in the slightest, it disables cruise.

  3. #3
    Junior Member BADHAWK209's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Stockton,CA
    Posts
    53

    BLACK
    00 TRANS AM M6

    NO i have to depress the pedal the scanner only shows codes.I looked in the manule that came with the scanner.IT SAYS (CODE PO704 CLUTCH SWITCH INPUT CIRCUIT MALFUNCTION).

  4. #4
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    That code is for the Clutch anticipate Switch. It is depressed (and electrical open) when you have the clutch pedal released. it is adjustable so maybe it needs to be pushed back into it bracket.

  5. #5
    Junior Member BADHAWK209's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Stockton,CA
    Posts
    53

    BLACK
    00 TRANS AM M6

    I have it on the bracket its lined up with the pedal.

  6. #6
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Where did you get the clutch switch from when you replaced it the first time? maybe its a cheap shitty switch that didn't last too long?
    Do you have a meter you can test the switch with?

  7. #7
    Junior Member BADHAWK209's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Stockton,CA
    Posts
    53

    BLACK
    00 TRANS AM M6

    Its the same switch that comes stock on the car, I got it new from Auto zone it cost about 5 bucks. I think i do have one of those volt meters you were talking about.

  8. #8
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by BADHAWK209 View Post
    Its the same switch that comes stock on the car, I got it new from Auto zone it cost about 5 bucks. I think i do have one of those volt meters you were talking about.
    ChinaZone electronics...that could be your problem.

  9. #9
    Member 2000dreambird's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Mass
    Posts
    618

    silver/black
    00 trans am,SLP,Ws6

    Quote Originally Posted by BADHAWK209 View Post
    I have a 2000 TA with M6 MY CHECK ENGINE LIGHT CAME ON ONE DAY,SO I PLUG IN THE OBD 2 SCANNER.AND ITS THROWING CODE PO 704 FOR THE CLUTCH SWITCH.I WAS ABLE TO START THE CAR WITHOUT DEPRESSING THE CLUTCH UNTIL I REPLACED THE SWITCH WITH A NEW ONE.OK SO I ERASED THE CODE. A WEEK LATER THE SES LIGHT APPEARS AGAIN WITH THE SAME CODE AFTER I PUT THE NEW SWITCH IN. ITS ALSO AFFECTING MY CRIUSE CONTROL ANY ONE KNOW GOING ON HERE??
    I replace my clutch master cyl with a tick proformence adjustable master and I have the same code my cruise also isn't working

  10. #10
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Quote Originally Posted by 2000dreambird View Post
    I replace my clutch master cyl with a tick proformence adjustable master and I have the same code my cruise also isn't working
    In your case, I bet the pedal isn't coming all the way back to push on the switch plunger.

  11. #11
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    Quote Originally Posted by BADHAWK209 View Post
    Its the same switch that comes stock on the car, I got it new from Auto zone it cost about 5 bucks. I think i do have one of those volt meters you were talking about.
    If your switch checks ok, then it is an electrical issue going to the switch. Does it connect to the connector ok?

  12. #12
    Junior Member BADHAWK209's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Stockton,CA
    Posts
    53

    BLACK
    00 TRANS AM M6

    I just checked it to see if it was connected properly its on there good. I still have to check the switch circuit though.

  13. #13
    Member 2000dreambird's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Mass
    Posts
    618

    silver/black
    00 trans am,SLP,Ws6

    Quote Originally Posted by Cutlass View Post
    In your case, I bet the pedal isn't coming all the way back to push on the switch plunger.
    Now if I adjust the pedal higher to hit the switch is it possible to overthrow the clutch an damage something ?

  14. #14
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    ^^^Why not adjust the switch to contact the pedal, it's adjustable that way. Unless you've modded it somehow.

    The best way to check the switch would be with it connected and see if it switches while depressing the clutch. Should not take much movement to see the voltage change. I don't have a wiring diagram, but just in case you should used a DVOM, not an old-school needle type, to protect electronics. These things are wired into processors.

  15. #15
    Moderator Firebirdjones's Avatar
    Join Date
    May 2006
    Location
    Arizona
    Posts
    12,552
    Quote Originally Posted by Too Fast View Post
    ^^^Why not adjust the switch to contact the pedal, it's adjustable that way. Unless you've modded it somehow.
    Exactly. The switch does have adjustment to it. I've had to adjust ours. I still had to depress the clutch to start the car but the cruise control wasn't working. The pedal just wasn't contacting the switch enough I guess.
    After I adjusted the switch some more, the cruise has worked perfectly.

  16. #16
    Member 2000dreambird's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Mass
    Posts
    618

    silver/black
    00 trans am,SLP,Ws6

    Quote Originally Posted by Firebirdjones View Post
    Exactly. The switch does have adjustment to it. I've had to adjust ours. I still had to depress the clutch to start the car but the cruise control wasn't working. The pedal just wasn't contacting the switch enough I guess.
    After I adjusted the switch some more, the cruise has worked perfectly.
    I do have o depress to start but the cruise dosnt work. I didn't know the switch was adjustable I'll take a look at it but it's like 105 outside right now so it will have to wait

  17. #17
    Junior Member BADHAWK209's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Stockton,CA
    Posts
    53

    BLACK
    00 TRANS AM M6

    Yea i just replaced one awhile ago and the service engine light came back on and no cruise at all
    Last edited by BADHAWK209; 07-07-2010 at 01:39 PM.

  18. #18
    Senior Member Too Fast's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Indianapolis
    Age
    54
    Posts
    5,170

    Black
    2000 WS6 6spd Hooker LT

    Quote Originally Posted by 2000dreambird View Post
    I do have o depress to start but the cruise dosnt work. I didn't know the switch was adjustable I'll take a look at it but it's like 105 outside right now so it will have to wait
    105? That's nothing. It was 92 in the shade of the shop this afternoon.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. CLUTCH issues..
    By foxman92 in forum Manual Transmission
    Replies: 33
    Last Post: 07-19-2009, 11:40 AM
  2. VATS or Clutch Switch
    By dlbrando in forum Camaro / SS
    Replies: 2
    Last Post: 10-04-2007, 07:30 PM
  3. VATS or clutch switch
    By dlbrando in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 10-04-2007, 06:10 PM
  4. clutch safety switch
    By turbols1chick in forum Firebird / WS6
    Replies: 9
    Last Post: 12-26-2006, 05:39 AM
  5. Clutch Switch?
    By chrishuckeba in forum Manual Transmission
    Replies: 3
    Last Post: 09-22-2005, 07:52 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •