Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 23

vss wire

This is a discussion on vss wire within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; I am doing a junk yard swap. Which wire is the vss coming from on the 4l60E tranny. My vss ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    vss wire

    I am doing a junk yard swap. Which wire is the vss coming from on the 4l60E tranny. My vss plug was missing. I have a new plug and bothe wires are white. My wires coming from the computer are green and purple.Which is the vss? Is the green wire in the front or the rear of the plug?
    Thanks for any help.

  2. #2
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Green is terminal A (the rear one) and Purple is terminal B (the front one)

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    Great. Thanks for the help.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    I am trying to wire an electronic speedo from speed hut. It has two wires one for the pulse signal and one for the ground. So which wire sends out the pulse and is the other a ground?

  5. #5
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    purple is VSS signal and green is the VSS ground.

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    Thanks. I jacked up the rear end and diconnected the shifter cable and vss. Cable was sticking and vss was wired backwards. Seems like I have forward and reverse but when I put the lever in 1st the wheels just stop like the brakes were on.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    I have the rear end jacked up and went thru the gears. I know I have second , third and reverse. But when I put the tranny in first I have to rev the motor pretty high to get the tires to to move.

  8. #8
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    So you're saying when you put the shifter in the manual 1st gear, the wheels do not spin unless you rev it up? What happens in manual 2nd, Drive, and OverDrive?

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    I haven`t drove the car yet , my shifter cable wore out on me and a new one should be in today and my gauges are all new so my speedo has to be calibrated. But I can`t tell if 4th is coming in and 1st feels like the brakes are on. As soon as I put it in 1st the wheels stop pretty fast. It is a swap so the computer could be wired wrong. The wiring harness is stock .

  10. #10
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Let us know what it does when you are able to drive it. Hopefully it'll all work fine.

  11. #11
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    The computer had a base tune on it fron G Force in friendswood, texas. I wonder if everything got downloaded for the tranny. But then again, my son and I have no experience on wiring an ls1. So we could have missed something.Once we have everything back together and have not solved the problem, we will take car and all back to circle D and see if they can figure it out.

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    I am wondering what would happen if I unplug the transmission? What gears would I have? If 1st gear starts working properly than we know it is an electronic problem.

  13. #13
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    I believe the default is 3rd gear.
    Last edited by Cutlass; 11-12-2010 at 06:10 PM. Reason: Removed the misinformation

  14. #14
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    ^^^I corrected/removed the misinformation above.

  15. #15
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    Thanks for the replies. I took the car to a transmission shop and their computer said that the tranny wasn`t getting the signal for first gear.So what all should I check?

  16. #16
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Was there any trouble codes? maybe you have a bad 1-2 shift solenoid???

  17. #17
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    If I remember what he said , that first gear was getting a signal. I don`t have first or fourth gear. I have disconnected the wiring harness to the trabby and this wekend I will check wire continuity. I really don`t know what else besides the plug that could be causing the problem.

  18. #18
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    Last post was incorrect. What I meant to say was that first and fourth were not getting a signal from the the computer. I checked the wires yesterday and there was continuity to the wires for first gear shift.

  19. #19
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,996

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    I would look into the 1-2 shift solenoid and its wiring. That solenoid is needed for 1st gear and 4th gear to work. If its unplugged, clogged, or inop you can still have 2nd and 3rd

  20. #20
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Location
    hitchcock, texas
    Posts
    75
    1978 280z- ls1-v8

    I checked the wires for 1st to second and second to 3rd and they both show continuity. I rubbed some silicone grease on the plug. Readjusted the new shifter cable and now first is trying to come in again but i have to give it some gas for the wheels to move and as soon as i let off the wheels come to a quick stop. I don`t think fourth is working. My Maf is out. I ordered a new 85mm. Got it in the other day only to find it is a 5 pin. So i ordered an adapter. I am hoping, but don`t believe this is contributing to the transmission problems. Someone wrote that a bad maf can cause tranny problems. I hope it is that simple.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Wire Mod
    By kenro23 in forum General Help
    Replies: 61
    Last Post: 05-01-2012, 06:25 AM
  2. How much wire ?
    By stew215 in forum Stereo and Electronics
    Replies: 27
    Last Post: 01-12-2010, 03:08 PM
  3. fly by wire
    By NEXSTAR7 in forum External Engine
    Replies: 2
    Last Post: 06-27-2009, 03:56 PM
  4. I-wire mod
    By CamaroFan71 in forum General Help
    Replies: 7
    Last Post: 03-19-2008, 10:06 PM
  5. wire mod
    By nastyz1 in forum Appearance Section
    Replies: 7
    Last Post: 04-27-2006, 05:40 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •