Results 1 to 9 of 9

vibration

This is a discussion on vibration within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    North Carolina
    Posts
    7

    Chameleon Blue-Green
    1998 Trans am

    vibration

    Hey guys,

    I have a 1998 Trans am. The car has about 140,000 miles on it. A couple of months ago I had several things worked on at once with it. I had one guy replace the ac compressor, knock sensor, and a few hoses. At the same time the car had a rebuilt transmission put in it (transmission had already failed so we trailered it between shops). So I have the car back now and it has a horrible vibration in it. I have put about 1000 miles on the car while trying to track this vibration down. The car vibrates real bad at any highway speed. However, it has to be in the transmission or engine because I can put the car in park, rev it up; and the vibration is there from 2000 rpm and up. The higher up in rpm you go, the more violent the vibration is. I’m trying to troubleshoot for the cheapest and easiest thing to replace first. Do you guys have any recommendations on how to approach this problem next? …..I really hope its not in the transmission…….

    Thanks,

  2. #2
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    I'm gonna move this to the tranny area. Wish I could help you. I was thinking tranny mount until you said it does it in park. I'm wondering if it's converter or flywheel related now?? Maybe someone in there can give you some direction. Definitely sounds tranny related though.

  3. #3
    Just me Y2KPewterSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Broken Arrow, OK
    Age
    42
    Posts
    23,353

    Pewter metallic
    2000 Camaro SS

    I was gonna suggest driveshaft out of balance until you said in park. I wonder if your motor mounts or tranny mount is in need of being replaced.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    North Carolina
    Posts
    7

    Chameleon Blue-Green
    1998 Trans am

    thanks for the advice guys I'll started on it

  5. #5
    Member 346ci's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    AK
    Age
    27
    Posts
    553

    NBM
    1998 Z-28

    I'd check the motor mounts, I've seen 1 converter out of balance before, but that seems pretty rare

  6. #6
    Junior Member
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    North Carolina
    Posts
    7

    Chameleon Blue-Green
    1998 Trans am

    Thanks man so what do look for when looking at the motor mounts?

  7. #7
    Member c5z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bay Area
    Posts
    8,120

    On your ass flashing
    my highbeams

    torn, are they stock? I would have suggested the tranny mount but since it is stopped check to see if they are busted up.

  8. #8
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Ohio
    Posts
    6

    Maroon
    1994 GMC

    Smile Flex plate

    I have had this happen on several cars after tranny replacment and it was the flex plate had gotten cracked during installation. It has to be in the tranny area just by the process of elimination. If it did not started till after the tranny replace it has to be in that area. A cracked flex plate will often make a popping noise or a tinny sound when running. It can also cause a starter to act funny when starting the car. I have seen incorrect flex plates installed for the engine. Some engines are internally balanced and others are externally balanced. Converters are also balanced so that could be the source. The tranny shop could have put the incorrect one in, We all make mistakes but it does not make us incompetent.

  9. #9
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    It has to be the converter or the flex plate. Take it back. tell them to check that they didn't reinstall the coverter on a cracked flex or install an out of ballance converter. Make it there problem.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. vibration
    By jsmith564` in forum General Help
    Replies: 213
    Last Post: 02-25-2012, 05:50 PM
  2. vibration
    By ron83 in forum Drivetrain
    Replies: 16
    Last Post: 03-29-2011, 05:01 AM
  3. Help: Bad Vibration
    By 2001TransAm in forum Drivetrain
    Replies: 12
    Last Post: 11-24-2009, 07:42 AM
  4. vibration
    By shadowsnkx in forum Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 07-31-2008, 07:14 PM
  5. vibration
    By JROBINSON1016 in forum Internal Engine
    Replies: 5
    Last Post: 03-20-2007, 06:23 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •