Results 1 to 8 of 8

Transmission issues..

This is a discussion on Transmission issues.. within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; ok im going to try and be as descriptive as possible. I fixed my car after a nitrous backfire on ...

  1. #1
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    33
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    Transmission issues..

    ok im going to try and be as descriptive as possible. I fixed my car after a nitrous backfire on friday night blew out my intake and that is believed to be from over revving. I believe the over rev was caused because the car doesnt want to shift from first to second under WOT anymore. If i let up off the gas then it still shift nice and firm. Also just driving normally it was wanting to go all the way up to 3500- 4000 rpms before shifting from 1st to 2nd. All other gear appear to shift normal. Now I have adjust my shift points and transmission firmness using a hypertech and the car is shifting better and will shift under WOT however it still wants to wind out to 3000 rpms before shifting when driving normally. I have not had it scanned for tranny codes as of yet. I want to flush the tranny and put new fluid in. It was rebuilt about 10,000 miles ago with kevlar clutch packings a shift kit and has a 3200 stall. Anyone have any ideas?

  2. #2
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    how did the MAF look after the backfire?

  3. #3
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    33
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    My friend and I took the intake apart and it was just crazy looking man. There were pieces of MAF screen stuck in my airbox and the little spring looking sensors were all melted and broken apart. When i get back from the field and go to clean everything up im gunna take pics of the aftermath. Anyways any ideas about the tranny.

  4. #4
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    so, i take it you replaced the MAF sensor then?

    next thought would be filter clogging.

    how does it do going from 3rd to 4th?

  5. #5
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    may have a PWM issue. or force motor.

  6. #6
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    33
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    3rd to 4th seems normal when driving normally however i have not tried WOT in every gear. I have replaced the MAF sensor and the intake tube and have a brand new air filter. What filter are you referring to be clogged? Do you think the melted TPS senser casing or the other sensor on the throttle body could be causing a problem?

  7. #7
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    33
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    and do you think a tranny flush could do any good?

  8. #8
    Slower Than a 3rd Gen juiced99ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Cape Coral, FL
    Age
    33
    Posts
    3,097

    Mystic Teal
    99 Trans Am & 01 CBR 929

    what about the 1-2 accumulator spring? I know that can cause a problem for the late shift between just those gears but what about not shifting at WOT?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Clutch/Transmission Engagment issues
    By TacitCaucasoid in forum Firebird / WS6
    Replies: 26
    Last Post: 11-17-2012, 07:22 AM
  2. Help! Transmission issues
    By TransAm11973 in forum Automatic Transmission
    Replies: 8
    Last Post: 08-16-2008, 04:42 PM
  3. Transmission issues?
    By ultrabeavis in forum Automatic Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 08-05-2008, 07:26 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •