Results 1 to 11 of 11

trans problem maybe?

This is a discussion on trans problem maybe? within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; hi all, new to the site. but anyways, i just bought a 2000 ws6 auto a week and a half ...

  1. #1
    Junior Member LetemSpin1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Poolesville, Maryland
    Age
    32
    Posts
    70

    black
    2000 trans am ws6

    trans problem maybe?

    hi all, new to the site. but anyways, i just bought a 2000 ws6 auto a week and a half ago. and i think im having an issue with the trans maybe? when im doing atleast 35-40 or faster and i let off the gas for a sec till the rpms get around 1250-1500 and then hit the gas again it doesnt seem like it wants to go. the rpms go up to about 1800-2000 for a split sec and then drop back down to about 1250-1500 and it feels like it downshifts then upshifts really quickly and even if i ease into the pedal it still doesnt really GO! it kinda just slowly climbs up there. but if after i let off the pedal and give it about 1/3-1/2 throttle then it will downshift as normal and go. this just doesnt seem normal at all. and i had a beretta z26 that did the same thing at about 50-55 and i could never figure it out! any help would be great! i dont wanna take it to a dealer cuz they'll rape me so id like to hopefully fix it myself. and i do have a bit of "car knowledge".... thanks for any input!

  2. #2
    Junior Member
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    homer glen il
    Posts
    65

    silver
    1998 bmw z3

    sounds like a kickdown adjustment problem but i dont think your car has a kickdown cable. is the check eng light on? Mabey throttle position sensor? might want to try a sweep test on the tps with an ohmmeter if you have one

  3. #3
    Junior Member LetemSpin1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Poolesville, Maryland
    Age
    32
    Posts
    70

    black
    2000 trans am ws6

    yea it does have a kickdown cable, how do you adjust them? and no the ses light is not on. yea i was thinking either the maf or the tps is about to take a crap on me...

  4. #4
    Member performabuilt's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    SUGAR LOAF PA
    Posts
    489

    blue
    2000ss

    The 2000 does not have a "kick down cable" It does have a throttle cable but trans shifts are all controlled by the PCM what you may need if you have no SES lights is a good tune

  5. #5
    Junior Member LetemSpin1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Poolesville, Maryland
    Age
    32
    Posts
    70

    black
    2000 trans am ws6

    then why does mine have two cables going to the throttle body? whats the second one for?

  6. #6
    That guy thearborbarber's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SoDak
    Posts
    892

    White over Red
    1991 Suburban

    Cruise control or traction control maybe?

  7. #7
    Junior Member LetemSpin1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Poolesville, Maryland
    Age
    32
    Posts
    70

    black
    2000 trans am ws6

    ah yes cruise control makes sense now, that never crossed my mind... duhh!!!!

  8. #8
    That guy thearborbarber's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    SoDak
    Posts
    892

    White over Red
    1991 Suburban

    A dirty MAF has been known to cause weird tranny problems.

  9. #9
    Junior Member polarischevy05's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Central Iowa
    Posts
    11

    Blue
    2001 Z28

    is the car in overdrive when it does this could have something to do with the tc lockup

  10. #10
    Junior Member LetemSpin1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Poolesville, Maryland
    Age
    32
    Posts
    70

    black
    2000 trans am ws6

    yes its in OD, and it doesnt do it when its cold only when its warm and when i hit about 42-43 mph you can see/hear/feel the rpms drop and the hesitation starts. i dont want to take it to a dealer if i can fix the problem myself, but if i cant figure it out thats my only option i guess... it accels fine when im steady on the gas but as soon as is it gets to that 42-43 mph and still on the gas the same, boom! hesitation takes over!

  11. #11
    Junior Member LetemSpin1's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Poolesville, Maryland
    Age
    32
    Posts
    70

    black
    2000 trans am ws6

    i was told 4th gear could be a lil slugish, but i highly doubt it cuz it wasnt doing this when i bought the car, and i havent even been hard on it....

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: Trans Problem!!!
    By 02 Camaro SS SLP in forum Manual Transmission
    Replies: 15
    Last Post: 09-22-2011, 07:42 PM
  2. Help: TRANS problem
    By JaycenK in forum Automatic Transmission
    Replies: 8
    Last Post: 01-13-2009, 12:45 PM
  3. 98 Trans Am A/C problem / its hot - help!
    By frank450r in forum Firebird / WS6
    Replies: 8
    Last Post: 08-11-2007, 11:00 AM
  4. Trans Problem Please Help!!!!!
    By jang89 in forum Automatic Transmission
    Replies: 6
    Last Post: 10-20-2006, 04:57 PM
  5. problem with m6 trans
    By candlelit in forum Manual Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 09-28-2006, 11:41 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •