Results 1 to 11 of 11

4l60e throwing PO740 code HELP!!

This is a discussion on 4l60e throwing PO740 code HELP!! within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; i had this trans rebuilt around 7k miles ago. We put all new suspension under the car and fired it ...

  1. #1
    Drop&Drag matt evans's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    clyde nc
    Posts
    287

    black
    02 Z28 and 00 SS

    4l60e throwing PO740 code HELP!!

    i had this trans rebuilt around 7k miles ago. We put all new suspension under the car and fired it up and the PO740 code has been giving me hell for almost 2 months now. I thought it was a shitty converter that the trans shop i had do my work but i replaced it with a yank ss3600. Now the car still has the code but for some reason it now the motor revs itself up to 1500 rpm and back to idle again and dies when you hit the brake. im lost. This has been a pain in the ass. Any help is greatly apprecitated.

  2. #2
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Are you running a custom tune? If so, the line pressure settings may need returned to stock if you also have a modified valve body.
    Last edited by pajeff02; 10-27-2011 at 09:10 AM.

  3. #3
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    0740 means that the TCC lockup solenoid has failed open or the entire ckt (harness to and from) appears open to the PCM.

  4. #4
    Drop&Drag matt evans's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    clyde nc
    Posts
    287

    black
    02 Z28 and 00 SS

    the car was running fine before i did the suspension. We set it down on the ground and thats when the 0740 came up. It was doing this befor i put the yank convertor in and still doing it now. i just unhooked the the main harness to the trans and fired it up and still is doing the same thing. Im really hoping to not have to replace the trans since i just shelled out 780 for the stall.

  5. #5
    TunedbyFrost.com Tuner Frost's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Richmond VA
    Posts
    2,415

    LS1.com Sponsor
    GM Tuner

    It should not have anything to do with the trans... I just posted that the PCM sets that when the circuit between itself and the noid has a problem. It can be open, full time high, or full time low. That's really what causes this DTC to set.

    DTC P0740 5.7 L

  6. #6
    Drop&Drag matt evans's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    clyde nc
    Posts
    287

    black
    02 Z28 and 00 SS

    could it be as simple as just changing out the tcc solenoid and internal wiring harness for the trans?

  7. #7
    Junior Member smokestack's Avatar
    Join Date
    May 2011
    Location
    Terre haute IN
    Posts
    74

    blue
    2001 silverado

    Quote Originally Posted by matt evans View Post
    could it be as simple as just changing out the tcc solenoid and internal wiring harness for the trans?
    Yes. Went through this myself.
    Frost always has the best info. Always late for me though I have to start asking him first lol

  8. #8
    Drop&Drag matt evans's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    clyde nc
    Posts
    287

    black
    02 Z28 and 00 SS

    Alright ill try it and see what happens. Ether way that needs to be replaced. Ill post back on here the results as i do the work. Smokestack how lin did you fight that gremlin?

  9. #9
    Drop&Drag matt evans's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    clyde nc
    Posts
    287

    black
    02 Z28 and 00 SS

    Got the car fixed yesterday, turned out to be the harness in the trans. thanks for the help!! btw with the new stall and suspension its running like a raped ape!

  10. #10
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Good to hear! How or what was the harness damage?

  11. #11
    Drop&Drag matt evans's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    clyde nc
    Posts
    287

    black
    02 Z28 and 00 SS

    The TCC solenoid was bad. The trans shop that i took it to first half ass wired a used solenoid in place. When i went to a Buddy of mines cousin shop he had a new harness we swapped out and it fixed it. Had to replace a 02 sensor as well but as many of us f-body owners, my friends and I have many parts under warrenty so one free sensor later im back on the road.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Car is throwing P0101 code
    By randepandy in forum Computer & Tuning
    Replies: 8
    Last Post: 06-18-2012, 07:36 AM
  2. Throwing MAF code and don't know why...
    By SajoR in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 03-23-2010, 06:03 AM
  3. Help: Throwing an Obd code the First day with it!!!
    By Justin93 in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 06-24-2008, 11:20 AM
  4. Car is throwing a code???? p0420
    By white01ws6 in forum General Help
    Replies: 14
    Last Post: 11-10-2005, 11:51 AM
  5. Car is throwing a code???? p0420
    By white01ws6 in forum Western Members
    Replies: 5
    Last Post: 09-26-2005, 06:46 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •