Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 21 to 40 of 42

4l60e problems not shifting to 2nd and 4th?

This is a discussion on 4l60e problems not shifting to 2nd and 4th? within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; Originally Posted by Cutlass I still think its the sunshell I agree with you too but that still having reverse ...

  1. #21
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    Quote Originally Posted by Cutlass View Post
    I still think its the sunshell
    I agree with you too but that still having reverse is messing me up. Either way though 2-4 or sunshell I think it has to come apart. I have had them do really odd things when a sunshell is breaking or broken. once I had a problem with the trans missing the 2-3 shift add readline the motor every time when I operated the manual valve from 2nd to 3rd and worked fine with the manual valve in OverDive . It was a cracked HP sunshell. another time I lost 2,4 and R. Again broken sunshell. They never seem to do the same thing for me they always keep me guessing.
    Last edited by JaycenK; 10-18-2009 at 10:11 PM.

  2. #22
    Junior Member cccullins's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ok
    Posts
    24

    White
    1998 Z28 Camaro

    Could the band be broke?

  3. #23
    Junior Member cccullins's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ok
    Posts
    24

    White
    1998 Z28 Camaro

    I can put it in reverse and get on it with no problems

  4. #24
    Junior Member cccullins's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ok
    Posts
    24

    White
    1998 Z28 Camaro

    I've disassemble servo and inspected all the seals. Pulling what hair I have out. I'm going to drop pan and again and apply band with presure and see if I can turn output shaft, will this confirm any band problem?

  5. #25
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Seriously, its time to pull the trans out and disassemble it at least down to the sunshell. I've never seen or heard of a broken band so that's probably not it.

  6. #26
    Junior Member cccullins's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ok
    Posts
    24

    White
    1998 Z28 Camaro

    Say it an't soooo

  7. #27
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Talking

    I don't know, thats what I would do.

  8. #28
    Junior Member cccullins's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ok
    Posts
    24

    White
    1998 Z28 Camaro

    Ok I'm going in, I'll let you know if you were right, thanks

  9. #29
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    Cool


  10. #30
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    either the 2-4 band or the servo isn't getting fluid pressure. been there done it many times.

  11. #31
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Joplin, Mo
    Posts
    2

    Red
    1998 Suburban

    Same issue

    Quote Originally Posted by cccullins View Post
    Ok I'm going in, I'll let you know if you were right, thanks
    Have you found a solution. I am having the exact same problem. I lost reverse, 2nd and 4th. Pulled the tranny, replaced the broken sunshell with the beast sunshell. Easy money, now have reverse, but still no 2nd and 4th. So upgraded to the corvette 2-4 servo, still nadda. Band was in good shape, sunshell is new. Baffled?

  12. #32
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    should have replaced the band. did you check the piston travel to engage the band?

  13. #33
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    cedar falls
    Age
    42
    Posts
    6

    white
    1999 suv

    forward sprag is broken

  14. #34
    Junior Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Joplin, Mo
    Posts
    2

    Red
    1998 Suburban

    Fixed

    Quote Originally Posted by mustang970 View Post
    Have you found a solution. I am having the exact same problem. I lost reverse, 2nd and 4th. Pulled the tranny, replaced the broken sunshell with the beast sunshell. Easy money, now have reverse, but still no 2nd and 4th. So upgraded to the corvette 2-4 servo, still nadda. Band was in good shape, sunshell is new. Baffled?
    Replying my own quote. I found the issue with my trans.
    I dropped the pan, checked to make sure the servo was working and engaging the band. Worked Jim Dandy. Dropped the valve body, tore it down, checked and cleaned. checked the electronics, all good. Turns out after a phone call to local trans shop/parts supplier, he is about 70 years old. He told me to check my separator plate. Sure enough, there lies the problem. 2 holes were elongated. Bought a Trans-Go separator plate, He drilled a couple holes out. Put it all back together. Works perfect.

  15. #35
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    Quote Originally Posted by mustang970 View Post
    Replying my own quote. I found the issue with my trans.
    I dropped the pan, checked to make sure the servo was working and engaging the band. Worked Jim Dandy. Dropped the valve body, tore it down, checked and cleaned. checked the electronics, all good. Turns out after a phone call to local trans shop/parts supplier, he is about 70 years old. He told me to check my separator plate. Sure enough, there lies the problem. 2 holes were elongated. Bought a Trans-Go separator plate, He drilled a couple holes out. Put it all back together. Works perfect.
    LOL wow. Good for you.

  16. #36
    Moderator Cutlass's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Madison, WI
    Posts
    6,998

    1999 Formula WS6 M6-sold
    2001 Silverado Z71

    LOL...Thats weird. How did the sunshell strip out and 2 holes in the spacer plate elongate at the same time??
    Well, glad you got it fixed. Now I really wanna hear what the OP finds with his!

  17. #37
    Member Blue_98_ws6's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    georgia
    Posts
    175

    blue
    1998 trans am ws6

    my trans started doing the same thing on friday Wont shift into 2nd or 4th and no reverse at all took it to a shop and they said they want 1400 for a complete rebuild and a new torque converter from reading this it sounds like its just my sunshell what do u guys think
    Built A4 with B&M Transpak shift kit, Hooker Lt's, 0RY, 4in cutout, Debaffled, K&N, SLP Lid, Bellows, p+p+descreened MAF,TB bypass, 180 degree Theromostat, AC removed, RP Trans fluid, oil, MSD 8.5 wires, Autolite Xtreme perf plugs, Nitto DR

    Coming soon SFC, 373 gears, 96mm intake/96mm TB, Tune

  18. #38
    Junior Member cccullins's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    ok
    Posts
    24

    White
    1998 Z28 Camaro

    Haven't tore in to mine yet but plan to soon and I will post what I find.

  19. #39
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    Quote Originally Posted by Blue_98_ws6 View Post
    my trans started doing the same thing on friday Wont shift into 2nd or 4th and no reverse at all took it to a shop and they said they want 1400 for a complete rebuild and a new torque converter from reading this it sounds like its just my sunshell what do u guys think
    Sounds like the sunshell. You have to tear it far enough down that if it hasn't had a rebuild and has some miles on it it would be worth it to just fix the weak links with a beast sunshell, good clutch pack, bands ect. New T/C just because you never know what kind of fragments might have been released when it broke. They can cause all kinds of problems in the T/C and if they make thier way back to the valve body you will chase problems untill you tear it apart and start all over. If it's an older or stock T/C I would upgrade it a bit.

  20. #40
    Member Blue_98_ws6's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    georgia
    Posts
    175

    blue
    1998 trans am ws6

    ya ive got 134000 miles so it could use a rebuild it needs to be updated

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: 4l60e crazy shifting issues! long story behind it
    By jessimusprime in forum Automatic Transmission
    Replies: 5
    Last Post: 01-09-2013, 12:30 PM
  2. Ratchet Shifting a 4l60e
    By MudStainKILLA in forum Automatic Transmission
    Replies: 29
    Last Post: 04-18-2010, 10:07 AM
  3. 4L60E shifting problem
    By shiftless in forum Automatic Transmission
    Replies: 4
    Last Post: 05-30-2008, 03:04 PM
  4. 1995 Trans Am 4L60E shifting problem
    By 1999TransAmWS6 in forum Automatic Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 08-30-2007, 07:30 PM
  5. problems with 1996 4L60e trans shifting
    By acollins2187 in forum Automatic Transmission
    Replies: 4
    Last Post: 07-06-2006, 09:04 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •