Results 1 to 9 of 9

46loe Transmission Problem

This is a discussion on 46loe Transmission Problem within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; I Recently Bought a 1999 Camaro SS, With about 150,xxx The Transmission, only works if you automatically shift it from ...

  1. #1
    Junior Member one_fast_z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Sunnyvale,ca
    Posts
    63

    Black
    1999 Camaro SS

    Angry 46loe Transmission Problem

    I Recently Bought a 1999 Camaro SS, With about 150,xxx
    The Transmission, only works if you automatically shift it from 1st 2nd and drive?
    Does anybody know what it might be.
    Thanks for all the help guys.

  2. #2
    Senior Member bills98ta's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    St Thomas, PA
    Posts
    5,047

    White
    1998 Trans Am

    If you manually shift it, and it works. It sounds like someone installed a manual valve body shift kit... Or, it needs a transmission shop...

  3. #3
    Junior Member one_fast_z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Sunnyvale,ca
    Posts
    63

    Black
    1999 Camaro SS

    Quote Originally Posted by bills98ta View Post
    If you manually shift it, and it works. It sounds like someone installed a manual valve body shift kit... Or, it needs a transmission shop...
    It only works if i shift it.
    I changed the tranny oil and it was really dirty.
    But if i just put it in drive or overdrive it doesnt work.

  4. #4
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    Quote Originally Posted by one_fast_z28 View Post
    It only works if i shift it.
    I changed the tranny oil and it was really dirty.
    But if i just put it in drive or overdrive it doesnt work.
    What exactly is doesn't work mean? What happens when you put it in the OD spot on the shifter?
    What heppens when you put it in the D selection?
    and what happens when you put it in the 2 selection?
    Has it done this since you bought it? Has it ever worked normally if you put it in OD or D?

  5. #5
    Junior Member one_fast_z28's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Sunnyvale,ca
    Posts
    63

    Black
    1999 Camaro SS

    Quote Originally Posted by JaycenK View Post
    What exactly is doesn't work mean? What happens when you put it in the OD spot on the shifter?
    What heppens when you put it in the D selection?
    and what happens when you put it in the 2 selection?
    Has it done this since you bought it? Has it ever worked normally if you put it in OD or D?
    Well, The car runs and everything, But the car doesn't have a shifter.
    If you were to start it on OD or D, it just stays there(meaning the car) you just hear the rev of the car like if it was on nutural.If i start it off on 1st or 2nd and shift it it works fine,if i shift 1st 2nd then D Then OD it works fine, other then that D or OD doesn't work.

  6. #6
    Senior Member TLS_Addict's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    PA
    Posts
    1,706

    Ray Charles blue
    1492

    1 of 2 things.....manual valve body, tranny is about shot. With 150k on the clock it could be a ticking time bomb.

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Michigan
    Posts
    76

    Black
    1998 Trans Am

    If the fluid was really dirty The trans is probably about to go. You could go have is scanned to see if there are any codes and to see what the computer is commanding the trans to do. And if the PRNDL switch is working properly.

  8. #8
    Junior Member bluonblk99's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    cincinnati
    Age
    29
    Posts
    86

    black/viper blue
    99 WS6 M6

    almost sounds like a manual valve body. the 4l60 in my truck went out (since i switched from a 4.3 to a 5.7 with a 184xxx on the clock all it had was first and od. there is was a valve that wallowed out so it wouldnt hold the valve pressure and it was gonna cost 1200 to rebuild (which included putting a sleeve in that valve) i bought a used tranny from a salvage yard for 500 bucks and put 40xxx on it no problem

  9. #9
    Senior Member JaycenK's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Holiday,FL
    Age
    40
    Posts
    1,378

    Green
    1997 Camaro Z-28

    First thing to do would be to put a gage on it and see what the line pressure is when you have it in od and d. then check 1st and sendonds pressures.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. cluth problem??? transmission problem???? please HELP!!!
    By adamblake97 in forum Manual Transmission
    Replies: 3
    Last Post: 04-07-2014, 08:34 AM
  2. Help: transmission problem
    By my1stss in forum GM Trucks
    Replies: 16
    Last Post: 12-27-2012, 01:21 AM
  3. transmission Problem M6
    By 1999sscamaro in forum Manual Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 11-06-2010, 10:17 AM
  4. Transmission Problem
    By R_Yates69@Hotmail.com in forum Manual Transmission
    Replies: 0
    Last Post: 09-13-2008, 01:22 PM
  5. transmission problem????
    By derbs in forum LT1
    Replies: 0
    Last Post: 04-26-2007, 11:21 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •