Results 1 to 9 of 9

3.73-A4 RPM at 60MPH??? DD

This is a discussion on 3.73-A4 RPM at 60MPH??? DD within the Automatic Transmission forums, part of the Drivetrain category; Hey hey, I recently had 3.73 gears installed in my 99 Z28. I love them but after reading some gear ...

  1. #1
    Member SKULLZ's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Colorado
    Age
    31
    Posts
    114

    Black
    1999 Z28 Camaro

    3.73-A4 RPM at 60MPH??? DD

    Hey hey, I recently had 3.73 gears installed in my 99 Z28. I love them but after reading some gear threads I think my engine RPM is a little too high at 60 mph. Right now at 60 rpm is right at 3000. Does this sound right? I also have a yank 3000 stall, could it be that the TC just isnt locking?? Shift points too high? I don' care so much about mpg, but every little bit helps. I had the work done at a local, reputable shop so I dont think its a shoddy tune. Any words of wisdom from the Ls1 community?? Thanks guys

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Something's wrong IMO - according to the calculator at www.f-body.org/gears/ 3.73 gears at 61 MPH should be 2100 RPM. You should be able to feel the TC lock at about 45 unless it's been changed. Bring it back and have them look at it.

  3. #3
    Member SKULLZ's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Colorado
    Age
    31
    Posts
    114

    Black
    1999 Z28 Camaro

    Thanks, I thought it might be a little high.

  4. #4
    Member firemedic0135's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    East Texas
    Age
    42
    Posts
    195

    Arctic White
    2000/Trans Am

    yeah I have 3.73 and my tach at 60 is 2000.seems to increase by 400 rpm's every 10 mph

  5. #5
    Senior Member slims00ls1z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    TN
    Posts
    1,212

    2005 GTO M6 Black
    2000 Z28 A4 Red

    I have 4.11's and 80 is 2800-3000 so ya its off. Sounds like the tq converter is slipping. when you are cruising at this speed/rpm slightly blip the throttle if you feel it move then something else is up if it revs just a hair but doesn't really move its not locking. Definately sounds like its slipping unless you have 13" tires
    My Toy 00 Z28 1SC A4 - MS3 cam with supporting valvetrain, Milled LS6 heads, LS7 lifters, , ARP rod and mains, All free mods, pacesetters, True duals, moser 9 with 4.11's and Detroit Locker, Vig 3600 tuned, tubular SFC,adj PHR, LCA, adj TA, PHR reloc, LCA reloc. all with poly bushings, ZR1's and Nitto DR's (315).

    My other toy 05 GTO LS2 M6- Comp XR269HR cam, 918's, hardened pushrods, Dart Pro 1's, pacesetters, X-pipe, flowmaster 1 chambers, TSP oil pump, Tick master cylinder. Pedders RR bushings, end links, SB bushings, tie rods and strut mounts, total performance poly F&R bushings. Polk DVC 12", Infinity Kappa 6.5 component and 6x9's with corresponding amps.

    Her toy 77 F100-6.6/c6. All original (for now)

  6. #6
    Blown, Stroked, & Sprayed

    Ed Blown Vert's Avatar
    Join Date
    Aug 1999
    Location
    San Diego, Ca
    Posts
    50,748

    Black
    383 Procharged & N20 Vert

    Do you have a cam installed?

  7. #7
    Member SKULLZ's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Colorado
    Age
    31
    Posts
    114

    Black
    1999 Z28 Camaro

    I contacted the shop and they seem to think it is either a wrong gear set (great) or an "improper" tune but more likely the tune. They seem pretty cool and were at least willing to help and fix the problem. No, no cam. I think it may be the TC locking late or not at all.

  8. #8
    Blown, Stroked, & Sprayed

    Ed Blown Vert's Avatar
    Join Date
    Aug 1999
    Location
    San Diego, Ca
    Posts
    50,748

    Black
    383 Procharged & N20 Vert

    If the TC locks up, it will feel like another gear.

  9. #9
    Member SKULLZ's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Colorado
    Age
    31
    Posts
    114

    Black
    1999 Z28 Camaro

    i think it might be slipping, I feel a jerk but my RPM stays the same

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 0->60mph w/Honda Civic Type-R Engine
    By my5thNewUsernameHere in forum Almost Anything Goes
    Replies: 2
    Last Post: 04-22-2006, 06:10 PM
  2. 98 Trans Am Shaking above 60MPH
    By jtredd in forum Suspension and Handling
    Replies: 17
    Last Post: 03-03-2006, 08:43 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •