Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 28

Wanna help work on my bird im stumped?

This is a discussion on Wanna help work on my bird im stumped? within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; I need help working on my 96 trans am, so if u know alot about lt1 and wanna come over ...

  1. #1
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    Wanna help work on my bird im stumped?

    I need help working on my 96 trans am, so if u know alot about lt1 and wanna come over , let me know. I just wont crank and i have to figure out why. I live in bell county

  2. #2
    Senior Member 35thAnniZ28's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Texas
    Posts
    1,809

    eating bulldog
    son of biscuit

    is that any where near the valley

  3. #3
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    is it turning over and just won't start or will it not even turn over?

  4. #4
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    well i live right by temple,tx about 30 mins from waco. and yes it will turn over and over and over , it is just not starting

  5. #5
    Senior Member 35thAnniZ28's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Texas
    Posts
    1,809

    eating bulldog
    son of biscuit

    check all fuses....

  6. #6
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    yes checked all fused, i went to the car wash and sprayed the engine off a little ,and took about 2 mins to crank, so got it crank and drove about 10 miles and stopped and got gas and took off about another 2 miles and got 2 a red light and the car just died and now it wont start, just turns over and over

  7. #7
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    clean the fuel injectors.
    i just fixed a car today with the exact same problem... itd run, then itd die. then it wouldnt start... etc.

    clean the injectors or new injectors, doesnt matter...

  8. #8
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    u either dont have spark or fuel... its most likely fuel. if its spark, its a battery problem, just check all connections and wires and plugs, etc.

    but im thinkin if it runs and stops running, etc... then refer to my above post

  9. #9
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    is doesnt run at all? it just turns over and over

  10. #10
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    u said u got 10 miles out of it...
    idk... eventually this car i fixed today stopped running. we turned it over, drove it around the parking lot until it died about 8 times... then it wouldnt start at all.

  11. #11
    Senior Member Rhinohuey's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Glendale, AZ
    Posts
    1,460

    Black
    1999 Trans Am

    Opti spark?? I don't know alot about LT1s, but from what I hear LT1 optispark + water is not good. I noticed you said you sprayed off the engine at the car wash.

  12. #12
    Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Iowa
    Posts
    103

    Red
    2000 SS

    Quote Originally Posted by Rhinohuey View Post
    Opti spark?? I don't know alot about LT1s, but from what I hear LT1 optispark + water is not good. I noticed you said you sprayed off the engine at the car wash.
    Bingo. Never spray down an LT1 engine bay. You probably toasted your opti man. Also, check the wire running from the opti to the coil. My old LT1 started and then died and it was that wire. Hopefully it isn't your opti though. Good luck.

  13. #13
    Member Liveforfunjim's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Missouri
    Posts
    132

    Maple Red Metalic (MRM)
    2000 TransAM WS7

    +1 on that damned opti.. I went threw one every 6months or so oin my 95ta.. Then went threw one when the water pump went out..



    When you change the opti do yourself a favor and throw a new water pump on it, makesure you seal it up good.....

  14. #14
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    yea it may be the opti...

    how do u clean a lt1 engine bay?

  15. #15
    Senior Member Bottesini's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Denton, Texas soon Lafayette, Louisiana
    Posts
    2,955

    Blue
    2002 Z28 Camaro M6

    Quote Originally Posted by ATCharming View Post
    yea it may be the opti...

    how do u clean a lt1 engine bay?
    Don't !

    Or do it with a cloth if you really really want to. At least that would be my advice. It is so ingrained into me now I am scared to even let water near my engine bay on the LS.

  16. #16
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    wow... cuz ive cleaned every other engine bay of every car i bought as soonas i bought it just cuz i hate dirty engine bays...

  17. #17
    Senior Member Bottesini's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Denton, Texas soon Lafayette, Louisiana
    Posts
    2,955

    Blue
    2002 Z28 Camaro M6

    Quote Originally Posted by ATCharming View Post
    wow... cuz ive cleaned every other engine bay of every car i bought as soonas i bought it just cuz i hate dirty engine bays...
    The LT1 is just very temperamental with the opti and water. Other motors should be ok. I am just paranoid since that is part of the reason I was forced to get rid of my 94. The LT is the only engine I know of that uses one and opti. They are expensive and a pain to change, even more expensive when you pay someone else to do it. The part alone I think cost about $500+ from GM.

  18. #18
    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ATCharming's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Rockford, IL
    Age
    26
    Posts
    8,303

    Silver
    2000 Camaro SS

    so how the hell do u clean it? haha

  19. #19
    Import Killer camarostripes96's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    academy,tx
    Age
    33
    Posts
    574

    Black
    1996 Trans am

    what type of opti should i get , OEM GM, accel, MSG ? which one and it has to be vented? how hard is it to put in? what do u have to do i have never done one before

  20. #20
    Senior Member Bottesini's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Denton, Texas soon Lafayette, Louisiana
    Posts
    2,955

    Blue
    2002 Z28 Camaro M6

    From what I have read around get a new one from GM (just ask for the one for your year and it will be the right one... or should be). There are a few guides around on the net. It is a involved process. One piece of advice most will give you is to change the water pump while you are at it since you have to take it off anyways and it will some insurance that your water pump won't go out soon and ruin the new opti.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. I'm stumped please help!!!
    By sjd73ss in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 07-18-2010, 07:49 PM
  2. I'm Stumped...
    By Black_Z28 in forum Computers / Gaming
    Replies: 5
    Last Post: 11-09-2009, 01:12 PM
  3. Been stumped lately/Look at this!
    By truakita in forum General Help
    Replies: 9
    Last Post: 06-11-2008, 09:26 AM
  4. Need help with non LS1 car, stumped??
    By blackSS01 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 15
    Last Post: 02-21-2008, 11:13 AM
  5. ZR1 stumped...
    By GeArBaNgEr56 in forum Wheels and Tires
    Replies: 1
    Last Post: 04-05-2006, 08:18 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •