Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 27

Ticking after header install

This is a discussion on Ticking after header install within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; I have just installed pacesetters and now that they are installed there seems to be a ticking when i open ...

  1. #1
    Member afattitude's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Tampa
    Age
    31
    Posts
    243

    Black & Silver
    2000 WS6 & 2003 Z06

    Ticking after header install

    I have just installed pacesetters and now that they are installed there seems to be a ticking when i open the throttle a little. I have read up and was wondering could it be the egr gasket is not seated properly or tightened enough. any ideas?

  2. #2
    Member c5z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bay Area
    Posts
    8,120

    On your ass flashing
    my highbeams

    our cars are noisy bitches, mine does it to it has a light mechanical tinking noise, only way to fix that is to get a new valve kit, that or put loudmouth on so you cant hear anything.

  3. #3
    Member stephen02ws6's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Dalzell, Illinois
    Age
    29
    Posts
    899

    red with black stripes
    2002 Trans Am WS6

    mine did it too. i come to find out that the header gasket was leaking. replaced it and no more noise.

  4. #4
    Impounded
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beaver Dam KY
    Posts
    7,746

    79 T/A -91 Firebird
    1998 Trans Am -Oynx Black

    Use stock GM gaskets to help with the leak If that aint it its probably the valvetrain... but gaskets are the easiests and cheapest

  5. #5
    Your dealership guy konigandy6's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Romeo, MI
    Posts
    6,557

    Velocity Yellow
    2008 Corvette Z06

    Quote Originally Posted by JoshieDoom View Post
    Use stock GM gaskets to help with the leak If that aint it its probably the valvetrain... but gaskets are the easiests and cheapest
    +1
    Replace all the gaskets with GM metal ones. If the tick is still there, report to your local engine shop and get the valves looked at.

  6. #6
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,481

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Mine does the same with Pacesetters and GM gaskets....probably the valvetrain. Lifter tap maybe?

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Somewhere down in Texas
    Posts
    66

    Black
    1998 Z28 M6

    If it didn't do it before the header install, but does it after, it's probably an exhaust leak caused by the gaskets. If it has always done it, then it's possibly something in the valvetrain. But in my experience they are not the same sound. A valve or rocker is a noticeable metal on metal tapping where the exhaust leak is more of a ticking sound. I don't know how to explain it any better, but once you've heard the difference you'll be able to tell most of the time.

  8. #8
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,481

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Quote Originally Posted by LS1nterceptor View Post
    If it didn't do it before the header install, but does it after, it's probably an exhaust leak caused by the gaskets. If it has always done it, then it's possibly something in the valvetrain. But in my experience they are not the same sound. A valve or rocker is a noticeable metal on metal tapping where the exhaust leak is more of a ticking sound. I don't know how to explain it any better, but once you've heard the difference you'll be able to tell most of the time.
    My problem is I've never heard the difference...somebody bring me your broke car so I can listen to it lol. I will have to get in there and check my header bolts again, then add the fastener and C-clip, since they are Stage 8's. Shouldn't be the gasket itself since it's stock GM....I hope.

  9. #9
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Somewhere down in Texas
    Posts
    66

    Black
    1998 Z28 M6

    Quote Originally Posted by Y2KArcticSS View Post
    My problem is I've never heard the difference...somebody bring me your broke car so I can listen to it lol. I will have to get in there and check my header bolts again, then add the fastener and C-clip, since they are Stage 8's. Shouldn't be the gasket itself since it's stock GM....I hope.
    Ya, it takes experience. I've screwed up a few exhaust gaskets and rocker/valves in my time so I know the sound well. But next time I have that problem I'll bring it to you so you can hear it.

  10. #10
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,481

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Quote Originally Posted by LS1nterceptor View Post
    Ya, it takes experience. I've screwed up a few exhaust gaskets and rocker/valves in my time so I know the sound well. But next time I have that problem I'll bring it to you so you can hear it.
    At least you're only a state away

    2016 Summit White 1SS - The DD
    2001 NBM Trans Am WS6 - Wifey's Grocery Getter
    2000 Arctic White SS #1667 - Sold

  11. #11
    Member
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Decatur, IL
    Posts
    150

    red
    00 z28

    i just put my headers on 2 nites ago, heard a ticking noise, popped the hood and had a plug wire arcing! make sure thats not your prob, now i have to buy some angled boots

  12. #12
    Member afattitude's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Tampa
    Age
    31
    Posts
    243

    Black & Silver
    2000 WS6 & 2003 Z06

    broke off one of the header bolts great!!!!!!!!!!!!! and of course it had to be the back one had to take off the head get it drill out and reinstall all purrs like a beast now thanks for the help everyone

  13. #13
    Senior Member splitfinger09's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Bartlesville, Oklahoma, United
    Age
    30
    Posts
    1,264

    Bright Rally Red
    2000 Camaro SS #5075 M6

    I just installed headers and when my car sits for about 3 min or so it starts to make a ticking sound. It will go away when i rev it slighty and it only ticks when it sits...never when im driving or when it sits for less than 3 min. any help is appreciated.

  14. #14
    Member c5z28's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Bay Area
    Posts
    8,120

    On your ass flashing
    my highbeams

    Quote Originally Posted by splitfinger09 View Post
    I just installed headers and when my car sits for about 3 min or so it starts to make a ticking sound. It will go away when i rev it slighty and it only ticks when it sits...never when im driving or when it sits for less than 3 min. any help is appreciated.

    I have been waiting to use that one, start a new thread so you get more replys, as far as that ticking just the nature of the beast.

  15. #15
    TJEA Retirement Home Dr.Crash's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    U. S And A Greatest country in all of world
    Posts
    3,383

    Stock
    2002 Camaro

    Quote Originally Posted by c5z28 View Post

    I have been waiting to use that one, start a new thread so you get more replys, as far as that ticking just the nature of the beast.
    Its like the slow clap......

  16. #16
    King 0f n00bz shady milkman's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Shepherd, Michigan
    Age
    29
    Posts
    11,775

    blacker than wesleysnipes
    98' trans am

    Quote Originally Posted by splitfinger09 View Post
    I just installed headers and when my car sits for about 3 min or so it starts to make a ticking sound. It will go away when i rev it slighty and it only ticks when it sits...never when im driving or when it sits for less than 3 min. any help is appreciated.
    i really dont know man.

  17. #17
    Rice Hungry GottaHaveLS1's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Connecticut
    Age
    30
    Posts
    1,316

    Black
    1999 Trans Am M6

    i've had the same problem. My headers got installed almost two years ago and I noticed a ticking problem. Too bad i didn't take it back to the guy then. I have pacesetter and i got my gaskets from napa, so im sure it's GM. I can't tell if it keeps ticking when i rev it cuz the engine is too loud. Other than the noise, is there anything really bad about a header gasket leaking?

  18. #18
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,481

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Quote Originally Posted by GottaHaveLS1 View Post
    i've had the same problem. My headers got installed almost two years ago and I noticed a ticking problem. Too bad i didn't take it back to the guy then. I have pacesetter and i got my gaskets from napa, so im sure it's GM. I can't tell if it keeps ticking when i rev it cuz the engine is too loud. Other than the noise, is there anything really bad about a header gasket leaking?
    Lost power, excessive backfiring, stumbling idle, etc.

  19. #19
    Rice Hungry GottaHaveLS1's Avatar
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Connecticut
    Age
    30
    Posts
    1,316

    Black
    1999 Trans Am M6

    Quote Originally Posted by Y2KArcticSS View Post
    Lost power, excessive backfiring, stumbling idle, etc.
    damn, well i haven't gotten it tuned yet so idk how much power i'm losing. my car does backfire from time for time but that could be the tune as well. i wish it was easy to replace the gasket, idk if its worth it to pay some dude hundreds of dollars for it

  20. #20
    Now in Summit LT1 Flavor! Y2KArcticSS's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Henryetta/Tulsa Oklahoma
    Posts
    3,481

    Summit White
    2016 Camaro SS

    Weeelll, I found my problem...I've had to have overlooked it a million times... I had a header bolt COMPLETELY back out on me... that's what I get for not putting the stops and C-clips on my Stage 8's the first time around...I had to go hunt down my box with my OE header studs and put one in there...well, the wife did so I wouldn't have to take stuff apart. She has tiny little hands and she loves to help out, which is also cool But, no more ticking

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Question: Ticking noise after Cam Head install
    By 1slowbusa in forum Internal Engine
    Replies: 24
    Last Post: 01-11-2015, 05:33 AM
  2. 228r cam install random ticking
    By seweber in forum Internal Engine
    Replies: 2
    Last Post: 08-06-2012, 04:04 AM
  3. Post LT header install header issues
    By ob02z28 in forum External Engine
    Replies: 20
    Last Post: 02-18-2010, 05:10 PM
  4. Engine Ticking After Head and Cam Install
    By Eddie 70 in forum Internal Engine
    Replies: 13
    Last Post: 01-28-2008, 05:50 PM
  5. Loud ticking noise after cam install
    By gunguyWS6 in forum Internal Engine
    Replies: 8
    Last Post: 11-01-2007, 05:05 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •