Results 1 to 11 of 11

Surging idle

This is a discussion on Surging idle within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; We just did afr 225 heads ms4 cam and fast 102/102 setup with 100 maf and tuned by frost and ...

  1. #1
    Junior Member 97ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    bridgeport
    Posts
    62

    white
    1997 trans am ws6

    Surging idle

    We just did afr 225 heads ms4 cam and fast 102/102 setup with 100 maf and tuned by frost and it is surging between 1200 and 1400 at idle I can't find any vacuum leaks and we have torqued the manifold 3 times now.. Any suggestions are welcome thak you ahead of time

  2. #2
    Member Eganslp's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Philadelphia
    Age
    31
    Posts
    271

    Sunset metallic orange
    '01 Camaro SS

    Idk but have you took that setup out for a spin yet or no bc of this problem. I'm just curious cuz I bought a similar setup and just wanna know how it pulls or where you feels the hp come in at. Also I'm sry I couldn't help with your situation.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    The sound of your piss hitting the urinal.......yea it sounds feminine!

  3. #3
    Junior Member 97ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    bridgeport
    Posts
    62

    white
    1997 trans am ws6

    Quote Originally Posted by Eganslp View Post
    Idk but have you took that setup out for a spin yet or no bc of this problem. I'm just curious cuz I bought a similar setup and just wanna know how it pulls or where you feels the hp come in at. Also I'm sry I couldn't help with your situation.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    We haven't really pushed it yet. But it feels like it really kicks at about 3000 rpm

  4. #4
    Junior Member 97ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    bridgeport
    Posts
    62

    white
    1997 trans am ws6

    TTt need some help guys

  5. #5
    Junior Member 97ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    bridgeport
    Posts
    62

    white
    1997 trans am ws6

    TTT anybody? Please help

  6. #6
    Member TA98's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Maryland
    Posts
    863

    Black
    1998 Trans Am

    check idle air control and make sure your battery ground is tight.

  7. #7
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,567

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    ^^ This. If it is not properly adjusted or is malfunctioning the engine can surge or hunt for idle. How is your throttle cable adjustment? Was the T/B ported or altered?

  8. #8
    Junior Member 97ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    bridgeport
    Posts
    62

    white
    1997 trans am ws6

    The idle air wasn't adjusted correct fixed that problem how do you adjust the throttle cable we have a bit to much slack blade almost opens all the way but it's still only at about 90~95% open

  9. #9
    Member TA98's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Maryland
    Posts
    863

    Black
    1998 Trans Am

    i think it can be adjusted near the bracket that holds the cable near the tb

  10. #10
    Senior Member Justin23454's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Virginia beach
    Age
    33
    Posts
    1,963

    SOM
    1998 Trans Am

    could be a vaccum leak, it happened to me.
    Edit: Nm just read the OP. Not sure then

  11. #11
    Junior Member 97ws6's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    bridgeport
    Posts
    62

    white
    1997 trans am ws6

    Surging idle is fixed just trying to figure out how to adjust the throttle cable. Thank you all for the responses

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. idle issues... idle high. unplugged tps runs good?
    By okiels1 in forum Firebird / WS6
    Replies: 2
    Last Post: 12-31-2016, 04:36 AM
  2. Help: Surging idle, before and after new IAC valve
    By JacobLS1 in forum General Help
    Replies: 25
    Last Post: 03-16-2012, 10:33 AM
  3. erratic idle and surging at low speed
    By shady milkman in forum External Engine
    Replies: 19
    Last Post: 07-01-2010, 10:35 AM
  4. Help: low, rough, surging rpm at idle after hot start
    By wcidioti in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 05-12-2009, 12:01 AM
  5. Help: Why is my car surging?
    By clg82 in forum General Help
    Replies: 32
    Last Post: 08-16-2008, 05:00 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •