Results 1 to 6 of 6

SLP 160* Thermostat Doesn't Fit??? (02' F-Body LS1)

This is a discussion on SLP 160* Thermostat Doesn't Fit??? (02' F-Body LS1) within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; I ordered the SLP 160* thermostat from WS6Store.com and went to install it today, only to find that it doesn't ...

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    20

    SLP 160* Thermostat Doesn't Fit??? (02' F-Body LS1)

    I ordered the SLP 160* thermostat from WS6Store.com and went to install it today, only to find that it doesn't fit.

    Attached is the photo of the thermostat on WS6 Store. The one they sent me looks exactly like this. The little prong on either side, circled in red in the photo, is hitting the side of the housing where the thermostat slides in. Basically like the diameter of the hole is too small for the thermostat. The stock thermostat I removed also doesn't have that extra mounting hole/bracket in the rear, only one on each side. Also, the SLP thermostat has "Motocraft Germany" stamped on it. Another difference is that assuming it did fit, I think the hose fitting points in a different direction (not opposite, just maybe 60-90* off or so).

    Has anyone else had this problem??? The engine is an LS1 from a 2002 Trans Am (but it's in an Rx7).

    I've been trying to call WS6Store but I guess they're not open today. I'm kinda pissed cause I wanted to get this done today.

    So either..
    1. WS6 Store sent me the wrong part (somehow seems unlikely)
    2. My engine isn't really an 02' LS1... is there a difference in the thermostat for an LS6 or a different year LS1??? Also seems unlikely.
    3. There is some trick to getting this thing in (which is why I am posting here)
    4. I have a defective thermostat
    5. My engine has some weirdo water pump
    6. I am on crazy pills!

    Thanks for any help!
    Last edited by RaceDriver; 09-04-2006 at 05:18 PM.

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Sounds like the donor motor had the new style LS1 pump installed. Remember seeing posts on the hypertech tstat not fitting the replacements either.

  3. #3
    Wide Open and Sidways 00 Z28's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Virginia
    Posts
    33
    2000 Camaro Z28

    I tried a Be Cool thermostat and it did not fit either. Same problem as you.

  4. #4
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    20
    What's the new style LS1 pump? Is there some other car that came with this style pump, so that I can get a replacement thermostat? Any idea where to get a thermostat for this pump otherwise?

    I tried going to Advance Auto Parts, and their OEM replacement thermostat also looks exactly like the SLP thermostat, and also doesn't fit my pump. I also checked the OEM replacement for other years f-bodies and vette and they were all the same.

    I'm pretty confused. Can anyone tell me what pump I have, where to get a replacement, and is this pump better than the original LS1 water pump? If not, maybe I'll just buy a new pump...

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Orlando, FL
    Posts
    20
    Alright, I think I just figured it out. For some reason the donor motor has the 2004+ LSX water pump.

    See this link: http://www.lingenfelter.com/lingenfe...statidpage.htm

    That's the one I have on the right.

    Anyway, thanks for the help.

  6. #6
    Pathelogical Liar BlackLT1Z28's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Missouri
    Age
    30
    Posts
    1,476

    Black
    94 Camaro Z28

    Damn, what an inconvienence.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Something doesn't seem right
    By laviente in forum GTO
    Replies: 3
    Last Post: 02-08-2012, 04:01 PM
  2. Who has em' Who doesn't?
    By Smkn_TA in forum Almost Anything Goes
    Replies: 39
    Last Post: 06-09-2010, 06:11 PM
  3. Newbie that doesn't own an F-Body or a Corvette
    By Beau350 in forum New Member Introductions
    Replies: 7
    Last Post: 07-16-2008, 11:13 AM
  4. Doesn't anyone work around here?
    By rapter34 in forum Almost Anything Goes
    Replies: 14
    Last Post: 05-28-2008, 04:32 PM
  5. It doesn't get much better than this...
    By SharkTA in forum Firebird / WS6
    Replies: 4
    Last Post: 02-19-2006, 02:01 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •