Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 20 of 28

oil pump jus went bye bye

This is a discussion on oil pump jus went bye bye within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; so my oil pump jus went to the shits. did a search but found nothing. what is a good pump ...

  1. #1
    Member El Toro Loco's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Harlingen, tx
    Posts
    757

    pewter
    2001 Trans AM WS6

    oil pump jus went bye bye

    so my oil pump jus went to the shits. did a search but found nothing. what is a good pump that will last and is a decent price. is the ls2 one any better than the stock one or what would u guys suggest any info is appreciated

  2. #2
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Ported LS6 pump should do ya fine. Im sure thier are some sponsors here that can get ya that for cheap.

  3. #3
    Member El Toro Loco's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Harlingen, tx
    Posts
    757

    pewter
    2001 Trans AM WS6

    how much hp is that one good up to do u happen to know

  4. #4
    Veteran Hi-Po's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Florida
    Posts
    10,461

    Black
    1999 TA WS.6

    Quote Originally Posted by El Toro Loco View Post
    how much hp is that one good up to do u happen to know
    Horsepower? Havent a clue. But if you were still running the stocker before, im sure your not at the ported LS6 pumps HP limits. Many people run them with thier radical cammed cars.

  5. #5
    Member El Toro Loco's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Harlingen, tx
    Posts
    757

    pewter
    2001 Trans AM WS6

    coo coo jus askin u know then it should be good for a while then.

  6. #6
    I don't sell out! blackSS01's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Wisconsin
    Posts
    5,558

    Black
    2001 Camaro SS M6

    Lingenfelter FTMFW!!! $60 cheaper then a Ported LS6, good to about 900hp, and flows more oil.
    ┌∩┐(◕_◕)┌∩┐

    Man: The Mods you are fighting,
    they are the biggest Men I have ever seen. I
    wouldn't want to fight them!

    Me: That is why no one will remember your name!

  7. #7
    Member El Toro Loco's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Harlingen, tx
    Posts
    757

    pewter
    2001 Trans AM WS6

    Quote Originally Posted by blackSS01 View Post
    Lingenfelter FTMFW!!! $60 cheaper then a Ported LS6, good to about 900hp, and flows more oil.
    thanks for the info will look into this one also

  8. #8
    Member BlackSS1's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Lexington, NC
    Posts
    460

    Black
    2001 Camaro SS Vert

    My ported LS6 pump runs 10-15 PSI higher than the old LS1 pump, so it is stout enough for a modded motor. Not sure about HP rating, but it moves a lot of oil

  9. #9
    Super Moderator
    pajeff02's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Mansfield, PA
    Posts
    21,576

    Black & Blue
    '02 WS.6 / '07 Suburban

    Is there an issue with the stock oil pumps? Do certain years have problems, or just all LS1 pumps in general?

  10. #10
    Member BlackSS1's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Lexington, NC
    Posts
    460

    Black
    2001 Camaro SS Vert

    The stock pumps are fine for stock power levels and you rarely hear of them failing.

    Many folks just upgrade the pump during a cam swap since you already have the front of the engine torn down. Cheap and easy prevention.

  11. #11
    Member El Toro Loco's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Harlingen, tx
    Posts
    757

    pewter
    2001 Trans AM WS6

    Quote Originally Posted by pajeff02 View Post
    Is there an issue with the stock oil pumps? Do certain years have problems, or just all LS1 pumps in general?
    mine jus gave out already car is 8 yrs old. original one so i gues it was time

  12. #12
    Junior Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    lbc
    Posts
    2

    pewter
    2000 z28

    my gauge bounces at 20 psi att idle when warm from 17 to to 24 psi at idle fine when on the gas is this sound like gauge problem or could the pump do that increase and decrease in pressure

  13. #13
    Member JRENIGAR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    arkansas
    Posts
    371

    red
    99 camaro

    ^^^ mine does this too, but it has 140k on the clock. Is this norm press. or low for the mileage???

  14. #14
    Member BlackSS1's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Lexington, NC
    Posts
    460

    Black
    2001 Camaro SS Vert

    Is your oil level ok? That sounds very low. Mine runs 45-50 at idle 60-70 under load, granted it is a ported ls6 pump.

  15. #15
    Awaiting Activation
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    NC
    Posts
    635

    SOM
    1998 T.A.

    If the gage is bouncing you may have a bad OP sending unit.

  16. #16
    Member JRENIGAR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    arkansas
    Posts
    371

    red
    99 camaro

    guage dosent bounce is just sits around 20-25 psi when crusing around 70 on the interstate where I do most of my driving. When its cold it goes to around 40-45 but only till it warms up. The oil level is full when all this happens BTW.

  17. #17
    Awaiting Activation
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    NC
    Posts
    635

    SOM
    1998 T.A.

    Sounds a little low to me. Bearing clearance issues will also do this so low OP can be hard to diagnose.

  18. #18
    Member El Toro Loco's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Harlingen, tx
    Posts
    757

    pewter
    2001 Trans AM WS6

    Check oil level and ur oil pressure sensor may be out , cause that is way to low

  19. #19
    Member JRENIGAR's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    arkansas
    Posts
    371

    red
    99 camaro

    where is the oil press sens located???

  20. #20
    Member crossbredfoxbody's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    First In Flight
    Age
    35
    Posts
    160

    white
    83 mustang coupe

    behind the intake center of engine.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Oil pump ?
    By Mich's04 in forum GTO
    Replies: 16
    Last Post: 10-13-2008, 07:39 PM
  2. air pump
    By binnie2424 in forum Camaro / SS
    Replies: 12
    Last Post: 09-15-2008, 07:44 PM
  3. Power Steering pump leak?! new pump or seal kit?
    By JehalinTA in forum General Help
    Replies: 2
    Last Post: 03-18-2008, 11:05 PM
  4. air pump Q
    By pipes_ta in forum Firebird / WS6
    Replies: 3
    Last Post: 10-14-2006, 08:25 PM
  5. Fuel Pump Pump Problem?????? Help!
    By undertakersT/A in forum General Help
    Replies: 4
    Last Post: 04-24-2006, 10:55 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •