Results 1 to 12 of 12

O2 simulators and SES light

This is a discussion on O2 simulators and SES light within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; After header and catted y with rear simulators were installed all was good. App 50 miles later the SES light ...

  1. #1

    O2 simulators and SES light

    After header and catted y with rear simulators were installed all was good. App 50 miles later the SES light comes on. Does this happen. I dont have time to go to the shop so till then should I assume the simulators just wont work or are defective. Searching posts says sometimes they work sometimes they dont. I cant accept that answer for $100. Any opinions or prior experiences?? Also why did it wait 50 miles to come on?

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Is the code for a rear 02? If it's only one side try swapping them side to side and see if the code moves to the other bank. If you don't know the codes get it scanned, something else could be going on.

  3. #3
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    As mentioned....verify that the SES light is on because of the rear O2's.

    For $100...it is cheaper/easier to get those codes turned off via tuner.

  4. #4
    So this is not common and the simulators pretty much always work?

  5. #5
    Slow'er'Ass Mr. Luos's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Thornton, CO
    Posts
    23,785

    Red Tint Jewelcoat
    2008 Trailblazer SS

    I have heard they are a toss up.

  6. #6
    Quote Originally Posted by Mr. Luos View Post
    As mentioned....verify that the SES light is on because of the rear O2's.

    For $100...it is cheaper/easier to get those codes turned off via tuner.
    Im waiting to get a complete tune and didnt want the ses light on thats the reason for the simulators. Could be a coincidence but car was fine, installed longtubes no cats and simulators and now I get A SES light. Sort of like putting 87 octane in by mistake and then when it pings wondering if its the gas or something else. Dont know at this point it just happened so until I am able to get to the shop Im just trying to get inside knowledge.

  7. #7
    The Bandit Wesman's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    NJ
    Posts
    4,033

    SGM
    1998 Trans Am WS6

    Quote Originally Posted by rickssz View Post
    So this is not common and the simulators pretty much always work?
    My friends truck did the same thing. He has a 2003 Sierra 4.8 heads/cam with LT's and an ORY. He purchased the electronic O2 simms, and they kept throwing a code.

    He installed the cheap eBay spark plug non-fouler type simms, and it was fine after that.

  8. #8
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    i bought a pair years ago. within a week, one failed. replaced it and has been fine ever since. o2 simms are just like light bulbs.

  9. #9
    Quote Originally Posted by mrr23 View Post
    i bought a pair years ago. within a week, one failed. replaced it and has been fine ever since. o2 simms are just like light bulbs.
    Did you eat the loss or have it replaced by the seller?

  10. #10
    Senior Member mrr23's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    orlando, fl
    Posts
    7,134

    dark bowling green
    2000 corvette

    they replaced it.

  11. #11
    Thanks! Ill have to get a code and see if thats it.

  12. #12
    Senior Member INMY01TA's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    The great red state of MD.
    Posts
    5,755

    Black
    2001 Trans Am (sold)

    I had one go bad on me back in the day.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Simulators
    By ViperSniper in forum General Help
    Replies: 44
    Last Post: 07-21-2007, 11:32 AM
  2. O2 simulators
    By 05gtoautoX in forum GTO
    Replies: 2
    Last Post: 06-16-2007, 07:09 AM
  3. need o2 simulators
    By johnls1camaro in forum Parts Wanted / Trade
    Replies: 1
    Last Post: 05-16-2007, 02:46 AM
  4. o2 simulators
    By camarostripes96 in forum External Engine
    Replies: 5
    Last Post: 10-04-2006, 08:40 AM
  5. EGR Simulators?
    By ~Firehawk~ in forum GM Trucks
    Replies: 0
    Last Post: 10-03-2005, 06:13 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •