Results 1 to 7 of 7

Are LS1s prone to overheating?

This is a discussion on Are LS1s prone to overheating? within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; Had a bit of a scare this morning in my 02 WS6 M6. Traffic was fairly heavy, so it was ...

  1. #1
    Torque Junky
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    63

    Blue on White & Dark Blue
    70 TA RA III & 02 TA WS6

    Are LS1s prone to overheating?

    Had a bit of a scare this morning in my 02 WS6 M6. Traffic was fairly heavy, so it was stop and go for a while, on a pretty warm morning. Right after the toll booths, when I had no hope of making it to the side of the road quickly, the "Check Gauges" light came on - turns out my temp gauge was right on the red portion (260F, I think). As I said, I couldn't possibly pull over - so I turned the heater control all the way hot. In a few seconds, the temp immediately dropped to the middle of the gauge, which is the normal range... Crisis over.

    Any clues on what happened here? Are these cars known to have flaky electric fans, thermostatic switches, radiators prone to clogging, anything? I'll be checking the coolant before I leave home in the morning, but I'm guessing it's fine.

    I've not seen this problem in the two or so weeks that I've owned this car, and most weekday mornings are stop and go traffic. I also didn't see it anymore today, once the temp went back down. I'd just like to be prepared to check things if it happens again.

    Thanks

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Was the coolant in the radiator low when cool? Radiator cap clean and tight?

  3. #3
    Member
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    in a house
    Posts
    349
    1970 Fbody

    Could be anything. Thermostat could have stuck briefly, or you could have had an air bubble in the system as well. Like stated, check the coolant first and go from there.

  4. #4
    MOTOR CITY MARO' SSTODD's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    LIVONIA,MICHIGAN
    Age
    51
    Posts
    786

    PEWTER
    2000 CAMARO SS #3821

    I Have Never Had The Dummy Gauge Even Move When Stuck In Traffic Like The Woodward Dream Cruise Which Can Be Hours, So It Sounds Like An Issue With Your Car. The F-body Ls1 Is Reliable With Cooling

  5. #5
    Member
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    South of Heaven
    Posts
    139

    Navy Blue Metallic (NBM)
    2002 Camaro SS

    I had to replace the water pump on our 2002 SS because it was leaking from the seep hole. Just replaced with a new stock water pump. Our first indication was the check guages light and overheating, noticed we were losing coolant (matter of fact it was almost bone dry). Have not had a problem since...

  6. #6
    Torque Junky
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    California
    Age
    35
    Posts
    63

    Blue on White & Dark Blue
    70 TA RA III & 02 TA WS6

    Sorry, forgot to update. It turns out the coolant was significantly low. I ended up adding about half a gallon to the radiator. After that, the car started running slightly cooler, and so far has not done the overheat thing. Will watch for any coolant loss or temp increase in the upcoming week.

    Thanks

  7. #7
    LS1 or bust b.lee's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    SE, Michigan
    Posts
    701

    Blue
    00 Z28 6Spd / 03 Z71 LT

    ya, mine never goes over 210* even in woodward traffic... which was bad during the dream cruise.... plus i was always revving it for the crowd.

    runs 160* or lower on the road.
    00 Z28 M6 T-tops
    00 SS A4 T-tops (Sold)
    99 Corvette M6 (Sold)
    98 Z28 A4 Coupe (Sold)
    98 Z28 A4 T-tops (Sold)

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Are you near a zombie prone area?
    By SiggyZ in forum Almost Anything Goes
    Replies: 11
    Last Post: 04-13-2012, 10:40 AM
  2. ls1s
    By vonskeezy28 in forum Camaro / SS
    Replies: 25
    Last Post: 03-24-2010, 07:47 PM
  3. new to ls1s
    By b11lefevre in forum New Member Introductions
    Replies: 2
    Last Post: 10-27-2008, 05:33 AM
  4. 4 LS1s
    By camarojunky74 in forum Appearance Section
    Replies: 4
    Last Post: 06-21-2007, 09:58 AM
  5. what had ls1s?
    By predator in forum Almost Anything Goes
    Replies: 5
    Last Post: 12-30-2006, 09:28 AM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •