Results 1 to 8 of 8

Fuel and coolant question. PLEASE help.

This is a discussion on Fuel and coolant question. PLEASE help. within the External Engine forums, part of the LSx Technical Help Section category; I just got done with cam, heads, hardened parts, etc...Got the engine in the car and realized i need a ...

  1. #1
    Gearhead TransAmcoupe98's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Tampa
    Age
    29
    Posts
    68

    gold
    1998 Trans Am Formula

    Fuel and coolant question. PLEASE help.

    I just got done with cam, heads, hardened parts, etc...Got the engine in the car and realized i need a coolant sensor. The weird thing is, it takes a 3 wire plug instead of 2. Also, car is getting no fuel to the rails and we checked every possible plug and fuse possible. I didn't know if the coolant sensor regulated anything with the fuel...OR is there a fuel pump reset button anywhere?

  2. #2
    Senior Member
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Jacksonville, FL
    Posts
    2,725
    Yeah, the '98's have a three prong ECT sensor. Has nothing to do with no fuel pressure though - can you hear the pump try to prime at all just turning the key on? My first thought is try to reset the PCM manually if you don't have any codes, but sounds like something else might be going on - loose ground somewhere, etc?

  3. #3
    Gearhead TransAmcoupe98's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Tampa
    Age
    29
    Posts
    68

    gold
    1998 Trans Am Formula

    We cant hear the fuel pump priming. We checked the fuel pressure by pushing in the fuel pressure test port and NO fuel comes out. We have checked absolutely every plug and fuse..NOTHING. Like I said, my car has been down for 2 months becuase we built it up. There wasn't an issue with the pump when it blew up 2 months ago. Could the 222/224 cam have an impact. The motor will turn but not start.

  4. #4
    Just me Y2KPewterSS's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Broken Arrow, OK
    Age
    42
    Posts
    23,353

    Pewter metallic
    2000 Camaro SS

    Check all your fuses that would be related to fuel.
    CCW SP 500s 18x10 275/35 18x11 295/35
    SLP CME with GMMG style catback
    Painted manta stripe

    Quote Originally Posted by konigandy6 View Post
    I'd rather be bi than full homo!!!!

  5. #5
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    did you check the fuel pump relay? Get under the rear on the drivers side and probe the plug to make sure you're getting 12 volts to the pump, it's the connector attached to the rear firewall. Here's a link to the schematic. It's a big pic so I didn't wanna slow the page load down for everyone. The grey wire is your hot back there and the black is ground.

    fuel pump schematic

  6. #6
    Gearhead TransAmcoupe98's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Tampa
    Age
    29
    Posts
    68

    gold
    1998 Trans Am Formula

    we checked everything. Relay, fuses, everything is connected. Another guy said it coulda been a power surge to the ecm. IDK about that, but i think its computer related since the whole engine has been revamped and the wire harness was disconnected. I guess i'm gonna have to check the pump itself to see if it died, but i will be amazed if it did. It was fine when the engine crapped.

  7. #7
    Veteran 0rion's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    ohio
    Posts
    22,520

    98 Formula
    06 duramax

    well, first check to see if you have power at the plug back there then I'll dig up the pin locations at the pcm. I forget what they are right off hand but I have them here somewhere.

  8. #8
    Junior Member CamaroKurt's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Tumtum, WA
    Age
    45
    Posts
    7

    Red
    2002 TransAm

    Fuel pump shut off?

    I'm new to LS1 cars, but is it possible that it's the emergency fuel pump shut off switch? I know many cars have this where it shuts off fuel in the event of a crash. Maybe it shut itself off when the line was disconected??? Just a thought for a guy who doesn't know a whole lot.

    -Kurt

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Help: with coolant question!
    By clg82 in forum Firebird / WS6
    Replies: 21
    Last Post: 08-19-2015, 01:57 PM
  2. LS3 coolant filling question
    By Gobs in forum General Help
    Replies: 6
    Last Post: 01-13-2013, 05:44 PM
  3. Question about coolant temps
    By km346 in forum Computer & Tuning
    Replies: 6
    Last Post: 07-26-2010, 12:26 PM
  4. Evans Coolant question
    By johngoodman in forum External Engine
    Replies: 6
    Last Post: 03-07-2010, 12:00 AM
  5. Coolant question
    By burnout in forum General Help
    Replies: 10
    Last Post: 11-09-2006, 01:54 PM

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •